Το ελληνικό κράτος ως ενεργό ιστορικό υποκείμενο
Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης
Πέρα από κάθε αμφιβολία η επανάσταση του 1821 οδήγησε στην δημιουργία ενός νεοσύστατου κράτους με περιορισμένη επικράτεια που έπρεπε να συγκροτηθεί από το μηδέν . Η διαμόρφωση του διάρκησε μισό περίπου αιώνα.
Σύμφωνα με πολλούς αν όχι τους περισσότερους θεωρητικούς της θεσμικής διαδικασίας συγκρότησης του κράτους, το ίδιο το κράτος ως έννοια βρίσκει την πολιτική του εφαρμογή στην δημιουργία ενός μηχανισμού που ασκεί εξουσία στα γεωγραφικά όρια μίας περιοχής που οροθετείται από απαραβίαστα σύνορα. Μίας πολιτικής και συνάμα νομικής οντότητας που ορίζεται και ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με άλλους κρατικούς αλλά και μη κρατικούς δρώντες ( πχ άλλα κράτη, φαινόμενα τρομοκρατίας, πειρατείας, οργανωμένου εγκλήματος).
Πρωταρχικός στόχος κάθε κράτους αποτελεί η διαφύλαξη της εδαφικής του ακεραιότητας αλλά και των κοινωνιών και των μεμονωμένων ανθρώπων που διαβιούν στην επικράτεια του. Για τους ανθρώπους της νεοτερικότητας και της σύγχρονης εποχής αυτή είναι η έννοια του ανεξάρτητου αλλά και κυρίαρχου κράτους. Ένα κράτος που αποτελεί ενεργό υποκείμενο της ιστορίας, της διεθνούς κοινωνίας και του διεθνούς δικαίου.
Επομένως το κράτος αποτελεί ενεργό υποκείμενο της ιστορίας και αυτή η θεμελιακή αντίληψη για την θεσμική συγκρότηση αλλά και την φύση του κράτους είναι μία ανθρωπομορφική και κατασευασμένη κατ εικόνα και καθ΄ομοίοση του ανθρώπου μεταφορά που προκύπτει από την σχολή σκέψης του διεθνοπολιτικού ρεαλισμού που αντιλαμβάνεται την συμπεριφορά των κρατών στην διεθνή κοινωνία όπως ακριβώς αντιλαμβάνονται οι κοινωνιολόγοι τις ανθρώπινες συμπεριφορές στο εσωτερικό των κοινωνιών.
Αναμφίβολα το κράτος ως νομική και πολιτική κατασκευή αποτελεί όπως αναφέραμε και στις παραπάνω γραμμές ενεργό υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς κοινωνίας και είναι υποκείμενο της ιστορίας.
Παράλληλα με το ελληνικό κράτος, λειτουργούν ως ιστορικά υποκείμενα και άλλα υποκείμενα του διεθνούς περιβάλλοντος, δηλαδή τα υπόλοιπα κράτη που χαράσσοντας σύνορα διαμοιράζονται τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη διαρθρώνοντας την διεθνή κοινωνία.