Πολιτικό κόστος η αλγεβρικό κόστος;

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, παρακολουθώντας τα πολιτικά πράγματα από αρκετά κοντά, έχω βγάλει το συμπέρασμα πως τα πολιτικά κόμματα και εν προκειμένω τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, δεν γνωρίζουν να υπολογίζουν και να εκτιμούν το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Μένουν στην λέξη κόστος και το συνδυάζουν με κάτι που σου κοστίζει, άρα είναι αρνητικό.

Πριν από κάθε πράξη τους η κουβέντα τους εξετάζουν το πολιτικό κόστος με την έννοια τι θα χάσουν αν μιλήσουν η ενεργήσουν έτσι. Αυτή είναι η εύκολη θεώρηση αλλά και η λάθος.

Πολλές φορές αυτή η αντίληψη αποτρέπει τους πολιτικούς να πάρουν κάποιες αποφάσεις μένοντας σε αυτό που χάνουν χωρίς να σκεφτούν αν αντίστοιχα κάτι κερδίζουν και χωρίς να μπορούν να δουν αν τελικά αυτό που θα κερδίσουν είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα χάσουν. Το λεγόμενο πολιτικό κόστος είναι στην ουσία ένα αλγεβρικό κόστος που έχει συν και πλην.

Πρώτη δυσκολία να αναλύσεις ένα-ένα τα συν και τα πλην.

Δεύτερη δυσκολία, να μπορέσεις να τα συνθέσεις σαν ένα άθροισμα και αν το τελικό αποτέλεσμα θετικό, προχωράς, αν όχι κάνεις πίσω.

Παράδειγμα. Θέλει ο αρχηγός να πάρει μια απόφαση που πιθανόν να ενοχλήσει μια ομάδα ψηφοφόρων και να μην τον ψηφίσουν τελικά. Μένει σε αυτό και κάνει πίσω για να μην χάσει αυτούς τους ψηφοφόρους. Και αν η απόφαση του έδιωχνε μεν έναν αριθμό ψηφοφόρων αλλά ταυτόχρονα έφερνε στο κόμμα ένα αριθμό νέων ψηφοφόρων, αριθμό μεγαλύτεροι από αυτόν που φεύγουν, σωστά έκανε πίσω; Όχι ασφαλώς.

Και όμως αυτή  η σκέψη, αυτή η διαδικασία που όλη την γνωρίζουμε στην ζωή μας η που θα έπρεπε να την γνωρίζουμε, φαίνεται πως είναι άγνωστη για τα περισσότερα κόμματα. Και έτσι αποφεύγουν τις μεταρρυθμίσεις σαν τον διάολο το λιβάνι για να μην δυσαρεστήσουν κάποιους, ταυτόχρονα όμως μπορεί να δυσαρεστούν άλλους περισσότερους.

Αυτή η ανάλυση και η σύνθεση του πολιτικού κόστους είναι ευθύνη του εκάστοτε αρχηγού και αν συνειδητοποιήσει πως το πολιτικό κόστος είναι ένα αλγεβρικό άθροισμα συν και πλην, μόνο κερδισμένος θα βγει.

Η δουλειά βέβαια δεν είναι εύκολη αλλά οι αρχηγοί είναι για τα δύσκολα. Είπα και λίγα και πολλά και ο νοών νοείτω….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.