Πριν από την 21η Μαϊου, η σύγκριση δύο μόνο Προγραμμάτων έχει νόημα

Γράφει ο Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλος

1. Τα δύο μεγαλύτερα σήµερα κόμματα ζητούν από τους πολίτες την ψήφο τους στην εκλογή της 21ης Μαΐου με το σύστημα της απλής αναλογικής, υποσχόμενα, και τα δύο, τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης τετραετούς διάρκειας.

Η μεν ΝΔ μιας “αυτοδύναμης κυβέρνησης”, ο δε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιας “προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25.

Τα γνωστά σήμερα Προγράμματα των κομμάτων αυτών είναι τέσσερα, ένα της Ν.∆. και τρία των προς σύμπραξη για μια “προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας” κομμάτων.

2. Για την περίοδο μέχρι την εκλογή της 21ης Μαΐου, η σύγκριση του Προγράμματος του “κόμματος για αυτοδύναμη κυβέρνηση” με καθένα από τα τρία Προγράμματα των “κομμάτων για κυβέρνηση συνεργασίας” είναι άνευ νοήματος.

Για την περίοδο αυτή, νόημα θα είχε η σύγκριση δύο μόνο Προγραμμάτων, αυτού του “κόμματος για αυτοδύναμη κυβέρνηση” και εκείνου των “κομμάτων για κυβέρνηση συνεργασίας”, αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης των κομμάτων αυτών.

3. Την αναγκαιότητα ενός Προγράμματος της “προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας” έχουν επισημάνει από καιρό τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι κ. Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης.

Πρόσφατα, στις 28.3.2023, κατά το συνέδριο “Star Forum” του STAR Kεντρικής Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ συγκεκριμένος, λέγοντας: “Αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός και οι Ελληνες πολίτες είναι να ακούσουν προγραμματικές θέσεις. Πρέπει πρώτα να καθίσουµε να δούμε τις πολιτικές και μετά να δούμε και τα πρόσωπα”.

Την ανάγκη συμφωνίας για το Πρόγραμμα αυτό πριν από την εκλογή της 21ης Μαϊου τονίζει, εδώ και δύο χρόνια, ο κ. Βαρουφάκης.

4. Για την περίοδο μέχρι την εκλογή της 21ης Μαΐου, ένα Πρόγραμμα της “προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας” θα μπορούσε να είχε υπάρξει, αν ο κ. Τσίπρας έπαιρνε την πρωτοβουλία να καλέσει έγκαιρα τους δύο άλλους αρχηγούς σε διαπραγμάτευση για ένα Πρόγραμμα διακυβέρνησης τετραετούς διάρκειας, αφήνοντας τη διαπραγμάτευση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τις, κατά τον κ. Τσίπρα, “εμμονές” του κ. Βαρουφάκη για τη μετά την εκλογή της 21ης Μαΐου περίοδο.

5. Μια τέτοια, πριν από την εκλογή της 21ης Μαΐου, συμφωνία θα ήταν προς το συμφέρον:

– Των πολιτών, αφού έτσι οι πολίτες θα προσέρχονταν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, έχοντας γνώση του Προγράμματος τετραετίας της “προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας”.

– Των ίδιων των προς “συνεργασία για μια προοδευτική κυβέρνηση” κομμάτων, αφού έτσι θα προστατευόταν η αξιοπιστία τους που έχει πληγεί από το πολλάκις λεχθέν από τον κ. Τσίπρα: “Ανάμεσα σε όσα προεκλογικά λέγονται και σε όσα μετεκλογικά θα αποφασισθούν, υπάρχει μια διαφορά πολλές φορές, διότι μεσολαβεί η λαϊκή ετυµηγορία”.

Το επανέλαβε πρόσφατα σε συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθµό, για να ακούσει, σιωπηλός, το σχόλιο της δημοσιογράφου: “Αυτό πιάνει κι εσάς, όμως, κ. πρόεδρε. Γιατί άμα αλλάξουν οι δυναµικές, μπορεί κι εσείς να λέτε άλλα…”.

6. Για την περίοδο μετά την εκλογή της 21ης Μαϊου, η σύγκριση των Προγραμμάτων των δύο πρώτων κομμάτων της εκλογής αυτής έχει προφανώς νόημα και είναι αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η σύγκριση της αξιοπιστίας τους και της ποιότητας των στελεχών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.