Η ΝΔ θα βάλει τέρμα σε αυτή τη μορφή φοιτητικών παρατάξεων;

Γράφει ο Χαμαιλέοντας,

Κάθε χρονιά, εκεί στην Άνοιξη που πραγματοποιούνται οι φοιτητικές εκλογές, τίθενται ξανά και ξανά τα ίδια αμείλικτα ερωτήματα. Από την στιγμή που επί δεκαετίες δεν υπάρχει σύμπνοια στην ανακοίνωση κοινών αποτελεσμάτων από όλες τις παρατάξεις και η ΕΦΕΕ δεν λειτουργεί, αφού προεδρείο έχει να εκλεγεί από το 1980, τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η δομή και λειτουργία των φοιτητικών συνδυασμών;

Όλοι αναγνωρίζουν τον ιστορικό τους ρόλο σε περιόδους σκληρού ιδεολογικού ανταγωνισμού. Όλοι όμως κατανοούν και τις τεράστιες αλλαγές που έχει υποστεί το φοιτητικό κίνημα και η στάση της νεολαίας απέναντι στην πολιτική που, καλώς ή κακώς, δεν καλύπτεται πλέον από τις υφιστάμενες και ουσιαστικά παρωχημένες δομές. Η αποφυγή του σφιχτού εναγκαλισμού με τις κεντρικές κομματικές εξουσίες και ο εμπλουτισμός τους με πιο αυθύπαρκτες δυνάμεις και δραστηριότητες που αφορούν την ακαδημαϊκή καθημερινότητα αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης.

Χωρίς να απολεσθεί το ιδεολογικό υπόβαθρο, πως θα μπορούσε άλλωστε, ο μικρομεγαλισμός, ο παραγοντισμός κι ο μιμητισμός πρακτικών των κομμάτων που εκπροσωπούν δεν αποτελούν ελκυστικό πρότυπο για την συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας που έχει απαξιώσει την κατεστημένη άσκηση πολιτικής και τις μεταπολιτευτικές νοοτροπίες.

Αν το νεολαιίσιτικο κίνημα δεν αναγνωρίσει εγκαίρως τα σημάδια των καιρών και δεν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων δεδομένων και των συνεπειών της μνηομονιακής πορείας θα καταδικαστεί ακόμη περισσότερο στον παραγκωνισμό και την λήθη καταλήγοντας ένα παρελκόμενο που θα αφορά μια μικρή ομάδα κομματικών παρατρεχάμενων. Και κάτι τέτοιο δεν της αξίζει.

Αν κάποιος μπορεί να οριοθετήσει τα βήματα για αυτή την μετεξέλιξη είναι η φιλελεύθερη αντίληψη, όπως το έκανε με επιτυχία και μεταπολιτευτικά απεγκλωβισμός από τις αριστερές εμμονές. Έτσι και τώρα πρέπει να γίνει πρωτοπόρος στην διεύρυνση των σκοπών, στην απελευθέρωση δυνάμεων καθιστώντας το λειτουργικό κύτταρο στον ακαδημαϊκό χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.