Δεν πιστεύει πλέον κανένας τον… Τσίπρα

Δεν θυμόμαστε ποτέ να υπήρχε τόσο ισχυρό κλίμα καχυποψίας μετά από συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα μεταξύ πρωθυπουργού και παραγωγικών φορέων, όπως αυτό που καταγράφηκε μετά τις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.

Οπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, οι παραγωγικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό ότι δεν θέλουν να ακούσουν άλλες υποσχέσεις αλλά τον κάλεσαν να πράξει αυτά που έχει πει στο παρελθόν.

Με λίγα λόγια τον έχουν καταλάβει όλοι, για αυτό και ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του και οι διαρροές από το Μαξίμου περιορισμένες.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, και πολύ περισσότερο η μέση οικογένεια, έχουν καεί από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα που από το βήμα της ΔΕΘ έταζε το τέλος της λιτότητας και τελικώς φόρτωσε στους φορολογούμενους νέα μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων με το Μνημόνιο του περασμένου Μαΐου.

Από τις περυσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος μόνο μία έγινε πράξη. Ιδρύθηκε το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου και βολεύτηκαν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα με αργομισθίες σε θέσεις μετακλητών.

Σε όλα τα υπόλοιπα ουσιαστικά θέματα ο κ. Τσίπρας έπεσε έξω. Ελεγε πέρυσι ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση της 1ης Σεπτεμβρίου, ότι οι επόμενοι 5 μήνες ήταν οι κρίσιμοι για την οικονομία γιατί «θα κριθεί η εξέλιξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους που θα μας οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη χώρα».

Ο λογογράφος του κ. Τσίπρα τουλάχιστον φέτος θα έχει λιγότερη δουλειά, μπορεί να πάρει αυτό το απόσπασμα και να το χρησιμοποιήσει και για τη φετινή ομιλία αφού και το χρέος παραμένει αρρύθμιστο και η ένταξη στο QE της ΕΚΤ απραγματοποίητη.

Πέρυσι οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό όταν από το βήμα της ΔΕΘ δεσμευόταν για την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και για το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ μέχρι το τέλος του 2016.

Φέτος, που έχουν γίνει σχεδόν 1 εκατομμύριο κατασχέσεις λογαριασμών και τα ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πέφτουν βροχή, ο παραγωγικός κόσμος της χώρας ακούει με δυσπιστία τον κ. Τσίπρα και τον καλεί να μη δώσει υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Ο χαμηλός βαθμός αξιοπιστίας της κυβέρνησης είναι πλέον ένα δομικό πρόβλημα που δεν λύνεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Για αυτό εάν ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ εξαγγείλει την «έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι αυτοί που θα τον χειροκροτούν όρθιοι δεν θα είναι αυτοί που τον πιστεύουν, αλλά όσοι έχουν βολευτεί με μια θέση στον κρατικό μηχανισμό…

Πάνος Αμυράς – Διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.