Το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 7,7% το α΄ εξάμηνο του 2022 και του υπουργείου Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο του έτους, όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα της τάξεως των 5,6 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνουν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την εξαιρετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Η θετική αυτή εξέλιξη, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων από την τουριστική δραστηριότητα και την κίνηση της αγοράς και όχι στην υπερφορολόγηση όπως συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε η Πολιτεία να μπορεί να διαθέτει πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και να στηρίζει με συγκεκριμένα μέτρα την κοινωνία με προτεραιότητα τους πιο αδύναμους οικονομικά.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης που σημειώνονται δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για σημαντικές, στοχευμένες παροχές σε συνταξιούχους, μισθωτούς, ανέργους, νέες οικογένειες, φοιτητές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού απευθύνονται κυρίως τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τα οποία όμως αγγίζουν σχεδόν όλους τους φορολογούμενους πολίτες.

Με άλλα λόγια, τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια αξιοποιούνται για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας ώστε να μη διαταραχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Αλλωστε το κράτος στηρίζεται στην παραγωγή και τα ποσά που διατίθενται για στήριξη είναι μικρότερα από την πιθανή ζημιά που μπορεί να πάθει η οικονομία από μια υποτροπή στην ύφεση.

Πέραν όμως της αναγκαίας στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση έχουν και ένα χαρακτήρα αποκατάστασης των αδικιών που έχουν γίνει σε βάρος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων όπως είναι, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη οικονομική αφαίμαξη την περίοδο των μνημονίων και παρ’ όλα αυτά ήταν εκείνοι που με τη μικρή ή μεγαλύτερη σύνταξή τους στήριξαν τις οικογένειές τους τις εποχές της μεγάλης ανεργίας.

Με τοn νόμο Κατρούγκαλου και την περιώνυμη προσωπική διαφορά, αλλά και με την αύξηση των φόρων και των εισφορών από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνταξιούχοι είχαν δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Oπως και όλοι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι που είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της υπέρογκης φορολογίας που επέλεξε να επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να δημιουργεί υπερπλεονάσματα..

Η διαφορά είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση μείωσε τους φόρους και έδωσε κίνητρα για επενδύσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει πετύχει την απόλυτη ανάκαμψη μετά την ύφεση λόγω της πανδημίας και τα δημοσιονομικά έσοδα να αυξάνονται από τη μεγέθυνση της οικονομίας. Για αυτό και θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα όταν θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες των εθνικών εκλογών.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.