Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαύεται στις δημοσκοπήσεις

Γράφει ο Αθανάσιος Μπουρούνης, Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.

Είναι γνωστό ότι η πανδημία, οι κυβερνητικοί χειρισμοί μεταξύ αμφιβολίας και σύνεσης, η στάση των πολιτών και η παιδαγωγική της αντιπολίτευσης, αποτυπώνουν την σημερινή  πολιτική πραγματικότητα..

Περίπου ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές του 2019, με τη χώρα αντιμέτωπη με τη δεύτερη φάση της πανδημίας και με μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση, δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία της ΝΔ στην πολιτική σκηνή.

Όσες εταιρείες και αν μετρήσουν τη κοινή γνώμη, με όποια μέθοδο και αν το κάνουν και ανεξαρτήτως του μέσου που την έχει παραγγείλει, η Νέα Δημοκρατία κινείται δημοσκοπικά στην περιοχή του 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται   στο 20 με 22%.

Με το δεύτερο κύμα της  πανδημίας να μην έχει υποχωρήσει αισθητά και με την οικονομική ύφεση να κινείται στην περιοχή του 10%, η ελληνική κοινωνία  στηρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη,  διότι επιθυμεί να δει την εφαρμογή των πολιτικών του στην πράξη, υπό  κανονικές συνθήκες όμως, ειδικά στην οικονομία.

       Επιπλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται  ότι, στις όποιες  αστοχίες και στα όποια  λάθη που κάνει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντάξια των περιστάσεων.

Είναι γενικά αποδεκτό  ότι οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τάσεις της κοινής γνώμης και αποτελούν φωτογραφία της στιγμής, την οποία όμως τα κομματικά επιτελεία θα πρέπει να μελετούν και να λαμβάνουν υπόψη τους.

Ωστόσο  οι δημοσκοπήσεις αυτές   διαμορφώνουν ένα προβληματικό πολιτικό  σκηνικό.

Από τη  μια ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει στην αντιπολίτευση την πλέον εύκολη από τις επιλογές.

Μακριά από προσπάθεια δημιουργίας ενός εναλλακτικού αφηγήματος, πορεύεται στην πεπατημένη του «όχι σε όλα», επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την όποια αγανάκτηση των πολιτών απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι, η κόπωση και η αγανάκτηση των πολιτών οφείλεται και στις αντιπολιτευτικές κραυγές και στο ύφος των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να αναζωπυρώσουν ένα κλίμα έντασης και εξαλλοσύνης, που θυμίζουν την προηγούμενη δεκαετία.

Επίσης για  τον τέως πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο χρόνος φαίνεται να περνάει χωρίς να έχει πείσει ότι κατάλαβε τα λάθη του και κυρίως το γιατί οι πολίτες τον καταψήφισαν τον Ιούλιο του 2019.

Από την  άλλη η κυβέρνηση μοιάζει να εφησυχάζει στη δημοσκοπική της κυριαρχία.

Και τούτο διότι μπορεί το κόμμα της ΝΔ να έχει μικρή φθορά εξουσίας σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας,  όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν την καρπώνεται, αλλά προσπαθεί  να πείσει ακόμα και όσους τον στήριξαν τον Ιούλιο του 2019 για την ορθότητα των κινήσεών του.

Η σημερινή δημοσκοπική  κυριαρχία της κυβέρνησης όμως θα πρέπει να την θέτει σε εγρήγορση, παρά να την καθησυχάζει.

Η υπεροχή της είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να αξιοποιήσει, παρά να επαναπαυθεί σε αυτό.

Οι  προσπάθειές της θα πρέπει να ενταθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολλαπλή  κρίση με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η συνοχή της.  Απαιτούνται πρόνοιες και φροντίδες ικανές να αμβλύνουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σώμα.

Σε αντίθετη περίπτωση η «παραδοξότητα»  που θέλει τους περισσότερους να αντιπολιτεύονται πιο πολύ την αντιπολίτευση απ’ ότι την κυβέρνηση, θα εκλείψει.

       Δεν πρέπει λοιπόν και δεν μπορεί η κυβέρνηση   να επαναπαύεται στις δημοσκοπήσεις, διότι ως γνωστόν  οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν ούτε να βγάλουν ούτε να ρίξουν κυβερνήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.