Τι πολίτες ετοιμάζουμε;

Γράφει η Μάνια Κρητικού

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερο δοκιμάζεται η λογική μας στην χώρα της παράνοιας.

Καθημερινά συμβαίνουν διάφορα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, που όμως όλα είναι βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στις επόμενες γενιές.

Ο πρωθυπουργός παρέα με τον υπουργό παιδείας, καταφέρονται τις τελευταίες ημέρες κατά των Πανελλαδικών εξετάσεων γιατί, αν και παραδέχονται ότι είναι αδιάβλητες, είναι -λέει- εξαντλητικές και απάνθρωπες.

Και συμπληρώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να κρίνεται το μέλλον των παιδιών από την απόδοσή τους σε μία μόνο εξέταση.
Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας ότι στο μέλλον δεν θα κρίνονται από μία συνέντευξη για την δουλειά των ονείρων τους, από την απόδοση τους σε ένα project στο γραφείο τους για να κρατήσουν την εργασία τους, κλπ αλλά το σύμπαν θα τους χρωστάει πολλές ακόμα ευκαιρίες.

Πόση επαφή με την πραγματικότητα έχει αυτό;

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις για την “απάνθρωπη” και “αντιδημοκρατική” καταδίκη μαθητών σε κοινωνική εργασία(!) για καταλήψεις σε σχολεία.
Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας ότι μπορούν να καταπατούν τους νόμους χωρίς επιπτώσεις φτάνει να…  “αγωνίζονται για το δίκιο τους”.

Φτάσαμε σε σημείο να ασχολείται μία ΕΛΜΕ με το “τηλεοπτικό σκουπίδι” survivor, γιατί -λέει- ο ανταγωνισμός τους οδηγεί σε σωματική και ψυχολογική κατάρρευση και για να επιβιώσουν πρέπει να υπακούουν στους κανόνες του παιχνιδιού και να αγωνίζονται για την τροφή τους.

Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας ότι δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικά για να μην καταρρέουν σωματικά και ψυχολογικά, δεν πρέπει να υπακούουν σε κανόνες και δεν χρειάζεται να αγωνίζονται για το καθημερινό τους φαΐ καθώς θα τους πέφτει από τον φωταγωγό.

Από τα γελοία έως τα άκρως σημαντικά, ετοιμάζουμε γενιές πολιτών που μάλλον θα εντυπωσιαστούν όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος δεν είναι όμορφος και αγγελικά πλασμένος στα μέτρα τους αλλά θα χρειαστεί να επιβιώσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με νόμους και κανόνες που δεν θα είναι πάντα της αρεσκείας τους.
Σε αυτόν τον κόσμο οι πράξεις τους θα έχουν πάντα τις ανάλογες επιπτώσεις, θα υπάρχουν πάντα καταστάσεις που οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι χαρακτηρίζουν “once in a lifetime opportunity” και θα χρειάζεται σκληρή εργασία για να επιβιώσουν.

Αν μάλιστα είναι από τους “προδότες” αλά Κ. Καζάκο και βρεθούν στο εξωτερικό όπου είναι πιο έντονη η αξιοκρατία και η καθημερινή αξιολόγηση, μάλλον θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια.

Δεν ξέρω πως θα είναι η χώρα μας στο μέλλον, ούτε πως θα προσαρμοστούν τα σημερινά παιδιά στην μελλοντική ζωή τους ως ενήλικες.

Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορεί να κοροϊδεύουμε την “Ελληνίδα μάνα” γιατί είναι υπερπροστατευτική (και συνήθως όχι άδικα) αλλά το Ελληνικό κράτος και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποδεικνύονται ​πολύ χειρότεροι ως προς την κατάλληλη προετοιμασία των αυριανών πολιτών μίας οργανωμένης κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.