Τι βρήκαν στην ανασκαφή του Σταθμού Αγίας Σοφίας, που βιάστηκαν να τα ξαναθάψουν;

Γράφει ο Κώστας Κάπος, Μηχανολόγος-Ενεργειακός Μηχανικός Σύμβουλος Αρχιτεκτονικού Φωτισμού

Στη φτωχομάνα Θεσσαλονίκη, η αξιολόγηση του πρόσφατου αλλά και αρχαίου παρελθόντος της προκαλούσε πάντοτε περίεργες καταστάσεις, γιατί συνήθως στηριζόταν σε αφηγήματα ορμώμενα από διάφορες ιδεοληψίες.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι ιδεοληψίες αυτές είχαν κουκουλώσει εντελώς το πολυπολιτισμικό της παρελθόν, το γεγονός ότι για πολλούς αιώνες και με ελάχιστες εξαιρέσεις κοινωνικών ταραχών, η Θεσσαλονίκη κατόρθωσε να φιλοξενήσει τους πιστούς από τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες της Βίβλου, ειρηνικά και αρμονικά και να τη θεωρούν ακόμα πατρίδα των προγόνων τους, τόσο Εβραίοι, όσο και Τούρκοι.

Η ανταλλαγή των πληθυσμών, η προσφυγιά αλλά και ο φρικτός σφαγιασμός των Εβραίων της πόλης, αντικατέστησε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της με ανθρώπους που αγνοούσαν αυτή την Ιστορία και άρχοντες που δεν έκαναν τίποτα για να τη διατηρήσουν.

Η αποδοχή της, τα τελευταία 10 χρόνια, αυτής της ιστορίας της, μόνο ωφέλησε την πόλη, που απέκτησε μια εντελώς άλλη δυναμική, στη θέση της ανάμεσα στις ιστορικές πόλεις της Ρώμης, του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ένα από τα μεγάλα αφηγήματα που έχουν προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των ειδημόνων, που έχει και ιδεολογικά ερείσματα, έχει να κάνει και με τα όρια της Ελληνιστικής, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής πόλης, μια και λειτούργησε συνεχώς σαν συμβασιλεύουσα επί 23 αιώνες και δεν είχε γίνει ένα χωριουδάκι που αναστήθηκε το 1832, όπως η Αθήνα.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι αρχαιολόγοι που επιμένουν ότι η Ελληνιστική πόλη ήταν επάνω από την σημερινή Εγνατία οδό και εάν τα ευρήματα καταδεικνύουν το αντίθετο, τόσο το χειρότερο για τα ευρήματα και ο νοών νοείτω!

Όταν δε οι συγκεκριμένοι ειδήμονες υποστηρίζονται από κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, τότε το πρόβλημα, από επιστημονικό, καταλήγει να γίνει πολιτικό.

Πάρτε το χαμπάρι, σύντροφοι και συμπολίτες, κάποιοι μας παίζουν στα πολιτικο-επιστημονικά τους παιχνίδια και ένα από αυτά έχει να κάνει με το Σταθμό Βενιζέλου, του Μετρό. Ο φόβος τους ΔΕΝ είναι η καταστροφή των αρχαίων, η παγκόσμια πρακτική είναι συμβατή με αυτό που αποφάσισε πρόσφατα το ΚΑΣ. Ο μεγάλος τους φόβος είναι η (πιθανότατη) αποκάλυψη των Ελληνιστικών ερειπίων κάτω από τα Ρωμαϊκά, όπως και της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ θέσης της Ρωμαϊκής Αγοράς, που θα εξέθετε πολλούς τοπικούς κήνσορες της Αρχαιολογίας που επένδυσαν σε λανθασμένο αφήγημα.

Και ας έρθουν κάποιοι επιτέλους να μας πουν ΤΙ βρήκαν στην ανασκαφή του Σταθμού Αγίας Σοφίας, που βιάστηκαν να τα ξαναθάψουν και τι έγινε με τους Ελληνιστικούς τάφους στον Σταθμό Συντριβανίου, που ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν;

Ως πολίτης αυτής της πόλης τα τελευταία 13 χρόνια, θα ήθελα επιτέλους να μάθω, τι κρύφτηκε από την Ιστορία της για χάρη ενός μονοσήμαντου Ρωμαϊκού και Βυζαντινού παρελθόντος.

One thought on “Τι βρήκαν στην ανασκαφή του Σταθμού Αγίας Σοφίας, που βιάστηκαν να τα ξαναθάψουν;

  • 05/02/2020, 00:27
    Permalink

    ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ.! Συγχαρητήρια .!!!!!!!!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.