Το ζητούμενο για τη ΝΔ, 50 χρόνια μετά

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση αναφέρθηκα στο σχετικό άρθρο στα ζητούμενα του επόμενου κύκλου της ελληνικής Δημοκρατίας, που κατά τη γνώμη άνοιξε με την έναρξη της κρίσης και των μνημονιακών χρόνων. Ζητούμενα που έχουν να κάνουν με την εμβάθυνση των θεσμικών κανόνων, με την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και την εθνική επιβίωση και ενίσχυση της διεθνούς θέσης.

Η ΝΔ οφείλει να είναι και πάλι πρωτοπόρα και στα τρία επίπεδα.

Θεσμικά να προχωρήσει σε συνταγματικές παρεμβάσεις και αλλαγές που θα επιτρέπουν τον έλεγχο και τη βαθύτερη λογοδοσία των εκάστοτε κυβερνώντων. Ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει ξανά την εσωτερική στελεχιακή ενίσχυση με ανάδειξη του μητρώου στελεχών και όχι μόνο. Η επιμέρους διεύρυνση εκ μεταγραφών όσο χρήσιμη κι αν είναι, ενίοτε περιλαμβάνει και μια τάση αλλοίωσης του παραταξιακού λόγου από όσους “νεοισερχόμενους” θεωρούν εαυτούς “πεφωτισμένους” που επιθυμούν να επιβάλλουν τις θέσεις και τη νοοτροπία τους.

Οικονομικά και παραγωγικά βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επιτακτικής ανάγκης μεταρρυθμίσεων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας απέναντι στα καρτέλ και τα ιδιωτικά μονοπώλια. Η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εφαρμόσει γνήσιες φιλελεύθερος πολιτικές και να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς περιφερειακής ανάπτυξης.

Εθνικά, σε ένα περιβάλλον αστάθειας και μεγάλων προκλήσεων, η παράταξη καλείται και πάλι να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία πιέσεις και συνθήκες που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους συμβιβασμών και παραχωρήσεων. Κι αυτό που αναμένει η κοινωνία είναι η πλήρης προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, μακριά από επαμφοτερίζουσες προσεγγίσεις ανάλογες της συμφωνίας των Πρεσπών.

50 χρόνια μετά, η ΝΔ αποτελεί ακόμη την μεγαλύτερη και σταθερότατη πολιτική δύναμη της χώρας. Στο βαθμό που θα σταθεί με συνέπεια και δυναμισμό απέναντι στα προαναφερθέντα ζητούμενα, διατηρώντας την επαφή με τις ρίζες ενόσω εκσυγχρονίζεται, θα συνεχίσει να στέκεται ως ο κυριότερος πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.