Το τελευταίο αντίο στον Πατριώτη Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη

Γράφει ο Φίλιππος Νικολόπουλος, Δρα Κοινωνιολογίας, Νομικού – πρ. Επίκ. Καθηγ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης, πρ. Α/τή Καθηγητή Παν/μίου Ινδιανάπολης, Γραμ. των Σχολών και της Κοσμητείας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»

Εδώ και μερικές ημέρες ο ακαδημαϊκός κόσμος Ελλάδος και Κύπρου έγινε φτωχότερος. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης δεν είναι πια μαζί μας. 

Είναι δύσκολο με λόγια να εκφράσουμε την θλίψη μας για την ξαφνική απώλεια, γιατί ο εκλιπών δεν ήταν απλώς συνάδελφος, αλλά συνεργάτης και φίλος και από κοινού μοιραζόμαστε τις αγωνίες των πατριωτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου για την ορθή αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων. Στην περίπτωση του εκλιπόντος συνδυάζεται το ακαδημαϊκό έργο και προσφορά με την ξεχωριστή πατριωτική ευαισθησία και στάση απέναντι στα εθνικά θέματα της χώρας μας – και ιδιαίτερα στο Κυπριακό -, πράγμα που δεν είναι και τόσο συνηθισμένο πια στους πανεπιστημιακούς κύκλους. 

Ήταν γεννημένος, ως Κύπριος, μέσα στο πνεύμα της ΕΟΚΑ και των ιδανικών της και ποτέ δεν υπέστειλε τη σημαία του ασυμβίβαστου αγώνα ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα και στην παραβίαση εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου. Υπήρξε συνεργάτης του αείμνηστου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη και συν-διαμορφωτής της γραμμής του ενιαίου αμυντικού δόγματος που υποστήριζε ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είχε μια εποικοδομητική συνεργασία με τη Ρωσική πλευρά, ως συνεργάτης του τότε Υπουργού πάνω στο ζήτημα του Κυπριακού, κρατώντας όμως πάντα μια ανεξάρτητη εθνική στάση και κατανοώντας τα όρια και τις δυνατότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και της Κύπρου. Πίστευε στην ουσιαστική εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας και αντετίθετο σε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις των πολιτικών ηγεσιών που έβλαπταν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Το ακαδημαϊκό του έργο ήταν πλούσιο σε μελέτες και βιβλία πάνω στις διεθνείς σχέσεις και ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είχε δώσει πλήθος συνεντεύξεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς πάνω σε ζητήματα της επιστημονικής του αρμοδιότητας. Υπήρξε συνεργάτης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και η διάλεξη που έδωσε το φθινόπωρο του 2021 αναφερόταν ακριβώς στον αναθεωρητισμό της Τουρκικής ηγεσίας και στις πολιτικές της καθώς διαμορφώθηκαν μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μετά την περάτωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Bochum. Αργότερα άρχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων από το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Επίσης διετέλεσε για ένα διάστημα Πρόεδρος της Διεθνούς Βυζαντινής Λέσχης.

Χριστόδουλε παραμένεις πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές και στο πνεύμα μας! Και σου υποσχόμαστε ότι ο αγώνας μας για τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού θα παραμένει αμείωτος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.