Ο βρώμικος ρόλος του Παύλου Πολάκη

Γράφει ο Ευπατρίδης

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα στελεχώσουν την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τα πεπραγμένα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στις εργασίες της Επιτροπής, σιγουρευτήκαμε όλοι και για τον τρόπο που θα την αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να εμπλέξει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας στη διερεύνηση μιας υπόθεσης με την οποία ενδέχεται να είχε εμπλοκή κι ο ίδιος δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην Επιτροπή με βασικό σκοπό να παρακωλύσει με κάθε τρόπο τη λειτουργία της.

Το έδειξε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση. Χωρίς να ξεκινήσουν καλά-καλά οι εργασίες της επιτροπής, πριν αρχίσουν να εξετάζονται μάρτυρες ή να αναζητούνται άλλα αποδεικτικά στοιχεία ο Παύλος Πολάκης, από κοινού με το Δημήτρη Τζανακόπουλο, πέτυχαν να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν έρθουν να καταθέσουν εισαγγελείς, προστατευόμενοι μάρτυρες, δημοσιογράφοι κοκ. Η προκαταρκτική θα θυμίζει συνεδριάσεις ιατρικού συλλόγου. Όχι τις πολιτισμένες που βλέπουμε στα συνέδρια. Τις άλλες, που ο Κρητικός πρώην συνδικαλιστής του ΑΝΥΑΡΣΥΑ ξέρει καλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να συνεδριάσει αυτή η επιτροπή και να αρχίσει τις εργασίες της. Το έδειξε ήδη από την πρώτη ημέρα. Ο Παύλος Πολάκης θα είναι το βασικό όργανο για αυτό.. Φοβούνται αυτή την προανακριτική και όσα μπορεί να βγάλει. Τρέμουν και συσπειρώνονται.

Ο Τσίπρας δεν απομάκρυνε τον Πολάκη όπως περίμεναν πολλοί. Αντιθέτως τον έβαλε αντ’ αυτού στην επιτροπή να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Τον έβαλε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον ίδιο.

Δεν πήρε αποστάσεις από την Γιάννα Παπαδάκου. Την έβαλε στην Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να την εξασφαλίσει. Ίσως και να κρατήσει το στόμα της κλειστό.

Και φυσικά, συνεχίζει να υπερασπίζεται θερμά το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Λογικό αφού κάθε ένδειξη για πρώην υπουργό του παρασύρει και τον ίδιο.

Η ΝΔ δεν πρέπει να υποχωρήσει από την αίτηση εξαίρεσης του Πολάκη. Ούτε για το Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καταρχάς επειδή το αίτημά της είναι απόλυτα βάσιμο. Ο ελέγχων κι ο ελεγχόμενος δε μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο, και αυτοί αμφότεροι έχουν εμπλακεί με τρόπο που θα μπορούσε να τους καταστήσει υπόπτους. Ο μεν Πολάκης με τη δήλωσή του ότι ξέρει τους προστατευόμενους, ο δε Τζανακόπουλος με τη γνωστή του επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, εκτός του ότι θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, ενδέχεται και από την πορεία των εργασιών να θεωρηθούν ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Είναι απόλυτα λογική και νομικά βάσιμη η αίτηση εξαίρεσης, με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν βάσιμη και για κάποιον εισαγγελέα.

Πέραν όμως από αυτό, με την πορεία των εξελίξεων όπως διαφαίνεται από την αποδοχή ή μη της αίτησης εξαίρεσης κρίνεται και η ίδια η λειτουργία της επιτροπής. Να το πούμε όσο απλούστερα γίνεται: Πιστεύει κανείς όντως ότι επιτροπή με μέλος της τον Πολάκη θα μπορέσει να διεξάγει ανάκριση; Έδωσε ήδη δείγματα από την πρώτη ημέρα. Δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά, είναι η αποστολή του αυτή. Αν μη τι άλλο, ας το δουν ως μια εξοικονόμηση χρόνου για το προεδρείο, που θα πρέπει ανά δεκάλεπτο να τον ανακαλεί στην τάξη. Ή για το φρουραρχο, που θα έρχεται στη δύσκολη θέση να τον βγάζει από την αίθουσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει η επιτροπή να λειτουργήσει. Είναι δεδομένο, το έχει καταστήσει σαφές. Τα υπόλοιπα κόμματα; Αν ναι, το προλαμβανειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Η ποινική δικονομία δίνει όλα τα αναγκαία μέσα για να επιτελέσει η επιτροπή την αποστολή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.