Το χρέος του Δημοτικού Συμβούλου ως δημόσιου, τοπικού αξιώματος

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Τα τοπικά αξιώματα είναι και σημαντικά και χρήσιμα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη Χώρα.

Η ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η διαπίστωση των προβλημάτων με βάση την αρχή της εγγύτητας και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος συνιστά αξίωμα τοπικό,  άμισθο και τιμητικό , δημοκρατικά νομιμοποιημένο. Η νομιμοποίηση λαμβάνει χώρα με τακτικές , ελεύθερες , ταυτόχρονες , άμεσες εκλογές που συμμετέχουν οι δημότες της κάθε πόλης.

Ο Χ. Κουταλάκης ,καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης, αποτυπώνει τον τριφυή ρόλο του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κείμενο του για την Ελληνική Εταιρία Αυτοδιοίκησης. Είναι λοιπόν ο Δημοτικός Σύμβουλος με ρόλο και καθήκοντα, και αυτό πρέπει να «αφυπνίσει» τους εκλεγμένους που αδρανούν, ολιγωρούν ή διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στους Δήμους τους.

Το μέλος του ΔΣ έχει ρόλο γενικά πολιτικό, ως φορέας άμεσης νομιμοποίησης, αναπτυξιακό , ως φορέας διαμόρφωσης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, κοινωνικό, ως φορέας αναχαίτισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Χώρα.

Ο πολιτικός ρόλος , σύμφωνα με τον καθηγητή , βασίζεται στην καταστατική θέση των μελών του ΔΣ , που λαμβάνουν αντιμισθία, συμμετέχουν στις συνεδριάσεις , μπορούν να εκλεγούν ως Πρόεδροι ΔΣ , Αντιδήμαρχοι , μέλη Δημοτικών Επιτροπών (ΔΣ, ΟΕ ,ΕΠΖ), καθώς και να συμμετέχουν στα όργανα της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης .Ως απόρροια του πολιτικού ρόλου έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται για αποφάσεις των οργάνων του Δήμου και να υποβάλλουν ερωτήσεις .

Ο αναπτυξιακός ρόλος είναι πιο σύνθετος . Για να αναληφθεί αυτός ο ρόλος απαιτείται ,γνώση και συστηματική ανάλυση των τοπικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων (τοπική οικονομία , πληθυσμός, υποδομές , ποιότητα ζωής) καθώς επίσης και διάθεση για συμβολή στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού προγράμματος. Η εξισορρόπηση αιτημάτων πολιτών με πόρους και όχι η ανέξοδη κριτική αλλά και η ευθυγράμμιση των αναπτυξιακών δράσεων με το περιφερειακό και το εθνικό επίπεδο συνιστούν μαζί με τον διαρκή έλεγχο των δράσεων και του συνολικού δημοτικού προγραμματισμού σημεία του αναπτυξιακού κρίσιμου ρόλου των μελών του ΔΣ.

Ο κοινωνικός ρόλος σχετίζεται με την κοινωνική προστασία , που με τον Ν. 3852/2010 έχει ανατεθεί και στους ΟΤΑ. Με την γνώση των τοπικών συνθηκών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών , στην υλοποίηση προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού καθώς αρμοδιότητες των ΟΤΑ Α’ βαθμού συνιστούν τα ΚΑΠΗ , τα Νηπιαγωγεία και τα επιδόματα σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και η πληροφόρηση για θέματα δημόσιας υγείας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ρόλο έχουν και χρέος . Χρέος να εκπροσωπήσουν την τοπική κοινωνία , να πετύχουν με τη δράση τους μια καλύτερη κοινωνία και  δημοτικές υπηρεσίες περισσότερο αποτελεσματικές που θα σέβονται το κάθε ευρώ του φορολογούμενου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.