Οι συσταλτικές δημοσιονομικές πολιτικές και η νεοκλασική σκέψη, πυξίδα για την επόμενη κυβέρνηση

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει ,που η εμπιστοσύνη κλυδωνίζεται και η ανασφάλεια κυριαρχεί, η Χώρα μας έχει χάσει σε ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία. Στο στόχο της νέας κυβέρνησης όποτε κι αν γίνουν εκλογές πρέπει να είναι η ανάσχεση του κατήφορου της αξιοπιστίας και η ενίσχυση τη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων σε τιμή και ποιότητα.

Αυτό μπορεί να γίνει μειώνοντας τα χρέη της γενικής κυβέρνησης , με μια περιοριστική και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, μια πολιτική που περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες, μειώνει τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και αφήνει χώρο για ανάληψη επενδύσεων . Γιατί καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά , οι επενδύσεις γίνονται ελκυστικότερες σε συνδυασμό με την αξιοπιστία που κάνει την προσδοκία κέρδους του επιχειρηματία πιο πιθανή.

Ο εκτοπισμός του ιδιωτικού τομέα , απόρροια των κευνσιανών πολιτικών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που πιστεύουν ότι σε περιόδους ύφεσης ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να φέρει το βάρος , απαξιώνουν δηλ. την δύναμη της ιδιωτικής  πρωτοβουλίας και δουλειάς , αφού η έλλειψη επαρκούς ζήτησης λένε – δεν δημιουργεί κατάλληλη προσδοκία κερδών στους επιχειρηματίες. Γι αυτό το κράτος πρέπει να δανείζεται συνεχώς για να κηδεμονεύει τον ιδιωτικό τομέα . Όμως μόνο από τον απογαλακτισμό του ιδιωτικού τομέα από τον δημόσιο μπορεί  α) ν απαλλαγεί ο δημόσιος από πρόσθετα βάρη β) να κερδηθεί ανταγωνιστικότητα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με την ύπαρξη κινήτρων.

Τόσα χρόνια δανειζόμασταν με έκδοση ομολόγων για την εξυπηρέτηση του χρέους και των δαπανών με αποτέλεσμα να χάνουμε σε αξιοπιστία, μέρα με τη μέρα ,δηλ σε εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών να έρθουν να επενδύσουν με όλες τι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που αυτό έχει για την οικονομία. Καιρός να επικρατήσει ο εξορθολογισμός των δαπανών  που θα επανορθώσει την εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που θα τηρεί τις υποσχέσεις ου και ότι λέει θα γίνεται.

Η πλήρης απασχόληση , η εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών , και εν τέλει η οικονομική μεγέθυνση του ήδη μειωμένου ΑΕΠ θα έρθει με εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης , με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης , με αύξηση της παραγωγικότητας , με εκπαίδευση και με ορθολογικότερη κατανομή των πόρων από μια κυβέρνηση με κεντρικό στόχο την εγκαθίδρυση μιας νέας αξιοπιστίας , των Ελλήνων προς τους θεσμούς και των ξένων προς τους ελληνικούς θεσμούς και τους Έλληνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.