Ο λαός περιμένει από την κυβέρνηση

Γράφει ο Νικόλας Γιάννου, Φοιτητής Θεολογίας

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Πολλές φορές πιστεύουμε πως η παιδεία είναι ένα δευτερεύον ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθούμε όταν λύσουμε τα άλλα μας ζητήματα, και κυρίως τα οικονομικά.

Η νοοτροπία αυτή όμως είναι σαφώς λανθασμένη. Πάντα θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα αλλά πάντα θα υπάρχει και η ανάγκη για υγιή παιδεία. Η παιδεία είναι άλλωστε και αυτή που ορίζει τον χαρακτήρα μιας κοινωνίας, είναι αυτή που διαμορφώνει την κουλτούρα το ήθος και τις αξίες των πολιτών του μέλλοντος, που τους δίνει τις γνώσεις ως εφόδια για να πορευτούν σωστά στην ζωή τους.

Δεν νομίζω πως υπάρχει καλύτερο παράδειγμα που να δείχνει πόσο σημαντική είναι η παιδεία από το μεγαλύτερο των Ελλήνων, τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο μεγάλος στρατηλάτης είχε δάσκαλο του τον Αριστοτέλη που είχε δάσκαλο του τον Πλάτωνα που είχε δάσκαλο του τον Σωκράτη. Ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Η αγωγή οπότε που παρέχεται στους νέους είναι καταλυτική για το μέλλον που έρχεται.

Τι είδους αγωγή έχουμε όμως στην Ελλάδα; Η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς που επιβλήθηκε στα σχολεία και τα πανεπιστήμια από το ΠΑΣΟΚ, από την δεκαετία του 80 και μετά προσπάθησε συστηματικά να αποκόψει τις νέες γενιές από τις αξίες και τα ιδανικά που ακολουθούν και εμπνέουν αυτό το έθνος καθόλη την διάρκεια της ύπαρξης του. Αυτά που οι αριστεροί παπαγαλίζανε για δεκαετίες, αυτά που ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να κάνει, άρχισε να τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4 σκοτεινά χρόνια της διακυβέρνησης του.

Πρώτο και κύριο ζήτημα, το μάθημα των θρησκευτικών και η αντικατάσταση του με μάθημα θρησκειολογίας! Ο χριστιανός μαθητής ήταν υποχρεωμένος να μάθει για όλες τις άλλες θρησκείες και δόγματα από την Τρίτη τάξη του δημοτικού. Ενώ ο αλλόδοξος μαθητής είχε το δικαίωμα στην απαλλαγή!

Ευτυχώς το μόρφωμα αυτό μαθήματος έπεσε στο ΣτΕ μετά από καταγγελία των ενώσεων θεολόγων και άμεσα αποκαθισταται το παλιό μάθημα. Ο πόλεμος αυτός όμως της προηγούμενης κυβέρνησης κατά της παιδείας δεν έμεινε εκεί, τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά που είναι υποχρεωτικά στο εξωτερικό καταργήθηκαν ή υποτιμήθηκαν στις πανελλήνιες, οι εξετάσεις στα σχολεία υποβαθμίστηκαν. Η σημαία δόθηκε με κλήρωση, η έννοια της αριστείας πολεμήθηκε με κάθε μέσο.

Οι κινήσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν, ξέραν ακριβώς τι ήθελαν να κάνουν. Αυτή είναι η ιδεολογία της αριστεράς, η ισοπεδωτική εξίσωση προς τα κάτω και η εξάλειψη κάθε εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης καθώς εμποδίζει το ταξικό τους όνειρο.

Η αντεθνική αυτή προσέγγιση της παιδείας όμως έχει επιφέρει αποτελέσματα. Η νέοι του σήμερα πορευόμαστε χωρίς κάποια γενική κατεύθυνση, χωρίς συλλογικό σκοπό. Οι νέοι του σήμερα καθόμαστε χωρίς να έχουμε ένα όραμα για να παλέψουμε. Σωστό το ν+2, σωστό το αγγλόφωνο προπτυχιακό, σωστότατη η κατάργηση του ασύλου ανομίας και εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτές τις αποφάσεις.

Εμείς όμως ζητάμε κάτι μεγαλύτερο. Να βρεθεί κάποιος που θα πει στην ελληνική νεολαία να σηκωθεί πάνω και να παλέψει για το μέλλον που της αξίζει και τα ιδανικά που ακολουθούσαν πάντοτε την ελληνική φυλή. Την τήρηση του αρθρου 3 του συντάγματος που μιλά για εθνική και θρησκευτική συνείδηση. Θα ήταν μέγιστο λάθος αν νομίζουμε πως αυτά τα ζητήματα είναι δεύτερα στην καρδιά του κόσμου. Οι Έλληνες συμπολίτες μας δεν καταψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για τον ΕΝΦΙΑ. Τον Έλληνα τον νοιάζει το παιδί του να έχει σωστή παιδεία. Τον καταψήφισαν για την αδιαφορία του στο θέμα της αντιμετώπισης της εισβολής των λαθρομεταναστών στην πατρίδα μας. Γιατι η Ελλάδα είναι χώρα, όχι χώρος και δεν θέλουμε την αντικατάσταση μας από ανατολικούς λαούς. Και φυσικά τον καταψήφισαν επειδή πρόδωσε την Μακεδονία με την μειοδοτική συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτά κατέστρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα πω να μην επαναλάβουμε τα λάθη του γιατί δεν πρέπει ούτε να μας περνά από το μυαλό. Δε θα κριθούμε από αυτό. Θα κριθούμε βάσει του αν θα τα διορθώσουμε. Αυτό περιμένουν από εμάς, για αυτό μας ανέδειξαν και αυτό οφείλουμε στην ιστορία να κάνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.