Διεθνείς συσχετισμοί και κυβερνοπειρατεία

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Ήδη οι συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο δημιουργούν τεχνολογικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται, σπουδάζουν, διασκεδάζουν, κάνουν τις αγορές τους και περνάνε τον χρόνο τους μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία του Covid-19.

Η σχεδόν πλήρης ενοποίηση οικίας, σχολείων και εργασιακών χώρων έχει εξελιχθεί στον απόλυτο εφιάλτη των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής. Καθώς οι λιγότερο ασφαλείς οικιακοί χώροι εκθέτουν περισσότερο τα δίκτυα πληροφορικής στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ταυτόχρονα η θεαματική αύξηση των “έξυπνων” συσκευών που συνδέονται με το διαδίκτυο και τα δίκτυα 5G, ανοίγει νέα πεδία δράσης στους κυβερνοπειρατές προσφέροντας νέους και πιο συχνά ευάλωτους στόχους επιθέσεις.

Στο αμιγώς γεωπολιτικό πεδίο, οι κυβερνήσεις λόγω της αμοιβαίας καχυποψίας αρνούνται να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτούς κανόνες για την συμπεριφορά των κρατών και τις μεθόδους κρατικού ελέγχου στο διαδίκτυο και ευρύτερα στον κυβερνοχώρο. Αντίθετα εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις παραδοσιακές μεθόδους κυρώσεων εναντίον όσων θεωρούν υπεύθυνους για κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος τους.

Για τις ώριμες Δημοκρατίες της δύσης και τα ευρύτερα συστήματα ασφαλείας που έχει δομήσει ο δυτικός κόσμος πέρα από τους μοναχικούς λίγους και του κυβερνοχώρου και τους κυβερνοτρομοκράτες. Υπεύθυνες για τις κυβερνοεπιθέσεις είναι οι αυταρχικές αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, η βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Η νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική ενδοτισμού απέναντι στην Ρωσία που είχε υιοθετήσει η προκάτοχος της Ντόναλντ Τραμπ, που στην ουσία επέτρεψε στην Μόσχα να εφαρμόζει στρατηγική υβριδικού πολέμου σε βάρος γειτονικών της κρατών στην ανατολική Ευρώπη.

Νομοτελειακά η στρατηγική ανάσχεσης της ρωσικής πολιτικής επέκτασης που υιοθετεί πλέον η Ουάσινγκτον θα αγγίξει και τον κυβερνοχώρο δημιουργώντας ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης.

Παράλληλα η Κίνα υιοθετεί επιθετική στρατηγική επιτυγχάνοντας υπεροχή στο πεδίο των υπερυπολογιστών με τον νέο οπτικό-κβαντικό υπολογιστή που κατασκεύασε.

Συμπερασματικά τα πεδία του διαδικτύου και ευρύτερα του κυβερνοχώρου που λειτουργούν αθροιστικά με τις εξελίξεις στο διάστημα και την διαστημική τεχνολογία αποτελούν ένα νέο και δυναμικά μεταβαλλόμενο πεδίο διεθνούς ανταγωνισμού που εστιάζει κυρίως στις πλήρως ενοποιημένες έννοιες της άμυνας των πληροφοριών, της άμυνας και της ασφάλειας με απρόβλεπτες συνέπειες για τις διεθνείς ισορροπίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.