2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Εξ αφορμής 2500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2021 ως παιδί που μεγάλωσα, πήγα σχολείο, ενηλικιώθηκα στο νησί της Σαλαμίνας, και κατήλθα δύο φορές υποψήφιος σε αυτήν την περιφέρεια τόσο στις περιφερειακές του 2014 όσο και στις δημοτικές εκλογές του 2019 δεν θα μπορούσα να μην σταθώ σε ένα άρθρο που τυχαία έπεσε στην αντίληψη μου και αναφερόταν στην ιστορική ναυμαχία.

Το άρθρο αυτό με τίτλο «Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Μια επέτειος, που πρέπει να τιμηθεί» του Δημήτρη Τερζή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα των Συντακτών σχολίαζε εύστοχα και καίρια το ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας, αλλά και περιείχε κάποιες αλήθειες ως προς το αν αυτό το γεγονός έχει κατορθώσει σήμερα να προβληθεί διεθνώς όπως του αρμόζει. 

Δεν θα αναφερθώ βέβαια διεξοδικά στις ιστορικές συνέπειες της ναυμαχίας για τον Δυτικό πολιτισμό και ολόκληρη την Ανθρωπότητα, οι οποίες λίγο πολύ είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες. Αρκεί μόνο για να καλύψει το τεράστιο για την ανθρωπότητα γεγονός η δήλωση του Συγγραφέα και πανεπιστημιακού Νίκου Κυριαζή, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Σαλαμίνας πρόσφατα και περιέχεται στο ως άνω άρθρο ως ακολούθως

«…Πρέπει να μην ξεχνάμε πως η Σαλαμίνα, για τον κόσμο, είναι απείρως πιο σημαντική από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που τα 200 χρόνια της συμπίπτουν με τα 2.500 της Σαλαμίνας. Η Επανάσταση εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εθνικοκοινωνικών–απελευθερωτικών επαναστάσεων -Λατινική Αμερική εναντίον των Ισπανών, Βέλγοι εναντίον Ολλανδών, Γαλλικές Επαναστάσεις του 1830 και του 1848, γερμανικές αναταραχές, ιταλικό Ριζορτζιμέντο κ.λπ. Η ελληνική Επανάσταση, όσο σημαντική είναι για εμάς, είναι ένα μικρό γεγονός στην παγκόσμια Ιστορία, σε αντίθεση με τη Σαλαμίνα, που κατατάσσεται από τους ιστορικούς ως μία από τις σημαντικότερες. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από μια σύγκριση των μελετών, βιβλίων κ.λπ. από ξένους επιστήμονες για την αρχαία Ελλάδα και την ελληνική Επανάσταση. Για την πρώτη οι δημοσιεύσεις είναι συνεχείς. Για τη δεύτερη ελάχιστες. Πώς μπορούμε πρακτικά να το εκμεταλλευτούμε ως brand name προώθησης της Ελλάδας;…».

Πέραν όμως των ως άνω στο σημείο όμως που θέλω να εστιάσω είναι στο τι έχει κάνει η ελληνική πολιτεία εδώ και τόσα χρόνια για αυτό το γεγονός. Στο άρθρο περιγράφονται κάποιες αλήθειες κακά τα ψέματα που σε μεγάλο βαθμό υιοθετώ.

Πέραν, λοιπόν, της ελληνικής πολιτείας που κατά το δημοσίευμα δεν φαίνεται να έχει σχεδιάσει μέχρι τώρα κάτι που να αναδείξει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας διεθνώς ιδίως τώρα που συμπληρώνονται 2500 χρόνια εγώ θα προεκτείνω τον συλλογισμό του άρθρου αυτού ως Σαλαμίνιος, που ενδιαφέρεται για τον τόπο του και θα αναρωτηθώ εύλογα δια του παρόντος ως προς τι έχουν προγραμματίσει οι τοπικοί αυτή τη στιγμή φορείς για αυτό το θέμα.

Όλα αυτά τα χρόνια, κατά την ταπεινή μου άποψη, δυστυχώς ελάχιστα έχουν γίνει για να αναδείξουν το θέμα αυτό διεθνώς και να προβάλουν το νησί μας ανεβάζοντας την τουριστική κίνηση και ότι αυτή συνεπάγεται (πχ θέσεις εργασίας για το νησί κλπ). Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ελάχιστες πρωτοβουλίες ιδιωτών θα έλεγε κανείς, ότι δυστυχώς δεν έγινε ή δεν πρόλαβε να ξεκινήσει καμία πρωτοβουλία ανάδειξης αυτού του γεγονότος διεθνώς. 

Ασκώντας λοιπόν εποικοδομητική και θετική κριτική στους νεοεκλεγέντες θεσμικούς φορείς τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α και β βαθμού) όσο και στους κυβερνητικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας καθαρά από αγάπη για τον τόπο από τον οποίο κατάγομαι, θα ζητήσω δια του παρόντος από αυτούς να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αν όχι όλα, τουλάχιστον κάποια από αυτά, που εύστοχα προτείνει ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Κυριαζης στο ως άνω άρθρο. 

Συνοπτικά ο καθηγητής στο προαναφερθέν άρθρο αναφέρεται σε κάποιες ενέργειες όπως τις ακόλουθες: «Πρώτον, ένα νέο ντοκιμαντέρ για το θέμα, με έμφαση στη λειτουργία τής τότε δημοκρατίας, που θα μπορούσε να προβληθεί σε πολλά διεθνή κανάλια, History, Arte, ZDF κ.λπ. Δεύτερον, ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο, με διακεκριμένους ξένους και Έλληνες επιστήμονες, που θα καταλήξει στην έκδοση ενός βιβλίου από μεγάλο διεθνή εκδοτικό οίκο. Τρίτον, στην επέτειο η κυβέρνηση θα έπρεπε να οργανώσει τελετή στην οποία θα προσκαλούσε αρχηγούς κρατών, προέδρους Βουλής κ.λπ.».

Για συναισθηματικούς καθαρά λόγους με γνώμονα το συμφέρον του νησιού μου προβαίνω στη συγγραφή του σχετικού αυτού άρθρου όντας πεπεισμένος πως οι ως άνω νεοεκλεγέντες θεσμικοί φορείς θα εργασθούν με ζήλο για την ανάδειξη διεθνώς αυτού του γεγονότος ακολουθώντας ενδεχομένως και κάποιες από τις προτάσεις του ως άνω καθηγητή.

Φυσικά και θα έχουν συμπαραστάτες σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα τους όλους εμάς τους απλούς πολίτες του νησιού που θέλουν να το δουν τον τόπο τους ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αλλάζει. Και μέσα από την προβολή αυτού του γεγονότος η Σαλαμίνα θα αλλάξει. Άλλωστε ως γνωστό σε αυτόν τον τόπο η ΕΛΠΙΔΑ πεθαίνει πάντα τελευταία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.