Προτάσεις για τα επόμενα βήματα εξόδου από την κρίση του κορωνοϊού

Γράφει η Νάντια Σταυροπούλου *

Παρακολουθώντας με αγωνία τις εξελίξεις, αφού συγχαρώ και από εδώ τον Πρωθυπουργό, το επιτελείο του και την Κυβέρνηση της ΝΔ για την μεγάλη επιτυχία στο θέμα της διαχείρισης εξ αρχής της κρίσης του κορωνοϊού, με άμεσα, σωστά και αποτελεσματικά μέτρα, πράγμα το οποίο έκανα και από 30/03/2020 στους λογαριασμούς μου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
και είχε πολύ μεγάλη αποδοχή, όπως παγκόσμια, πλέον, έχει η πολιτική φυσιογνωμία του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, νιώθω την υποχρέωση ως Πολιτεύτρια-τ.Υπ.Βουλευτής ΝΔ να συμβάλλω με τις προτάσεις μου στον αγώνα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό για τα επόμενα βήματα, τόσο στο διάστημα που σταθεροποιείται ο περιορισμός της εξάπλωσης των νέων κρουσμάτων, όσο και στο διάστημα που θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή σταδιακά στο άνοιγμα της αγοράς και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μπορεί το κύριο λόγο να έχουν οι ειδικοί του Τομέα Υγείας και Οικονομικών, αλλά μπορεί μια ιδέα, μια σκέψη, μια διαφορετική προσέγγιση στο ίδιο θέμα να κάνει την διαφορά, ή απλά να βοηθήσει.

Και προσωπικά, το θεωρώ αδιανόητο όσοι ασχολούνται με την πολιτική από οποιοδήποτε επίπεδο να μην προσπαθούν να συμβάλουν με τις όποιες ικανότητες και γνώσεις έχει ο καθένας, στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα στο πλαίσιο της πανδημίας.

Οι προτάσεις μου κατά σειρά :

1. Πλήρης στήριξη του συστήματος υγείας με προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού και έμφαση στους μικροβιολογικούς ελέγχους.

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο ιός είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες και ότι για να φτάσουμε στο σημείο ανοσίας της αγέλης θα πρέπει το ποσοστό όσων έχουν νοσήσει και αποκτήσει αντισώματα να φτάσει στο 82%. Το πότε θα έχουμε φτάσει βέβαια στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούμε να το ξέρουμε με σιγουριά με την διάρκεια της καραντίνας, αφού και κατά την διάρκειά της και παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν και εμφανίζονται νέα κρούσματα, αλλά μόνο αν κάνουμε τις απαραίτητες μικροβιολογικές εξετάσεις για να ξέρουμε πόσο κοντά είμαστε στο ασφαλές 82%.

Έμφαση στις δαπάνες υγείας λοιπόν, για τις προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού άμεσα.

Αφού από την υγεία επλήγη η οικονομία, το θέμα της υγείας πρέπει να λυθεί πρώτο για να μπορέσει να ανακάμψει σταθερά και με ασφάλεια η οικονομία. Οποιαδήποτε περικοπή απαραίτητης δαπάνης στην υγεία τώρα, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία αργότερα, μπορεί να έχει ως επίπτωση ένα νέο κύμα έξαρσης της επιδημίας αργότερα, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην οικονομία. Και έχει υπολογιστεί πόσο κοστίζει ο κάθε μήνας lock down στην οικονομία μας.

Ας βάλουμε από την μία μεριά της ζυγαριάς (α)τον χρόνο και (β)τη δαπάνη επιπλέον 50 ή 100 προσλήψεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για να κάνουν σε όλο τον πληθυσμό της χώρας τις απαραίτητες μικροβιολογικές εργαστηριακές εξετάσεις στα Νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωναιό, τώρα που η χώρα είναι σε καραντίνα, εκμεταλευόμενοι αυτό το ίδιο “νεκρό” διάστημα για την οικονομία και από την άλλη, το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι εξετάσεις είτε λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, είτε λόγω διαφορετικής στρατηγικής, και το φθινόπωρο να παρουσιαστεί μια δεύτερη έξαρση του ιού, να αγκαστούμε να πάμε σε δεύτερο lock down και τις συνέπειες που θα έχει όλο αυτό στην οικονομία για άλλους 2-3 μήνες με την αγορά κλειστή

Θα πρέπει λοιπόν, να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις στην υγεία για να μπορούν να γίνουν όλοι οι μικροβιολογικοί έλεγχοι για τον κορωναιό. Σε όλον τον πληθυσμό της χώρας. Για να ξέρουμε σε ποιο σημείο εξάλειψης της νόσου βρισκόμαστε σύμφωνα με το ασφαλές ποσοστό 82% της,ανοσίας της αγέλης.

2) Διασφάλιση της καταστολής εξάπλωσης του ιού με μικροβιολογικούς ελέγχους ανά ομάδες

Η αρχή των ελέγχων για να διασφαλίσουμε την καταστολή εξάπλωσης του ιού πρέπει να γίνει από:
-τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις σχετιζόμενες με την διατροφική αλυσίδα πρώτα, στους οποίους έχουμε όλοι πρόσβαση καθ’ όλο το διάστημα των μέτρων και πρέπει να είναι σίγουρο ότι δεν έχουν οι ίδιοι, δεν μεταφέρουν, δεν μεταδίδουν τον ιό.

-Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό,
-Τους εργαζόμενους στα φαρμακεία
-τους οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς
-όλους όσους ευχαριστήσαμε και χειροκροτήσαμε γιατί είναι εκεί, στην θέση εργασίας τους όσο εμείς μένουμε σπίτι για να μην μεταδοθεί ο ιός.

Όσοι από τον πληθυσμό αποδειχθεί ύστερα από τις ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις ότι πέρασαν τον ιό και έχουν αναπτύξει αντισώματα, θα μπορούν ΑΜΕΣΑ να επιστρέψουν στις εργασίες τους, χωρίς τον φόβο να ξανανοσήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό. Όσοι δεν έχουν τον ιό θα χρειαστεί να κάνουν και τα επαναληπτικά τεστς πριν επιστρέψουν στην εργασία τους και οι υπόλοιποι (γιατί ας μην μας διαφεύγει ότι κάποιοι μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και να μεταδίδουν την νόσο) θα πρέπει να ακολουθήσουν τα δέοντα και να επιστρέψουν στην εργασία τους μόλις λήξει η καραντίνα τους.

3. Σταθεροποίηση καταστολής εξάπλωσης του ιού και επανέναρξη της οικονομίας μας με σίγουρα βήματα.

Με επέκταση του μικροβιολογικού ελέγχου όλων όσων έχουν ανασταλεί οι επαγγελματικές δραστηριότητες και πρόκειται να επαναλειτουργήσουν.

Σταδιακά, ο μικροβιολογικός εργαστηριακός έλεγχος από το απαραίτητο προσωπικό που θα προσληφθεί για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να συνεχιστεί και στα καταστήματα που έκλεισαν και είναι πρώτα στην σειρά για να ξαναανοίξουν μόλις αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα και αρχίσουμε να επιστρέφουμε σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας.

Έτσι, κάνουμε σταθερά και ασφαλή βήματα για την επανέναρξη της οικονομίας μας. Ας μην μας φαίνεται καθόλου υπερβολικό. Διότι δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε να ζητάμε να έχουν κάνει το τεστ οι τουρίστες του εξωτερικού που θα έρθουν το καλοκαίρι και να εμείς να μην υποχρεώνουμε να το κάνουν όλοι οι υπάλληλοι όλων των ξενοδοχείων, των αεροπορικών εταιρειών που θα τους μεταφέρουν, οι οδηγοί ταξί, οι εστιάτορες, οι καταστηματάρχες κλπ.

Η έμφαση στους μαζικούς μικροβιολογικούς ελέγχους είναι για την εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας και υγείας των πολιτών.

Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο το αίσθημα της ασφάλειας στην ψυχολογία των πολιτών και των καταναλωτών. Φανταστείτε με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να μην έχουν γίνει μαζικοί μικροβιολογικοί έλεγχοι και να βρεθεί ένα κρούσμα σε υπάλληλο πολυκαταστήματος σε κέντρο μεγάλης πόλης.

Πέρα από τον νέο κύκλο κρουσμάτων και πιθανή έναρξη νέου κύκλου καραντίνας, (πόσες καραντίνες θα αντέξει ο κόσμος;) αυτό θα έχει βλαβερές συνέπειες και στην οικονομία και στην εμπιστοσύνη στα μέτρα της Κυβέρνησης, που μέχρι τώρα χειρίζεται το θέμα υποδειγματικά.

Μόνο αν διασφαλίσουμε ότι έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι, μόνο τότε θα εξαλειφθεί ο φόβος ή η υποψία και μόνο τότε θα αρχίσει να κινείται με ασφάλεια και όπως πρώτα ο κόσμος και με μεγαλύτερη ίσως δυναμική,λόγω του διαστήματος που στερήθηκε κάποιες δραστηριότητες, γεγονός που θα μας φέρει πιο κοντά στο αποτέλεσμα του “V” που ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο παράγων της ψυχολογίας στην οικονομία.

4. Δημιουργία τράπεζας αντισωμάτων.

Επίσης, από όλους όσους έχει αποδειχθεί από μικροβιολογικό εργαστηριακό έλεγχο στα Νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωναοϊό οτι έχουν αντισώματα, θα πρέπει να γίνει ένα αρχείο, μια “τράπεζα αίματος- πλάσματος” για φυσικά αντισώματα με τα οποία θα μπορούν να θωρακιστούν κατά ομάδες όσοι δεν έχουν αντισώματα και ανήκουν είτε σε ευπαθείς ομάδες, είτε σε ομάδες “ασφαλείας”, είτε σε ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, έως ότου φτάσουμε στο ασφαλές συνολικό ποσοστό με ανοσία στον πληθυσμό 82%.

5. Θωρακισμός ομάδων.

Μέσα από αυτή την τράπεζα θα μπορούν με φυσικό τρόπο (και αντί να χάνουμε πολύτιμο χρόνο μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο) να “θωρακιστούν” συγκεκριμένες ομάδες άμεσα (πχ ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν θα πρέπει να έχει το παραμικρό περιθώριο ούτε να νοσήσει ούτε να μεταδώσει τον ιό, όλες οι κατηγορίες εργαζομένων κατά το Lock down, ευπαθείς ομάδες, εκπαιδευτικοί-εκπαιδευόμενοι, και ακόμη, πιο ιδιαίτερες ομάδες για την αποφυγή διασποράς της νόσου όπως ρομά, μετανάστες κλπ) και όλα αυτά για την περίπτωση αποφυγής έξαρσης του ιού τον Σεπτέμβριο που ελπίζω να έχουμε μπει σε κανονικούς ρυθμούς και να έχει ξαναανοίξει σταδιακά και με ασφάλεια η αγορά.

Έτσι, θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, συντομεύοντας την διάρκεια της επιδημίας στην χώρα μας και παράλληλα, θα συντομεύσουμε τον χρόνο επιστροφής στους ρυθμούς της πραγματικής οικονομίας, με ασφάλεια και έχοντας τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κορωναιό.

Παράλληλα, μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό μας σε συνδυασμό με τα κεφάλαια της ΕΕ για την ανάκαμψη της οικονομίας μας από τον κορωνοϊό.

Έτσι, θα έχουμε επενδύσει ως χώρα σε ένα δυνατό σύστημα υγείας, το οποίο θα μείνει παρακαταθήκη στη χώρα
(οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ανθρωπότητα να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες επιδημίες στο μέλλον και αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων)
και η Κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό, θα αποδείξει πώς μπόρεσε να μετατρέψει την διπλή κρίση (υγείας και οικονομίας) σε ευκαιρία, αξιοποιώντας κατάλληλα τόσο το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, όσο και τα κεφάλαια της ΕΕ με την σωστή σειρά, αλλά και στον σωστό χρόνο, πράγμα που θα της δώσει πολλές ακόμα μονάδες υπέρ στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν.

Τώρα, όμως, που η μικρή Ελλάδα δείχνει πλέον τον δρόμο και οι άλλοι ακόμα και μεγάλοι και ισχυροί ακολουθούν το παράδειγμά της,

Τώρα που ο Πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης καταλαμβάνει ηγετική θέση στην παγκόσμια πολιτική σκηνή με τους άριστους χειρισμούς του,
Τώρα που όλοι επευφημούν τους χειρισμούς του, μήπως είναι η ώρα να καθορίσουμε και να διεκδικήσουμε για τον Πρωθυπουργό μας αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο που εμπεριέχει όλες τις απαραίτητες ικανότητες που επέδειξε με τους χειρισμούς της κρίσης του κορωναιού;

Γιατί οι επαινετικοί τίτλοι στην διεθνή επικαιρότητα χωρίς ουσιαστικό ρόλο και έργο θα μείνουν απλά τίτλοι.

Ένας επιπλέον ουσιαστικός ρόλος όμως, με ουσιαστικό έργο σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, σύμφωνα με τις ικανότητες και τις αρετές που επέδειξε το συγκεκριμένο πρόσωπο στις συγκεκριμένες συνθήκες θα είναι αυτό που χρειάζεται.

Διότι, είναι αυτό, που απεδείχθη ότι λείπει από τον πολιτισμένο κόσμο μας
και πρέπει να συσταθεί άμεσα, γιατί θα λειτουργήσει σαν απαραίτητος συνδετικός κρίκος των υπαρχόντων παγκόσμιων οργανισμών.

Προτείνω λοιπόν την ίδρυση του
Παγκόσμιου Οργανισμού Αποθεμάτων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Με ηγετικό ρόλο σε αυτόν, του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, που απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει άριστα και καλύτερα από ομολόγους του σε αυτόν τον νέο Παγκόσμιο Οργανισμό.

Δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσουμε στην ίδια ή σε μια διαφοροποιημένη παγκόσμια οικονομία, είναι σίγουρο όμως, ότι μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και από την μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι επιτακτική.

Είτε συνεχίσουμε στο ίδιο περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, είτε δώσουμε περισσότερη έμφαση στην εγχώρια οικονομία μας η κάθε χώρα, η γή που μας φιλοξενεί εμάς και τις οικονομίες μας, έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες υπερπαραγωγής, υπερκατανάλωσης, υπερανταγωνισμού, υπερκερδών κλπ και της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην υπερπροσπάθεια αυτή.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ήδη εδώ.
Οι μεγάλες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία είναι πρόσφατες.
Η πανδημία είναι ήδη εν εξελίξει. Είναι καταστάσεις πρόσφατες όλες.

Τί κοινό έχουν; Δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος οργανισμός που να συντονίζει ανά περίπτωση ούτε την διαχείριση κρίσης, ούτε την διαχείριση αποθεμάτων. Άν θέλει και άν μπορεί κάποια χώρα, συμμετέχει και βοηθάει.

Με εξαίρεση την πανδημία βέβαια, που όλες οι χώρες αργά ή γρήγορα αναγκάστηκαν να κάνουν τα ίδια βήματα (διαχείριση κρίσης) σε διαφορετικούς όμως χρόνους και με διαφορετικές συνέπειες όπως θα αποδειχθεί για τις οικονομίες τους.

Στην περίπτωση της πανδημίας, παγκοσμίως πάλι, δεν ξέραμε σε επίπεδο Αποθεμάτων τα ποσοστά αιθυλικής αλκοόλης για την κατασκευή των απαραίτητων αντισηπτικών, δεν είχαμε τον απαραίτητο αριθμό μασκών και προστατευτικού εξοπλισμού, δεν
ξέραμε πόση ποσότητα πρώτης ύλης θα χρειαστούμε για την κατασκευή του κατάλληλου φαρμάκου.

Πάλι με παράδειγμα την πανδημία, αποδείχθηκε ότι ο πολιτισμένος και εξελιγμένος κόσμος μας, με το ενδιαφέρον του στραμμένο στο 5G, την ρομποτική και το internet of things, δεν προνόησε να φτιάξει τους μηχανισμούς που θα του επιτρέψουν να είναι θωρακισμένος σε περίπτωση που κάποια δύσκολη κατάσταση όπως αυτή που όλοι ζούμε σήμερα ξεσπάσει και για την οποία οι ειδικοί επιστήμονες είχαν κρούσει τον κόδωνα κινδύνου χρόνια πριν.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά για την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός Παγκόσμιου Οργανισμού Αποθεμάτων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Όλοι μας, σήμερα έχουμε ήδη μια μεγάλη οδυνηρή εμπειρία που καταδεικνύει την ανάγκη αυτή.

Από αυτή την εμπειρία όμως, πρέπει όλοι μας να βγούμε πιο σοφοί, αλλά και πιο προετοιμασμένοι για το μέλλον.
Αξιοποιώντας σωστά τον χρόνο, επενδύοντας σε ανθρώπινους πόρους και κατευθύνοντας τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις προσπάθειές μας εκεί που πρέπει!

ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ !

* Πολιτεύτρια – τ. Υπ. Βουλευτής ΝΔ , Σύμβουλος Ανάπτυξης, Μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών , τ.Στέλεχος Διοίκησης ΑΕΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.