Η Ελλάδα είναι ένα υπερδανεισμένο κράτος. Πόσα όμως χρωστάει;

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Στα πλαίσια των απλοϊκών αναλύσεων στα οποία έχει συνηθίσει και αρέσκεται το Ελληνικό κοινό, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος παγκοσμίως σε ότι αφορά την αναλογία του ως προς το ΑΕΠ (214%). Και ρωτάνε οι Έλληνες…“μετά από τόσα χρόνια μνημόνια, πως χρωστάμε περισσότερα;;;”

Το ερώτημα έχει αρχικώς ως ακολούθως: Η Πολιτεία δεν φρόντισε να ενημερώσει σωστά το κοινό, ή το κοινό δέχεται ως απαντήσεις μόνο τις συμφέρουσες; Άλυτο. Μάλλον συμβαίνουν και τα δυο.

Πρώτον δεν μπήκαμε στα μνημόνια για να μειώσουμε το χρέος μας.

Σκεφτείτε ένα νοικοκυριό που έχει εισόδημα τον μήνα 1.500 ευρώ και ξοδεύει 2.500. Που βρίσκει το επιπλέον χιλιάρικο; Το δανείζεται. Αν ξαφνικά δεν το δανείζει κανείς, τι κάνει; Αναγκαστικά ξοδεύει ό,τι έχει. 1.500 ευρώ. Σεντ παραπάνω. Μειώνει το επίπεδο διαβίωσής του κατά 40%. Μπαίνει σε μνημόνιο. Για να ξοφλήσει τα δάνεια; Όχι,
Εν πρώτοις γιατί τόσα έχει, με τόσα πρέπει να την βγάλει. Για το δάνειο βλέπουμε…

Έτσι έκανε και η Ελλάδα. Γιατί δανείστηκε παραπάνω παρά το Haircut;
Πρώτον γιατί οι δανειστές μας, μάς δάνεισαν την περίοδο 2010-2014 για να μην μειωθεί το επίπεδο διαβίωσης σε μία μέρα κατά 30% αλλά σταδιακά….Το νοικοκυριό του παραδείγματος, δεν μείωσε τις δαπάνες από τις 2.500 στα 1.500 σε ένα μήνα, αλλά σταδιακά, στα 2.200, στα 1.900 και πάει λέγοντας.
Δεύτερον γιατί έπρεπε να μην γίνει haircut στις καταθέσεις άρα να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες για τις χασούρες από τα φέσια τους. Και τρίτον γιατί τελικά αναγκαστήκαμε το 2015 να δανειστούμε ξανά μέσω του τρίτου μνημονίου.

Οι “κακοί” και “τοκογλύφοι” δανειστές μας, είπαν “σας δανείζουμε τώρα, αρχίζετε όμως να μας ξοφλάτε σε 13 χρόνια από σήμερα σε δόσεις που λήγουν το 2070 (ζωή να χουμε) και με επιτόκιο ασήμαντο”. Γι αυτό δεν μειώθηκε ο δανεισμός. Γιατί κανείς δεν μας ζήτησε να τον μειώσουμε….

Πάμε να δούμε όμως τι χρωστάμε. Ονομαστική αξία δανείου 375 δις. Γιατί ονομαστική; Γιατί αυτά τα χρήματα πρέπει να τα ξοφλήσουμε σε διάστημα 50 χρόνων, άρα πρέπει να δούμε τη σημερινή τους αξία. “Μα τοκίζονται”. Ναι αλλά με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που θα ισχύσει στο διάστημα αυτό.

Με υπόθεση του μέσου μελλοντικού επιτοκίου αγοράς λαμβάνοντας υπόψιν το σχετικά εμπροσθοβαρές των δόσεων, χρωστάμε σε σημερινές αξίες 290 δις. Όμως έχουμε και 45 δις στην μπάντα. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι το καθαρό μας χρέος (net debt) ανέρχεται σε 246 δις. 140% του ΑΕΠ του 2021. Αν πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3-3,5%, και χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους, πριν τα τέλη της δεκαετίας, το χρέος μας θα είναι κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Στη διεθνή πρακτική, αυτό ονομάζεται και βιώσιμο…

Όλο λοιπόν το ζουμί βρίσκεται στο πόσο μπορούμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας τα επόμενα χρόνια. Πόσο εν ολίγοις ανταγωνιστικοί μπορούμε να γίνουμε. Και οι συνταγές δεν είναι άπειρες…Μία είναι. Αρκεί να μην την ξεχάσουμε στην πορεία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.