Η ουκρανική κρίση ήρθε για να μείνει

Γράφει η Έλλη Κουτσουβέλη, Πολιτική επιστήμονας – διεθνολόγος

Ανένδοτος εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ξεκαθάρισε προς την Δύση ότι η επερχόμενη είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα κρούσει τα τύμπανα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μια σφοδρή στρατιωτική σύγκρουση, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές.

Σύμφωνα με τους Ρωσικούς ισχυρισμούς οι προσπάθειες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να εντάξουν στους κόλπους τους την Ουκρανία επηρεάζουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο την Ρωσία. Οι ρωσικές χρηματαγορές κλυδωνίζονται υπό το ενδεχόμενο του πολέμου στην περιοχή και η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μια ανάσα από τα σύνορα της Ρωσίας, μόνο ως απειλή θα μπορούσε να θεωρηθεί για τη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα υπαναχώρησης της Ρωσίας στη δεδομένη στιγμή φαντάζει αδύνατη, διότι δεν θα ήταν μόνο ντροπιαστική για τον πρόεδρο Πούτιν αλλά θα αποδυνάμωνε μελλοντικά την ισχύ της Ρωσίας στην περιοχή και θα δημιουργούσε τέτοιο προηγούμενο ώστε μελλοντικές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της χώρας του να μη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη Δύση.

Στο απέναντι στρατόπεδο, το Κίεβο, υπό το βαρύ πλήγμα που δέχεται η εύθραυστη οικονομία της χώρας, προσπαθεί να διασκεδάσει τις προβλέψεις που βλέπουν μιας μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να βρεθεί διπλωματική λύση στην εν λόγω κρίση (!). Παρ’ όλα αυτά, αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που το Κρεμλίνο αποφασίσει μια γενικευμένη επίθεση, θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο Κίεβο και να ανατρέψει τον Ουκρανό Πρόεδρο μέσα σε 48 ώρες. 

Ως εκ τούτου, η Δύση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν ότι ο Πούτιν δύσκολα θα υποχωρήσει, όχι μόνο επειδή θεωρεί ότι βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση αλλά κυρίως γιατί μια ενδεχόμενη υποχώρηση χωρίς σημαντικά ανταλλάγματα θα σήμαινε ταυτόχρονα την ήττα της Ρωσίας, την αποδυνάμωση της απέναντι στους αντιπάλους της και την αλλαγή της ισορροπίας ισχύος στην περιοχή. Επομένως, οι οποιεσδήποτε ¨κυρώσεις¨ επιβληθούν τελικά, λίγη σημασία θα έχουν αν οι διπλωματικές επαφές καταλήξουν σε μια σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση.

Συνεπώς, η απειλή βίας από την πλευρά του Κρεμλίνου είναι πραγματική και μόνο έτσι μπορεί να λογίζεται και αυτό συνεπάγεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να ισχυροποιήσει το πολιτικό της σκέλος και να αποκτήσει μια σοβαρή και ενιαία εξωτερική πολιτική, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η σκληρή στάση των οποίων μπορεί να αποτελεί παράγοντα αποτροπής, δεν εξασφαλίζει όμως την απεμπλοκή από την ουκρανική κρίση.

One thought on “Η ουκρανική κρίση ήρθε για να μείνει

  • 10/02/2022, 06:57
    Permalink

    Εξαιρετική ανάλυση για το επίκαιρο και εκρηκτικό Ουκρανικό από μια νέα Πολιτική επιστήμονα – διεθνολόγο η οποία θα πρέπει να γράφει και να παρουσιάζει τις απόψεις της πιο συχνά.
    Είμαστε εδώ για να την παρακολουθούμε!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.