Τι συμβαίνει με την Σαουδική Αραβία;

Γράφει ο Χαρίτος Αναστασίου, Φοιτητής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ, αναφορικά με το ζήτημα πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία, έπειτα από τις νέες αποκαλύψεις για ύπαρξη ιδιώτη μεσάζοντα στις διαπραγματεύσεις.

Πιο αναλυτικά, στις 13 Ιουνίου 2017 υπογράφηκε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, για την πώληση 300,000 βλημάτων από το απόθεμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Σαουδική Αραβία, συνολικής αξίας 66 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οποιαδήποτε αγοραπωλησία αμυντικών εξοπλισμών απαιτεί διακρατική συμφωνία. Κανένας ιδιώτης δηλαδή δεν μπορεί να υπογράψει ως μεσάζοντας ή έμπορος εκτός κι αν είναι επίσημα εξουσιοδοτημένος από το κράτος ως εκπρόσωπός του. Η ίδια η Βουλή είχε ενημερωθεί από τον Ιούνιο για το ζήτημα της αγοράς και τόσο τα κυβερνώντα κόμματα όσο και η ΝΔ, καθώς και άλλα κόμματα συμφώνησαν να προχωρήσει η διαδικασία κανονικά κι όπως ο νόμος ορίζει. Τα βλήματα 105 mm  αξιοποιούνταν για άρματα μάχης.

Το παράδοξο της υπόθεσης ήταν ότι η σύμβαση αυτή υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κάποιου Β. Π. επιχειρηματία εμφανιζόμενο ως πληρεξούσιο της σαουδαραβικής κυβέρνησης του Ριάντ. Η αγοραπωλησία οδήγησε στην μετάθεση του Ταξίαρχου ως τότε Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών, έπειτα από απόφαση του ίδιου του ΥΕΘΑ Παναγιώτη Καμμένου. Ο Ταξίαρχος κατέθεσε σχετική αναφορά πάνω στο ζήτημα στις 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία την ίδια ημέρα υπήρξε ενημέρωση από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί εξέφραζαν την πλήρη τους έγνοια για το πρόσωπο και την δραστηριότητα του Έλληνα «πληρεξούσιου», εκφράζοντας έντονη επιθυμία στο να γίνονται οι συνομιλίες απευθείας μεταξύ των κυβερνήσεων.

Στις 29 Αυγούστου μετέβη πράγματι στην Αθήνα αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας της οποίας ο επικεφαλής δήλωσε την πλήρη του άγνοια για την σύμβαση που είχε ήδη υπογραφεί. Μία ημέρα αργότερα και αφού είχε δεχτεί απειλητικό τηλεφώνημα από τον επιχειρηματία, ο Ταξίαρχος εκλήθη στο γραφείο του Πάνου Καμμένου όπου και τον περίμεναν 4 στρατονόμοι. Ο Υπουργός του ανακοίνωσε πως τίθεται σε διαθεσιμότητα επειδή είχε εμπλακεί σε κύκλωμα το οποίο υπονομεύει την συμφωνία πώλησης με την Σαουδική Αραβία. Η αναφορά του Ταξίαρχου έχει εξάλλου διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών και στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Παράλληλα ένας πολιτικός σεισμός προκλήθηκε από την δημοσίευση της αναφοράς. Πρώτος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ κ. Ιωάννης Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση τόσο προς τον Υπουργό Άμυνας, όσο και στον Εξωτερικών σχετικά «με την θέση του για αυτή την διεθνή ταπείνωση», τονίζοντας τα λεγόμενα του Έλληνα πρόξενου στο Ριάντ κ. Κλουβάτου, πως οι ίδιοι οι Σαουδάραβες αγνοούσαν την ύπαρξη του φερόμενου ως εκπροσώπου Βασίλειου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα δε με την καταγγελία οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν άλλον εκπρόσωπο και πως αυτοί και μόνο θα επιθεωρήσουν το προς πώληση υλικό, ειδάλλως καμία αγορά δεν θα λάμβανε χώρα, με το υπουργείο να αγνοεί κι αυτή την ενημέρωση.

Ακολούθησε η παρέμβαση της ΝΔ μέσω της εκπροσώπου της κ. Μαρίας Σπυράκη, του τομεάρχη Άμυνας κ. Βασίλειου Κικίλια και του τομεάρχη Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου νέο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται να εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας για το ίδιο πολεμικό υλικό. Η κ. Σπυράκη ρώτησε «ποια χώρα εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος, την Ιορδανία ή την Σαουδική Αραβία, έναντι δε ποιου διαπραγματευόταν με τον Υπουργό, όταν έχει στενότερες σχέσεις με τον ίδιο παρά με τα κράτη που τάχα εκπροσωπεί». Ο Υπουργός απάντησε σε παρουσία του στον πρωινό ΣΚΑΪ επιμένοντας πως ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, παρουσιάζοντας σχετικό έγγραφο. Ο κ. Κικίλιας απάντησε ξεκαθαρίζοντας ότι το έγγραφο που παρουσίασε αφορά εντελώς διαφορετική συμφωνία, συγκεκριμένα κάνει αναφορά «end-user certificate» για 4,000 αεροπορικές βόμβες τύπου ΜΚ82. Η ΝΔ προχώρησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις αναφορικά με ποια χώρα τελικά εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος, έναντι ποιου διαπραγματεύονταν με τον Υπουργό, αν έγινε σχετική έρευνα, αν έχει γίνει άλλη επίσημη συμφωνία με το άτομο αυτό, καθώς και ποια είναι η στάση του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά για το θέμα.

Με τρισέλιδη αναφορά απάντησε για την υπόθεση ο κ. Καμμένος, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την αξιωματική αντιπολίτευση «πως καταθέτει ερωτήσεις βάσει δημοσιογραφικών στοιχείων». Παράλληλα σημειώνει πως η συμφωνία με το Σαουδαραβικό Βασίλειο έχει και την υπογραφή της ΝΔ, καθώς έχει κατατεθεί σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δίχως να έχει ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό, ενώ κανένα βλήμα δεν έχει δοθεί. Για τον δε Ταξίαρχο ανέφερε πως έχει παραπεμφθεί καθώς παραβίασε τις αρχές εμπιστευτικότητας της συμφωνίας. Η ΝΔ διασαφήνισε πως υπερψήφισε για σύμβαση αποκλειστικά μεταξύ κυβερνήσεων και όχι μέσω μεσαζόντων, ζητώντας δε από την δικαιοσύνη να ασχοληθεί με την υπόθεση και απαιτώντας από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να σταματήσει να κρύβεται και να λάβει άμεσα θέση πάνω στο ζήτημα.

Όπως αναφέρει και ο κ. Στέλιος Φενέκος Υποναύαρχος ε.α. και πρόεδρος της «Κοινωνίας Αξιών» στο liberal.gr, ένα σύνολο επικίνδυνων χειρισμών διέπουν την υπόθεση. Πρώτα από όλα η ίδια η πώληση πυρομαχικών με αδιαφανείς διαδικασίες και άγνωστους πληρεξούσιους σε μια Σαουδική Αραβία που υφίσταται την έντονη εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των κέντρων εξουσίας και των παράκεντρων, των πριγκήπων και των βασιλικών μνηστήρων, είναι εγκληματικό εφόσον δεν γνωρίζεις σε ποια χέρια θα καταλήξουν και που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης για να πουλήσει κάποιος πυρομαχικά και βόμβες παρωχημένης τεχνολογίας, που έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ζωής τους, σε τόσο απίστευτα μεγάλη τιμή και με διαδικασίες επείγοντος, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να είναι ή ο ίδιος άσχετος που δεν κατανοεί τον λόγο του επείγοντος ή εξαιρετικά στυγνός. Παράλληλα γίνεσαι ακόμη πιο επικίνδυνος όταν δεν διαπιστώνεις τις διαφορές στις ποσότητες που ζητάει η χώρα σε σχέση με αυτές που προτείνει ο «πληρεξούσιος», προσπαθώντας δε παράλληλα να φιμώσεις με κατασταλτικά μέτρα όσους δημόσιους λειτουργούς καταγγέλλουν τις ανοησίες σου. Πόσο μάλλον όταν πιστεύεις ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα αντιδράσει ή όταν το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών κρύβεται από τις δικές του ευθύνες…

Δυστυχώς τα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης παραμένουν ανίκανα να δράσουν μέσα στις επιταγές που το διεθνές περιβάλλον προστάζει, δρουν με απίστευτη προχειρότητα και αμέλεια ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα, αγνοούν δε τους κινδύνους που συνεπάγονται των χειρισμών τους. Ο πρωθυπουργός καθώς και ο ΥΠΕΞ επιμένουν να κρύβονται όσο η χώρα μας έχει διασυρθεί στο διεθνές περιβάλλον για άλλη μια φορά. Οφείλουν να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, καθώς και να λάβουν θέση οι ανώτεροι τους. Το αίσθημα της ευθύνης όμως αποτελεί έννοια άγνωστη μέσα στην «ηθικά πλεονάζουσα» κυβερνώσα αριστερά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.