Γιατί εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Στη χειρότερη φάση της πανδημίας, η οποία πλέον ουσιαστικά παραλληλίζεται με Παγκόσμιο Πόλεμο, και σε μία πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα, που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλη περίοδο τουλάχιστον της Μεταπολίτευσης, η πολιτική κυριαρχία κυβέρνησης και Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να εξηγηθεί εύκολα.

Το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον πρωθυπουργό, που καταγράφονται στην τελευταία έρευνα «Τάσεις» της MRB, όπως και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, προφανώς και δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς από πλευράς της κυβέρνησης, ωστόσο δείχνουν ότι αυτή κάτι πρέπει να κάνει καλά. Παρά τις, δικαιολογημένες, γκρίνιες για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και τους εύλογους φόβους για όλη αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά συνολικά η ανθρωπότητα, η μεγάλη πλειονότητα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είχαν επιλέξει άλλα κόμματα στις εκλογές, αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί σκληρά και η οποία έχει πετύχει ορισμένα σημαντικά πράγματα, τα οποία στο παρελθόν και σε άλλες συνθήκες θα φάνταζαν αδιανόητα για ένα κράτος σαν το δικό μας.

Θα ήταν αρκετό μόνο ότι το εθνικό σύστημα Υγείας, που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν εξαιρετικά χαμηλά στη συνείδηση των πολιτών λόγω της κακής ποιότητας των υπηρεσιών του, ανταποκρίθηκε καλύτερα από πιο προηγμένα συστήματα άλλων χωρών και κατάφερε να σταθεί όρθιο, περιορίζοντας όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατό και τα θύματα από τον ιό, χάρη βεβαίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και στην πραγματικά απίστευτη δουλειά που έγινε, και συνεχίζει να γίνεται.

Ομως και η πλήρης ψηφιοποίηση του Δημοσίου, που δεν είχε γίνει επί δεκαετίες, επιτεύχθηκε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που έκανε τους περισσότερους να εκπλαγούν ευχάριστα. Επίσης, η τηλεκπαίδευση των μαθητών, τελικά, δουλεύει ρολόι, παρά τις αρχικές επικρίσεις των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης. Ακόμα και η οικονομία, που πρακτικά είναι κλειστή, στηρίζεται, όσο είναι εφικτό, με ουσιαστικά μέτρα που δίνουν ανάσες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς τη λογική του «δώσ’ τα όλα», ώστε να διευκολυνθεί η προοπτική της ανάκαμψης την επόμενη ημέρα.

Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο ικανή για να διαχειριστεί τα προβλήματα, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα όχι μόνο με την αρνητική αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα αλλά και στο ότι δύο στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύουν πως η κατάσταση της χώρας εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν χειρότερη.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.