Η ανάσταση και γιατί δεν έρχεται…

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Η ανάσταση της οικονομίας, της κοινωνίας και τελικά ολόκληρης της χώρας δεν είναι θέμα θρησκείας ούτε πίστης. Εδώ μαγικά δεν γίνονται… εδώ θέλει συγκεκριμένα πράγματα να γίνουν και υπομονή για να ωριμάσουν.

Ούτε τα συγκεκριμένα πράγματα κάνουμε, ούτε τη απαιτούμενη υπομονή έχουμε……

Η ανάστασή μας θα έρθει μόνο με την αποτροπή όλων εκείνων των παραμέτρων που μας έφεραν εδώ. Μάλλον όταν θα παραδεχθούμε ότι “δεν φταίει κάποιος άλλος” ότι δεν “μας ζηλεύουν οι κακοί ξένοι” και ότι τελικά δεν θέλουμε “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα” τότε θα αρχίσει να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.

Η κρίση, από ότι φαίνεται δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κρίση κοινωνικών αξιών και γενικότερης νοοτροπίας των Ελλήνων πολιτών. Η ίδια η κρίση δε, είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας δεκαετιών παρά ότι άλλο μας συμφέρει να πιστεύουμε.

Θα αποδειχθεί δε, από τους ιστορικούς του μέλλοντος, ότι το μέρος της κρίσης που αφορούσε την οικονομία μας ήταν και το πιο μικρό και το πιο εύκολο να διορθωθεί. Η χαλασμένη όμως νοοτροπία μας, αυτή του “όχου καημένε”, του “κάποιος άλλος φταίει”, του “θανάτου της κατσίκας του γείτονα” κλπ, θα πάρει χρόνια και γενεές ίσως, μέχρι να εξαλειφθεί ή τουλάχιστον να περιορισθεί. Και όσο υπάρχουν “λαϊκιστές δημοσιογράφοι, πολιτικοί, συνδικαλιστές και δημόσια πρόσωπα τόσο θα αργήσει να διορθωθεί και άλλο τόσο θα αναρωτιόμαστε “τι μας φταίει τελικά”.

Η επιλεκτική μας ακοή είναι ίσως η μεγαλύτερη μας παθογένεια. Να ακούμε τελικά μόνο αυτά που μας αρέσουν και τα άλλα είναι σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ.

Το “λεφτά υπάρχουν” το θυμόμαστε όλοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, το “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε” όμως λίγοι το θυμόμαστε και ακόμα λιγότεροι το παραδεχόμαστε.

Την παραδοχή ότι το πελατειακό κράτος, που συνεπάγεται έλλειψη αξιοκρατίας, των “παλιών κυβερνήσεων” έχει τεράστια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση το θυμόμαστε όλοι. Την προφανέστατη συνενοχή μας όμως, σε αυτήν την κατάσταση, δεν την παραδέχεται κανείς.

Το “μαζί τα φάγαμε” το θυμόμαστε όλοι μας, για να κατηγορούμε τον ευτραφή πρώην υπουργό για την ασέλγειά του, την εξήγηση όμως που έδωσε σε συνέντευξη του, κανείς δεν θυμάται.

Το “go back κα Μέρκελ” το θυμόμαστε όλοι, το “βοήθα λίγο την κατάσταση Άγγελλα” δεν τον θυμάται κανείς.

Και όσο αυτή η παθογένεια ισχύει και όσο αυτό το ξέρουν αρκετοί καιροσκόποι του δημόσιου βίου, τόσο θα εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος και προσωπικές δημοτικότητες, αυτήν τη νοοτροπία.

Η αυτοκαταστροφική και αυτοκτονική επιλογή των εκλογών του Γενάρη του 2015 είναι ακριβώς αποτέλεσμα και αποκορύφωμα αυτής της νοοτροπίας, η οποία και εγκληματικά τότε ανατροφοδοτήθηκε και αναζωογονήθηκε από την σημερινή συγκυβέρνηση για ευνόητους λόγους.

Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι.

Στην ζωή μας, στην δουλειά μας, στις σχέσεις μας, στο περιβάλλον μας συμβαίνουν θετικά και αρνητικά πράγματα. Θεωρώ ότι προκειμένου να επαναλαμβάνουμε τα θετικά και να αποτρέπουμε τα αρνητικά πρέπει να μπορούμε να τα εξηγούμε και να τα παραδεχόμαστε όλα, για δύο πολύ απλούς λόγους.

 • Αν δεν ξέρεις από πού προκύπτουν τα θετικά, δεν πρόκειται να ξανασυμβούν και
  αντιθέτως αν δεν γνωρίζεις τι έφταιξε στα αρνητικά θα ξανασυμβούν σίγουρα. Δεν είναι γκαντεμιά, νόμος της φύσης και των πιθανοτήτων είναι.
 • Το πελατειακό κράτος και ο λαϊκισμός των ανεύθυνων δημόσιων προσώπων είναι προφανές ότι έχουν την μερίδα του λέοντος όσον αφορά την σημερινή κατάσταση. Το ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη των προηγουμένων δεκαετιών, μην βιαστείτε να απαντήσετε.

Κοιτάξτε στον καθρέφτη και αν κάπου εκεί μέσα διακρίνεται κάποιες ενοχές για όλα αυτά που σας αδικούν, έχετε μια ελπίδα να τα φτιάξετε όλα σωστά, αν δεν βλέπετε καμία ενοχή, τότε συνεχίσετε να γκρινιάζετε, είναι το μόνο που σας έχει μείνει να κάνετε…. Καλή Ανάσταση.

One thought on “Η ανάσταση και γιατί δεν έρχεται…

 • 07/04/2018, 01:18
  Permalink

  ΤΕΛΕΙΟ ΑΡΘΡΟ.! Από αυτά που ”φτάνουν τό μαχαίρι στό κόκκαλο”!
  Συμφωνώ απολύτως, ότι η οικονομική κρίση, είναι τό ελάχιστο, τό μικρότατο, καί λύνεται σχετικά εύκολα, αρκεί νά υπάρξει αυτό που λέμε ”πολιτική βούληση”.
  Τό ΜΕΓΙΣΤΟ όμως, αυτό που είναι τραγικά δύσκολο νά διορθωθεί, είναι Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ.! Είναι η σήψη καί η διαφθορά, που έχει φτάσει στό ”μεδούλι” τών Ελλήνων, σέ ΟΛΑ τά επίπεδα.! Καί αυτή η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ, καί η απώλεια τής εννοίας τού Δικαίου, έχει δύο επίπεδα, γιά νά ”διορθωθεί”, καί η Ελληνική Κοινωνία νά επαναποκτήσει τίς ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.!
  Τό ένα επίπεδο, είναι τό καθαρά προσωπικό, τό οποίο αφορά τόν έναν έκαστον, εξ ημών τών Ελλήνών, καί έχει νά κάνει μέ τήν ”αυτοκριτική” μας, καί τήν ηθική βελτίωση καί αναβάθμιση-αναβάπτισή μας, πρός τό αληθές, τό έντιμον, καί δίκαιον.
  Καί τό άλλο επίπεδο έχει νά κάνει μέ τήν ΠΑΙΔΕΙΑ μας! Δηλαδή μέ τό ”κράτος”, ή; τήν κυβέρνηση, (όπως θέλετε πείτε το), που θά αναλάβει νά ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΕΙ τήν ΠΑΙΔΕΙΑ, σέ κατεύθυνση, που θά χτίζει μέ καθαρά ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ”’χαρακτήρες” ηθικούς-έντιμους-δίκαιους-ανδρείους.! Επιστροφή στίς ”ρίζες” μας! Στίς ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ! Στήν φιλοσοφία μας, στήν Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία μας, στήν ορθή διδασκαλία τής ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ.! Αυτά αρκούν, καί περισσεύουν. Διότι από όταν απομακρυνθήκαμε από αυτά, καί αφήσαμε τήν ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ, ΝΑ ΡΙΜΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ, ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΜΑΣ, ΑΞΙΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ αλλοιώσει μέ απαράδεκτο τρόπο τήν ελληνική γλώσσα μας, -αρχής γενομένης από τό ”μονοτονικό”, από τότε ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ!!! ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ!!! ΚΑΙ ΓΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΑΝΗΘΙΚΟΙ!!!

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.