Βήμα παρακάτω ή όχι;

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Στο Eurogroup έγιναν τα αναμενόμενα. Πήραμε την δόση των 8,5 δις για να πληρώσουμε το ομόλογο του Ιουλίου και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για να φτάσουμε ως την συμφωνία στο eurogroup πέρασαν 9 μήνες, η κυβέρνηση για άλλη μία φορά διαχειρίστηκε λάθος τον χρόνο. Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί η καθυστερούσε τόσο πολύ. Έδειχνε ότι διαχειριζόταν λάθος τον χρόνο.

Εάν η κυβέρνηση την είχε κλείσει πριν από έξι μήνες δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Αλλά ο κ. Τσίπρας ήταν αγκυλωμένος από το τις συνιστώσες του 4% και έπρεπε να δίνει αναφορά για κάθε βήμα είτε δικό του είτε για την διαπραγμάτευση. Η εσωτερική διαπραγμάτευση στο κόμμα του δεν τον άφηνε να πάει παρακάτω.

Το χθεσινό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι και το πιο ικανοποιητικό, αλλά δίνει την ευκαιρία στους επενδυτές να εξετάσουν, να δουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Η ανάπτυξη θα έρθει από μόνη της, δεν θα ρωτήσει τους κυβερνώντες για το εάν θα έρθει.

Βλέπουμε κάθε χρόνο τον τουρισμό ότι πάει καλά, οι ξένοι έχουν ενδιαφερθεί για κάποια έργα, γενικώς υπάρχει μία κινητικότητα για ανάπτυξη. Η οικονομία θα δώσει από μόνη της την απάντηση, χωρίς να πάρει συμβουλές και γραμμές από την κυβέρνηση.

Τα  βήματα από εδώ και πέρα είναι συγκεκριμένα, έχουν οριστεί. Ο κ. Τσίπρας θα το προσπαθήσει, θα πρέπει να μην εφησυχάσει, εάν πέσει στην παγίδα της θριαμβολογίας και του καλού κλίματος δεν θα καταφέρει τίποτα.

Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ορισθεί μέχρι το 2060. Μέχρι το 2020 3,5% και μέχρι το 2060 2%. Δεν ξέρω πόσο βιώσιμα είναι αυτά τα νούμερα.

Το ΔΝΤ δια στόματος Λαγκάρντ είπε ότι δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Αυτή η λύση λέει, ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το πρόγραμμα το Ταμείο δεν θα μπει ουσιαστικά με χρήματα, αλλά θα έχει ρόλο συμβουλευτικό. Το standby είναι αυτό που λέει η λέξη, στα κρυφά της λέξης μπορεί να κρύβεται ένα νέο μνημόνιο το 2018.

Το περίγραμμα το έχουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2018, ίσως και εκεί να κρύβεται και μία εκλογική αναμέτρηση για να φορτώσει τα δύσκολα στον Μητσοτάκη. Άλλωστε στο Μαξίμου και οι συμβουλάτορες του πρωθυπουργού του έχουν εισηγηθεί την δεξιά παρένθεση, που θα επιτρέψει στον Τσίπρα να είναι ξανά ο ίδιος που θα ορίζει τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Γραβάτα δεν έβαλε και δεν ξέρω εάν θα βάλει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.