Ελλάδα, τουρισμός και Airbnb

Ο τουρίστας διψάει να γνωρίσει την Ελλάδα που τόσο αγαπάει. Εμείς από την άλλη είμαστε φιλόξενος λαός και η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών  δεν θα γνωρίσει την κουλτούρα μας από τα 4αστερα και τα 5αστερα ξενοδοχεία αλλά από το διαμέρισμα που θα του μισθώσουν το δωμάτιο,  θα επικοινωνήσει μαζί του, θα ζήσει μαζί του….

Γράφει ο Γιώργος Παντάκης 

Από τότε που η Ελλάδα κατάλαβε πραγματικά και όχι με λόγια, ότι η δύναμη της είναι ο τουρισμός (2012-2014) και έδωσε την πρέπουσα προσοχή στον τομέα αυτό,  η Ελλάδα απογειώθηκε σταδιακά. Πλημμύρισε από τουρίστες.

Βέβαια δεν θα υποτιμήσουμε και τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην περιοχής μας, όμως και αυτό μπορούμε να το κατατάξουμε στην σωστή εκμετάλλευση των γεγονότων από την τότε κυβέρνησης , πράγμα που σπάνια σαν χώρα κάνουμε. Άλλωστε έτσι λειτουργούν οι σωστές χώρες.

Όμως υπάρχει και ένας άλλος  μεγάλος παράγοντας. Ένας δυναμικός τουριστικός παράγοντας που απευθύνεται σε έναν άλλον κόσμο που θέλει να ταξιδεύει συχνά και να γνωρίζει χώρες, κόσμο και πολιτισμούς,  οι οποίοι και είναι εκτός «λογικής» ξενοδοχείων. Ο κόσμος του Airbnb (βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων)

Η Airbnb στην Ελλάδα έχει «πάρει» πάνω από το 10% της τουριστικής αγοράς ήδη … τι σημαίνει αυτό; …από τα 25-28 εκατομμύρια τουρίστες φέτος στην Ελλάδα ( εκτός τα κρουαζερόπλοια)  τα  2,5 εκατομμύρια κλείνουν  μέσω airbnb .

Είναι αυτοί οι τουρίστες που δεν θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα αν δεν θα υπήρχε η Airbnb.

Είναι αυτός ο τουρισμός που με ένα φτηνό αεροπορικό  εισιτήριο και ένα σπίτι των 30 ή 40 ή και 60 ευρώ με δυο δωμάτια, γυρίζει όλον τον κόσμο.  

Είναι οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα και δεν τους αρέσει κιόλας το ξενοδοχείο. Και αυτοί πλέον ανά τον κόσμο είναι πάρα, μα πάρα πολλοί.

Υπόψιν ότι αυτός ο τουρίστας είναι μακράν πολύ καλύτερος από τον τουρίστα με το βραχιόλι. Διότι ο τουρίστας του Airbnb είναι ο τουρίστας της κάθε γειτονιάς που αφήνει λεφτά στα μικρομάγαζα της γειτονιάς και όπου περνάει σε όλο το τουρ που κάνει.

Η τεράστια πλειοψηφία των τουριστών του Airbnb δεν είναι στάσιμη. Επισκέπτεται πολλά μέρη της χώρας αφήνοντας πολλά χρήματα, πράγμα που δεν κάνει ο τουρισμός με το βραχιόλι.

Μεγάλο το όφελος για την Ελληνική κοινωνία αλλά και το ελληνικό κράτος  από την ροή του συναλλάγματος

Και φυσικά καμία επίπτωση στα ξενοδοχεία που έτσι κι αλλιώς δουλεύουν φουλ με την δική τους κατηγορία πελατών …

Η «μόδα» του κάνω τουρισμό σε σπίτι οπού θα μαγειρέψω για να φάω το πρωινό μου το μεσημεριανό μου και θα μου περισσέψουν χρήματα να επισκεφτώ και αλλά μέρη και όλα οικονομικά, κερδίζει παγκόσμια υποστηρικτές χρόνο με τον χρόνο, που πολλές φορές δεν είναι και θέμα τσέπης αλλά φιλοσοφίας !!!

Έγραψα παραπάνω ότι κερδίζει η Ελληνική κοινωνία αλλά και το κράτος και το λέω αυτό γιατί  αφενός μεν ο Airbnb τουρίστας θα αφήσει χρήματα στο μπακαλικάκι της γειτονιάς στο κρεοπωλείο, στον μανάβη, στο ζαχαροπλαστείο, στην καφετέρια, στο ψιλικατζίδικο, στο φούρνο, στα ταξί, σε διάφορα tour, στα ενοικιαζόμενα  αυτοκίνητα, supermarket, αφετέρου δε το συνάλλαγμα που μπαίνει στην χώρα είναι μεγάλο !!!

Ο τουρίστας διψάει να γνωρίσει την Ελλάδα που τόσο αγαπάει. Εμείς από την άλλη είμαστε φιλόξενος λαός και η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών  δεν θα γνωρίσει την κουλτούρα μας από τα 4αστερα και τα 5αστερα ξενοδοχεία αλλά από το διαμέρισμα που θα του μισθώσουν το δωμάτιο,  θα επικοινωνήσει μαζί του, θα ζήσει μαζί του….

Γι αυτό το κράτος θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το Airbnb, όχι όπως μόνο γνωρίζει (φορολογικά)

Φυσικά και θα πρέπει να φορολογηθούν, διότι φορολογία σημαίνει και προστασία από πολλούς αεριτζήδες, και η χώρα μας έχει πάρα πολλούς τέτοιους. Θα πρέπει η χώρα να βοηθήσει και να ενισχύσει με τον καλύτερο και ευνοϊκότερο τρόπο τον νέο και τον συνεχώς ανερχόμενο παγκόσμια ανερχόμενο τουρισμό.

Δεν θα πρέπει ο κάθε υπουργός από εδώ και πέρα να κοιτάζει ΜΟΝΟ τα συμφέροντα των φίλων ξενοδόχων ή της εκλογικής τους περιφέρειας.

Θα πρέπει να λειτουργεί σοβαρά και να «κτίσει» το μέλλον της χώρας πάνω στα νέα δεδομένα. Άλλωστε γι’ αυτό έχει εκλεγεί.

Το κράτος, θα πρέπει να βρει τον τρόπο, τους ευκαιριακούς και τα λαμόγια, αυτοί δηλαδή που αδιαφορούν για τον τουρίστα, ή να τους συνετίσει ή να τους αποβάλει από τον ευαίσθητο αυτόν τομέα. Τρόποι δεκάδες., αρκεί να θέλει. Αν δεν “ξέρει” ας μιλήσει με τους υπεύθυνους στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να καταλάβουν πλέον οι υπουργοί τουρισμού, ότι ένα από τα συμφέροντα του τουρισμού στην Ελλάδα, και μάλιστα πολύ σημαντικό είναι η Airbnb.

Αν δεν το καταλάβουν θα χάσει η χώρα και μάλιστα πολλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.