Μήνυμα ενότητας Κυριάκου Μητσοτάκη. Σαλαμίνα 2020, ώρα μηδέν
Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος
«Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι» ανέφερε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ζάππειο Μέγαρο στην διάρκεια της έναρξης του κύκλου των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Με αυτήν την ομιλία, που προ ημερών ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα διάφορα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της χώρας απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας τονίζοντας την ανάγκη «να σκάψουμε και να σκύψουμε ως τις ρίζες μας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές», όχι για να καταγράψουμε απλά τα γεγονότα, αλλά για να «συναντήσουμε, ερμηνεύοντας ξανά το νόημα τους, και να μετουσιώσουμε το φορτίο τους σε εφόδιο για το μέλλον», καθώς όπως ανέφερε στην ομιλία του η Σαλαμίνα τον Σεπτέμβρη του 480 π.Χ ενσάρκωσε μια μοναδική στιγμή ομοψυχίας κατά την οποία όλες οι ελληνικές πόλεις-κράτη παραμέρισαν τις διαφορές τους και ενώθηκαν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους.
Ύστερα από όλα αυτά μπορεί αλήθεια να διαφωνήσει κανείς με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς καλά τα λέει και αποβλέπει με τους λόγους του και τις πράξεις του στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Πώς όμως ερμηνεύουμε εμείς οι κάτοικοι της ιστορικής νήσου Σαλαμίνας τα λεγόμενα του πρωθυπουργού; Τι άραγε κάνουμε σε τοπικό επίπεδο για να μετουσιώσουμε σε πράξη τα λεγόμενα του; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ενότητα περισσότερο από ποτέ αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα ώρες. Εμείς στο νησί είμαστε ενωμένοι ή διχασμένοι; Πώς θα τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και πώς θα στηριχτούμε πάνω σε αυτήν, ώστε να αξιοποιήσουμε την επέτειο της ιστορικής ναυμαχίας και να καταστήσουμε γνωστό το όνομα του νησιού μας στα πέρατα της οικούμενης;
Όλα αυτά τα χρόνια κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη ελάχιστα έχουν γίνει δυστυχώς για να αναδείξουν το ιστορικό αυτό γεγονός και να προβληθεί το ιστορικό μας νησί στα πέρατα της οικουμένης. Αν εξαιρέσει κανείς ελάχιστες πρωτοβουλίες κάποιων αγωνιστών-ιδιωτών που όλοι λίγο πολύ στα σοκάκια της Κούλουρης τους ξέρουμε, δεν έχει σημειωθεί η δεν πρόλαβε να σημειωθεί καμία αξιόλογη πρωτοβουλία ανάδειξης αυτού του γεγονότος διεθνώς. Κάποιοι πρώην δήμαρχοι συνέβαλαν νωρίς αυτήν την σημαντική για το νησί ιδέα και επιδίωξαν σε ένα βαθμό να την ενσαρκώσουν, αλλά είτε δεν μπόρεσαν μιας και η επίσημη πολιτεία δεν στάθηκε αρωγός στα όνειρα τους, είτε δεν πρόλαβαν μιας και ο λαός ευτυχώς ή δυστυχώς-η ιστορία θα δείξει-τους αποδοκίμασε στέλλοντας τους στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Αρκετός όμως χρόνος σπαταλήθηκε άδοξα. Τώρα που η επίσημη πολιτεία, όπως αποδεικνύεται έμπρακτα από τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διατεθειμένη να αναδείξει και να τιμήσει με τη βοήθεια της αξιόλογης κ.α Βαρδινογιάννη ως πρόεδρος της συσταθείσας για αυτό τον σκοπό Διεθνούς Επιτροπής το ιστορικό αυτό γεγονός δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Όλοι μαζί οι Σαλαμίνοι ενωμένοι αυτή τη φορά και όχι διχασμένοι πρέπει να στηρίξουμε ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις την προβολή της ιστορικής ναυμαχίας. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι εάν τώρα δεν αξιοποιήσουμε το ιστορικό αυτό γεγονός πότε θα το κάνουμε; Η ναυμαχία της Σαλαμίνας μπορεί να γίνει ένα εναρκτήριο γεγονός, που θα αλλάξει τη μοίρα νησιού!
Μέσω αυτού μπορεί να αξιοποιηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το νησί μας τουριστικά, να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή και να καταπολεμηθεί δραστικά το χρόνιο πρόβλημα του νησιού μας, που δεν είναι άλλο από την ανεργία. Γιατί πχ να μην πουλάμε αναμνηστικά κειμήλια της ναυμαχίας, τα οποία θα τα παράγουμε εμείς οι ίδιοι στο νησί; Πόσες και πόσες θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν με αυτόν τον τρόπο στο νησί; Γιατί η Σαλαμίνα να μην αποκτήσει ένα διεθνές brand name με την επίσπευση των κατάλληλων ενεργειών από τους θεσμικούς φορείς;
Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη βαρύνει ιδιαίτερα τους αιρετούς του νησιού. Αυτοί είναι οι ταγοί! Αυτοί οφείλουν, τόσο οι διοικούντες όσο και η αντιπολίτευση, να είναι ενωμένοι. Η Περιφέρεια ιδίως καθώς αυτή διαθέτει θεσμικά τους πόρους σε μεγάλο βαθμό για την υλοποίηση των έργων έχει τεράστια ευθύνη για την υλοποίηση αυτού του σκοπού. Κακά τα ψέματα η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Όποιος σήμερα κατέχει ένα θεσμικό αξίωμα δεν σημαίνει ότι θα το κατέχει για πάντα. Στο διάστημα όμως που έχει την τιμή να το κατέχει οφείλει να τιμήσει τον λαό, που του έδωσε αυτήν την δυνατότητα. Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία να δράσουν όλοι μαζί από κοινού για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του γεγονότος. Στην προσπάθεια τους αυτή οι θεσμικοί φορείς (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης) ας συνεργαστούν και με απλούς πολίτες κοινωνικούς φορείς, διεθνές ιδρύματα κλπ που έχουν όρεξη και μεράκι να βοηθήσουν. Ας συστήσουν λ.χ επιτροπές απαρτιζόμενες τόσο από αιρετούς όσο και από μη αιρετούς με σκοπό την επίτευξη αυτού του σκοπού. Η ομοψυχία και η ενότητα περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη από ποτέ στο νησί, καθώς μέσα από αυτήν τη συνεργασία όλοι θα κερδίσουμε!!!
Κοινή συνισταμένη όλων των τοπικών παραγόντων είναι το συμφέρον του νησιού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ΕΝΟΤΗΤΑ. Οφείλουμε να τον ακούσουμε. Άλλη ευκαιρία σαν την τωρινή δυστυχώς δεν θα έχουμε. Σαλαμίνα, λοιπόν, ώρα μηδέν για τον καθένα από εμάς που δηλώνει περήφανα «μανάρι», «μανάρα»…