Το εκλογικό σταυρόλεξο του Ηρακλείου

Γράφει ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Ιστορικός, πολιτικός αναλυτής.

Δεν ανήκει στις “εύκολες” περιφέρειες της Κεντροδεξιάς το Ηράκλειο, όπως άλλωστε παραδοσιακά όλη η Κρήτη, ειδικά η ανατολική. Ακόμα και στις επικρατούσες συνθήκες αποδρομής του ΣυΡιζΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να παραμείνει πρώτο στο Ηράκλειο και με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μολονότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έλκει την καταγωγή του από μια πολύ σημαντική και ιστορική πολιτική οικογένεια της Κρήτης και ο υπ’ αριθμόν δύο του κόμματος οργανωτικά, ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου.

Τα αίτια για αυτή την πολιτική συμπεριφορά του Ηρακλείου είναι βαθιά και χρειάζονται δαιδαλώδη πολιτική και κυρίως ιστορική ανάλυση. Δεν είναι του παρόντος μια τέτοια αναζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Νέα Δημοκρατία βάζει ψηλά τον πήχη και στο Ηράκλειο, αφού τόσο ο γραμματέας όσο και ο πρόεδρος με δηλώσεις τους θέτουν ως στόχο να είναι η ΝΔ πρώτη δύναμη στον νομό και συνολικά να εκλέξει 10 βουλευτές στην Κρήτη! Ποιο είναι, όμως, το τοπίο σε αυτές τις εκλογές στο Ηράκλειο για το κόμμα που εκπροσωπεί πολλούς παράλληλους πολιτικούς κόσμους και προσωποποιεί σε μεγάλο βαθμό την ίδια την περίοδο της Μεταπολίτευσης;

Το ψηφοδέλτιο που καταθέτει σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ στο Ηράκλειο δεν περνά απαρατήρητο, χωρίς αυτό να είναι ούτε αμιγώς θετικό ούτε αρνητικό. Καταρχάς, το πρώτο δεδομένο είναι ότι υπήρξε ως ένα βαθμό ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για την στελέχωση του ψηφοδελτίου, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει στις προηγούμενες εκλογές (με σταυρό) τον Ιανουάριο του 2015, όταν το κόμμα έδινε τότε έναν υπέρ πάντων αγώνα. Αυτή τη φορά το άγχος όσων κατάρτιζαν το ψηφοδέλτιο δεν ήταν πώς αυτό θα γεμίσει αξιοπρεπώς, αλλά ποιοι θα μείνουν έξω.

Είναι ένα ψηφοδέλτιο που σηματοδοτεί μια έντονη προσπάθεια διείσδυσης της ΝΔ στον χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού στην Κρήτη ΠΑΣΟΚ. Τρία από τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο προέρχονται από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, ο αγροτοσυνδικαλιστής, πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης και ο ποδοσφαιρικός παράγοντας, επιχειρηματίας Νίκος Τζώρτζογλου. Οι τρεις τους είναι ισχυρές υποψηφιότητες, με τα δικά της ερείσματα η καθεμιά και θέτουν πολύ σοβαρή υποψηφιότητα να καταλάβουν τουλάχιστον τη μία από τις τρεις έδρες που πιθανότατα θα πάρει η ΝΔ στο Ηράκλειο.

Έπειτα, υπάρχουν, βέβαια, παραδοσιακά στελέχη της παράταξης με συνεπή παρουσία, όπως ο ιατρός, πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ και μέλος της ΠΕ Γρηγόρης Ροκαδάκης, η Ελένη Τσαντηράκη-Αναστασάκη και η Εύα Σημαιάκη, με τις δύο τελευταίες να ήταν μόλις πρόσφατα και υποψήφιες περιφερειακές σύμβουλοι με τον συνδυασμό του Αλ.Μαρκογιαννάκη. Δίπλα τους στοιχίζονται δύο νεώτερες ηλικιακά υποψηφιότητες, ο μηχανικός Γιώργος Ματαλλιωτάκης, που έχει επιδείξει μεγάλη κινητικότητα και δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια στο επικοινωνιακό πεδίο και η νεαρή δημοσιογράφος Νικολέτα Σφακιανάκη, ένα φρέσκο πρόσωπο που έχει πολλές συμπάθειες, αλλά και είναι αρκετά ταυτισμένο με το ισχυρό μιντιακό συγκρότημα ΚΡΗΤΗ TV/Νέα Κρήτη που έχει κατά καιρούς προκαλέσει και δυσμενή συναισθήματα σε σημαντική μερίδα της τοπικής κοινής γνώμης.

Κι ερχόμαστε στα “βαριά χαρτιά” του κομματικού ρόστερ της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινάμε από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και νυν βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη. Αναμφισβήτητα ικανός επικοινωνιακά και κοινοβουλευτικά, ένας δοκιμασμένος πια βουλευτής και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2016 μέχρι σήμερα. Διατηρεί μια εξαιρετικά οργανωμένη προσωπική πολιτική βάση, αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε πολύ σημαντική μερίδα της τοπικής βάσης του κόμματος για μια σειρά από επιλογές και χειρισμούς του ίδιου και του περιβάλλοντός του με αφορμή τα θέματα της αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως παραμένει το φαβορί για μία από τις έδρες της ΝΔ στο Ηράκλειο και στην ερχόμενη Βουλή.

Έπειτα, η “ήρεμη δύναμη” ή όπως όλο και περισσότεροι τον αποκαλούν το τελευταίο εξάμηνο, “ο άνθρωπος που δεν μασάει”. Ο λόγος για τον πολύ γνωστό στο Ηράκλειο ιατρό Γρηγόρη Πασπάτη, κορυφαίο γαστρεντερολόγο σε διεθνές επίπεδο και επί σειρά ετών πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου. Βασικό στέλεχος της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του τέταρτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ο Γρ.Πασπάτης ήρθε δεύτερος σε ψήφους στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ το 2015 και σταθερά πρώτος σε σταυρούς στις υποψηφιότητές του για τον δήμο. Πολιτικός με συγκροτημένη πολιτική σκέψη και απόψεις, ακραιφνής κεντροδεξιός που στάθηκε πολύ κοντά στον πρόεδρο και πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και πρωτοστάτησε στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αρχηγία του κόμματος.

Στάθηκε ευθέως απέναντι στις επιδιώξεις του Λ.Αυγενάκη για τον Δήμο Ηρακλείου, εξέφρασε με πληρότητα το πνεύμα και τη θέληση της παραδοσιακής νεοδημοκρατικής βάσης και δε λύγισε ακόμα κι όταν του διαμηνύθηκε σε κάθε τόνο ότι διακυβεύεται η θέση του στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών. Δικαιώθηκε πανηγυρικά με την επανεκλογή του Β. Λαμπρινού στο τιμόνι του Δήμου. Αναμφισβήτητα χαίρει μεγάλης συμπάθειας στις τάξεις των παραδοσιακών νεοδημοκρατών, αλλά η επιρροή του δεν εξαντλείται εκεί.

Τέλος, ο πολιτικός μηχανικός και πρώην βουλευτής την περίοδο 2012-15 Μάξιμος Σενετάκης, προσωπικός φίλος και στενός συμπαραστάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας σαραντάρης πολιτικός που έχει κι αυτός τα δικά του πατήματα στον κόσμο της ΝΔ και φιλοδοξεί να επαναλάβει την παρουσία του στο εθνικό κοινοβούλιο.

Και κάπως συμπληρώνεται το σταυρόλεξο αυτών των εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο. Η νύχτα της 7ης Ιουλίου θα αποδείξει σε ποιο βαθμό θα επιβεβαιωθούν οι φιλόδοξες προσδοκίες της ηγεσίας για την επίδοση του κόμματος, αλλά και ποιοι εν τέλει θα προκριθούν στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Οψόμεθα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.