Δεν θα πέσουν με «τσάι και συμπάθεια»

Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

Κάθε κυβέρνηση, κάθε πρωθυπουργός... οποίος τέλος πάντων έχει «κατακτήσει» μία «θέση κύρους» δεν θέλει _σχεδόν ποτέ_ να την εγκαταλείψει.

Λογικό…παράλογο… δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει ότι αυτό ίσχυε και ισχύει σε όλες τις εποχές, σε όλες τις χώρες, σε όλα τα πολιτισμικά και πολιτικά περιβάλλοντα.

Όσο κι αν θέλει όμως κάποιος να παραμείνει στη θέση του, ή και να αναρριχηθεί σε ακόμα υψηλότερη, νομοτελειακά είνα σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή πρέπει και να αποχωρήσει. Να «ρίξει αυλαία», βρε παιδί μου, η παράσταση.

Ειδικά στην πολιτική αυτό ισχύει _ και καλώς ισχύει. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αποχωρών αποσύρεται αποδεχόμενος της μοίρας το… γραμμένο.

Θα μου πείτε βέβαια πως μιλάω για φυσιολογικές χώρες και για κανονικές κυβερνήσεις, αλλά έτσι γίνεται.

Στη χώρα μας όμως, στο ακρότατο σημείο της χερσονήσου του Αίμου, και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάτι τέτοια δεν είναι στην ιδιοσυστασία μας. Πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία εκλεγμένη μεν κυβέρνηση, η οποία όμως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει ακόμα κι αν χάσει τις εκλογές.

Ναι! Μην εκπλήσσεστε… Πολύ σωστά διαβάσατε: Δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν! ‘Ισως αναγκαστούν κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι στα σχέδιά τους…

Το πρόβλημα του ελληνικού λαού, αναφορικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι η έλλειψη ιδεολογικής γνώσης. Είναι η άγνοια της συλλογιστικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (βάζω και τους ΑΝΕΛ στην εξίσωση, γιατί είναι και το ίδιο καθεστωτικοί με τον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό τους έχει ανατεθεί η διοίκηση του στρατεύματος. Σημειώστε το αυτό…).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμορφώθηκε μετά το 1990, αποτελείται από πρώην μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, του ΚΚΕ εσ. και από άλλους, περισσότερο ακραίους ιδεολογικά αριστερούς. Ο κ. Τσίπρας προέρχεται από τη σκληροπυρηνική ΚΝΕ, ο κ. Δραγασάκης ήταν υποψήφιος Γ.Γ. του ΚΚΕ (έχασε για μία μόλις ψήφο), οι κύριοι Μανιός, Βούτσης, Φίλης, Βαρεμένος, Κυρίτσης, αλλά και οι αποχωρήσαντες Λαφαζάνης, Στρατούλης κ.ά, δεν είναι «σοσιαλδημοκράτες». Δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που αποκαλούμε «ευρωπαϊκή κεντροαριστερά».

Αντιθέτως! Ιδεολογικά τοποθετούνται – όπως αποκαλύπτει και το ακρωνύμιο Συ.Ριζ.Α στο χώρο της «ριζοσπαστικής αριστεράς».

Ωραία λέξη! Αυτοί οι αριστεροί είναι μάγοι στο να εγκωλπώνουν λέξεις και έννοιες και να τις ιδιοποιούνται.

«Ριζοσπαστική αριστερά».

Αντιλαμβάνεται όμως κανένας τι αντιπροσωπεύει για το Συ.Ριζ.Α αυτή η φράση;

Αντιγράφω από το ΕΠΙΣΗΜΟ καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ…

«οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να διευθύνουν, να ελέγχουν και να προστατεύουν, με τα εκλεγμένα όργανά τους, την παραγωγή, κατευθύνοντάς την στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών»

«Οι καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ ανιχνεύονται στο εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα του τέλους του 19ου αιώνα, με το άνοιγμα των οριζόντων των υποτελών τάξεων, στη βάση της μαρξικής σκέψης και των αρχών του 20ού από την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και ενισχύει καθημερινές και περιοδικές εκδόσεις, καθώς και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προωθούν την ενημέρωση, τον πλουραλισμό, το γόνιμο διάλογο και κινούνται στο πλαίσιο των γενικών αρχών και θέσεων του κόμματος.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη ανταγωνιστική προς τις καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αποξένωσης, οργανώνει την κοινωνική και πολιτική δράση του με βάση τις κοινωνικές αντιθέσεις και παλεύει για την ανατροπή τους και την κοινωνική χειραφέτηση»

«Για εμάς ο σοσιαλισμός είναι μορφή οργάνωσης της κοινωνίας που βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσων»

«Η εργατική τάξη δεν μπορεί να απελευθερωθεί η ίδια, αν δεν απελευθερώσει και την κοινωνία ολόκληρη»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ενεργά στο εργατικό και στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα, στις ποικίλες εκλογικές και πολιτικές αναμετρήσεις, και στο διεθνές κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».

Για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το κάνω «κέρματα»…

  • Είναι ένα κόμμα με μαρξιστική ιδεολογία.
  • Είναι ένα κόμμα το οποίο δεν θέλει την ιδιωτική ιδιοκτησία.
  • Είναι ένα κόμμα που δεν θέλει την οικονομική συνεργασία μεταξύ ελεύθερων κρατών («νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση» την αποκαλούν).
  • Είναι ένα κόμμα το οποίο θέλει να μας «απελευθερώσει», ακόμα κι αν εμείς οι ίδιοι δεν αισθανόμαστε κανενός είδους «σκλαβιά».
  • Είναι ένα κόμμα το οποίο «στηρίζει και ενισχύει καθημερινές και περιοδικές εκδόσεις, καθώς και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Στο χωριό μου το λες και προπαγάνδα…
  • Είναι ένα κόμμα που «καθοδηγείται» και «εμπνέεται» από τους «αγώνες» του ΕΑΜ (Μελιγαλάς, Φενεός, Μπουλκές, Ψαρός, Ελένη Παπαδάκη και άλλα τέτοια όμορφα «κατορθώματα» είχε το ΕΑΜ).

Είναι ένα Κομμουνιστικό κόμμα.

Και, μάλιστα, είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ένα κόμμα που δηλώνει ευθαρσώς ότι είναι κομμουνιστικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας θηριώδης βούβαλος που στέκεται απέναντί σου και τον βλέπεις. Είναι ένα μικρό επικίνδυνο και δηλητηριώδες φιδάκι που περιμένει, κρυμμένο στα χόρτα, πότε θα εισαι αμέριμνος για να σε δαγκώσει.

Σε δάγκωσε το 2015. Και δεν το έχεις πάρει ακόμα χαμπάρι…

* Ο Ηλίας Ψυχογιός, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρίες του τουρισμού και της πληροφορικής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.