Αμβλώσεις στην Ελλάδα: ένα σοκ σε εξέλιξη

Το ποσοστό των ανήλικων κοριτσιών, το χάπι της επόμενης μέρας, η ελλιπής ενημέρωση του νεαρόκοσμου μέσα από μία διαφωτιστική κουβέντα με τον καθηγητή Γυναικολογίας, Γιώργο Κρεατσά 

Γράφει ο Γιάννης Πανταζόπουλος Δημοσιογράφος

Σε πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας εκτιμάται ότι ο ετήσιος αριθμός των αμβλώσεων στη χώρα μας αγγίζει τις 150.000 ετησίως και το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια, τα οποία βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 16 ετών. Παρόλο που το δικαίωμα στην άμβλωση είναι πλήρως αναγνωρισμένο και οι διαδικασίες έχουν ιδιαιτέρως απλοποιηθεί, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα θέματα για τα οποία η ενημέρωση είναι ελλιπής.

Από τις τελευταίες έρευνες προκύπτει επίσης ότι οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 έτη, καθώς και ότι πάνω από το 70% των εφήβων ηλικίας 14-16 ετών έχει κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του περιορισμού των εκτρώσεων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε ότι το κόστος του χαπιού της αντισύλληψης θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ τόσο για τις ασφαλισμένες όσο και για τις ανασφάλιστες γυναίκες στην Ελλάδα. Για το ακανθώδες θέμα των αμβλώσεων ζητήσαμε την άποψη του καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Ελληνικoύ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Κρεατσά.

— Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που δείχνει ότι οι εκτρώσεις στη χώρα μας αγγίζουν τις 150.000 και το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια κάτω των 16 ετών;

Δυστυχώς, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας. Κατά τη γνώμη μου, οι εκτρώσεις έχουν ελαττωθεί, διότι έχουν μειωθεί και οι γεννήσεις. Επιπλέον, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των εκτρώσεων, διότι η διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στο μεγαλύτερο ποσοστό της δεν γίνεται πλέον σε κλινική με χειρουργική επέμβαση, αλλά με τη χορήγηση χαπιών, τα οποία συνταγογραφούνται. Άρα, είναι πολύ εύκολο μια γυναίκα να επισκεφθεί τον γιατρό της, να προμηθευτεί τα χάπια από το φαρμακείο και να διακόψει την εγκυμοσύνη στο σπίτι της. Πώς, λοιπόν, θα καταγράψεις στατιστικά τη συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών; Επιπρόσθετα, από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων. Επομένως, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα είναι απολύτως λογικό να μειώνεται και το ποσοστό των εκτρώσεων. Παράλληλα, η οικονομική κρίση έχει μειώσει αισθητά τη διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα και τη συνεύρεση των ζευγαριών. Το στρες είναι ένας από τους κοινωνικούς λόγους που τα ζευγάρια οδηγούνται σε άλλες δραστηριότητες, αφήνοντας τελευταίο το σεξ. Επίσης, το πιο σημαντικό όλων όσα προαναφέραμε είναι το γεγονός πως δεν ασχολείται κανείς με την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τις αμβλώσεις. Δεν πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς ενέργειες που θα δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ενημερώνεται για ένα τόσο προσωπικό αλλά και μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αναντίρρητα, από το σχολείο και τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου θα πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν τι πρέπει να προσέχουν ώστε να μην τους συμβεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και, φυσικά, πώς πρέπει να προστατεύονται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

— Θεωρείτε ότι μόνο το σχολείο μπορεί να παρέχει αυτές τις πληροφορίες;

Θεωρώ ότι η ενημέρωση θα πρέπει να ξεκινά από τα μέσα ενημέρωσης και μετά να συνεχίζει στο σχολείο και την οικογένεια. Κι αυτό γιατί τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι το 48% ενημερώνεται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθούν οι φίλοι, μετά η οικογένεια και στην τελευταία θέση είναι οι επαγγελματίες Υγείας. Καλό θα είναι να γνωρίζουν τα νεαρά άτομα ότι μπορούν να ενημερώνονται από τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και αν δεν μπορούν να βρουν κάποια από αυτά, να επισκέπτονται τις γυναικολογικές-μαιευτικές κλινικές των διαφόρων νοσοκομείων. Φυσικά, αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να γίνονται πριν από την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

— Και αν δεν μπορεί να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;

Ακόμη και τότε μπορεί να γίνει η επείγουσα αντισύλληψη ή αναγκαστικά διακοπή της κύησης, η οποία γίνεται είτε με φαρμακευτικούς τρόπους (χάπια) είτε με τη χειρουργική επέμβαση. Βέβαια, μπορεί το χειρουργείο να μη διαρκεί πολύ, αλλά εκεί επιβάλλεται η ψυχολογική υποστήριξη. Άρα, καταλήγουμε στο πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε το προφυλακτικό αλλά και το χάπι της αντισύλληψης, που παραμένει πολύ αποτελεσματικό.

— Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των αμβλώσεων;

Η σωστή και πλήρης ενημέρωση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και να μην έχουμε φτάσει στο σημείο εν έτει 2017 να επικρατεί παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Άμεσα πρέπει να πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης και σεξουαλικής αγωγής, γιατί σήμερα αυτό συμβαίνει μόνο σε εθελοντική βάση. Επίσης, από πολύ νωρίς τα παιδιά πρέπει να αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις στις οποίες θα ανατρέχουν όποτε το χρειάζονται. Δυστυχώς, όμως, στη χώρα μας οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν ακόμη και τι είναι η γονιμότητα, πώς μπορείς να προστατευτείς ή τι είναι οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων που καταλήγουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οπωσδήποτε, εκτός του ότι χρειάζεται κάποιος να τα πει αυτά, επιβάλλεται να έχουμε διάθεση να τα ακούσουμε, ώστε να μπορούμε να τα εφαρμόσουμε.

Πηγή: LIFO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.