Προϋπολογισμός αναμονής
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας
Ο προϋπολογισμός του 2024, όπως αποδεικνύεται κι από το προσχέδιο, θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Η ευρωπαϊκή επάνοδος στην απόλυτη δημοσιονομική σταθερότητα εκτοξεύει τον ελληνικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο σχεδόν τριπλάσιο από φέτος. Κι αυτό το μεγάλο προαπαιτούμενο, σε μια περίοδο φυσικών καταστροφών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ΑΕΠ (από τον αγροτικό τομέα έως τον τουρισμό) και τα κρατικά έσοδα, θέτει ψηλά τον πήχη στις εξαγωγές και τις επενδύσεις αλλά και στη φορολογική συμμόρφωση, ώστε να μην προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις.
Ταυτόχρονα, η επιμονή της ΕΚΤ στα υψηλά επιτόκια, πιθανότατα για ολόκληρο το 2024 και ίσως όχι μόνο, διατηρεί υψηλά τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, που παρά τη θετική επίδραση των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, θα περιορίσει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά οφέλη. Την ίδια στιγμή, το κόστος της ενέργειας μοιάζει να παίρνει ξανά την ανηφόρα πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω από τις δημοσιονομικές προβλέψεις, με αρνητική επίπτωση στην αύξηση της κατανάλωσης, όπως και η ανισορροπία στην προσφορά και ζήτηση πρώτων υλών. Ο περιορισμός του πληθωρισμού περνά μέσα από τις διεθνείς παραμέτρους αλλά και τον στοχευμένο έλεγχο της αγοράς.
Αν αυτές οι αρνητικές διεθνείς κι εγχώριες συνθήκες δίνουν μια πρώτη θολή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή υφεσιακή τάση, η χώρα μας μοιάζει με σταγόνα αισιοδοξίας στον ωκεανό. Από το μαύρο πρόβατο βρίσκεται πλέον στην θέση του αναπτυξιακού “τσοπανόσκυλου” που οδηγεί τις εξελίξεις.
Ο τουρισμός παραμένει το ισχυρό μας χαρτί κι οι ελπίζουμε τα φετινά φυσικά φαινόμενα να μην αποτελέσουν παράγοντα επιβράδυνσης. Οι εξαγωγές αποκτούν δυναμικό προσανατολισμό και οι επενδύσεις, από ξένα και μη κεφάλαια, αλλά και αυτές μέσω της στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, τονώνουν την ανάπτυξη κι εμπλουτίζουν το επιχειρηματικό προφίλ μας
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα παραμένει η φορολογική συμμόρφωση. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δείχνει προσηλωμένη στην επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων, ελπίζω μόνο να μην σπαταλήθουν πόροι σε ένα κυνήγι μαγισσών περιπτώσεων που αποτελούν περισσότερο κοινωνικό πάρα οικονομικό ζήτημα.
Φυσικά και υπάρχει μέρος των ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγει συστηματικά κι αυτό προκύπτει τόσο από το ύψος της κατανάλωσης όσο και τις τραπεζικές συναλλαγές του. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ατόμων που διατηρούν το επαγγελματικό ΑΦΜ τους κι ας προκύπτουν ελάχιστα κέρδη, (αυτά φορολογούνται κι όχι τα μεικτά έσοδα) είτε επειδή επιθυμούν να κατοχυρώσουν συνταξιμα έτη, είτε για λόγους υγείας κι ασφαλιστικής κάλυψης.
Υ. Γ. Είχε ιδιαίτερη αξία η διάψευση προοπτικής νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Όπως ελπίζω, αν όχι για τους ουσιαστικούς, έστω και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, να μην πραγματοποιηθεί το σενάριο αύξησης των φορολογικών συντελεστών σε αντιστάθμιση της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, από τη στιγμή που αυτή η κίνηση παρουσιάστηκε προεκλογικά ως ελάφρυνση σε αντιδιαστολή με την προοπτική νέων φόρων από το ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας περαιτέρω τα ποσοστά της ΝΔ και στέλνοντας την Αριστερά στο 18%!