Δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα οι ξενοδόχοι αλλά ξεκινούν!

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Δεν είναι ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι  σε Ρόδο και Κω, από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά  είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν να λειτουργούν, τα ξενοδοχεία τους και να δώσουν τη μάχη  για τη σεζόν όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες.

Ανακοινώσεις για το θέμα αυτόμ  έγιναν σήμερα στους δημοσιογράφους από τον πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  Ρόδου κ. Μ Μαρκόπουλο και τον κ. Ν. Γερονικόλα.

Μιλώντας στο Notosnews και την « Απογευματινή Ενημέρωση» ο κ. Νίκος Γερονικόλας περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι.

«Παρατηρήσαμε πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δεν μειώνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Περιμέναμε σημαντικές μειώσεις . Ωστόσο από αυτό που είδαμε προκύπτει πως δεν είναι εφικτό να ανοίξουν τα ξενοδοχεία με χαμηλότερες πληρότητες.  Μια μείωση του ΦΠΑ θα έδινε στα ξενοδοχεία ανάσα . Αν αναλογιστούμε πως οι  ασφαλιστικές εισφορές είναι στο 40% του μισθολογικού κόστους των ξενοδοχείων καταλαβαίνουμε το πρόβλημα. Μια μείωση θα επέτρεπε σε περισσότερα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν με χαμηλότερο κόστος»,  είπε ο κ. Γερονικόλας.

Όσο για τη ζήτηση δεν υπάρχει αν και αυτό ήταν όπως τόνισε αναμενόμενο.

« Περιμέναμε πως δεν θα είχαμε κρατήσεις. Η δυναμική σε  ότι αφορά τη ζήτηση θα φανεί από εδώ και πέρα. Οι τουρ οπερείτορ προγραμματίζουν  το άνοιγμα, από ορισμένες χώρες. Η Ρόδος έχει την ιδιαιτερότητα ότι αντλεί τους πελάτες της από τη Γερμανία και την Αγγλία. Από τη Γερμανία υπάρχουν θετικές ενδείξεις.  Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανοίγει ακόμη. Το θέμα είναι πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις τσάρτερ των τουρ οπερείτορς προς τη   Ρόδο. Αυτό είναι το σημαντικό», δήλωσε ο κ. Γερονικόλας και πρόσθεσε πως το άνοιγμα  θα γίνει σταδιακά όσο θα αυξάνονται οι πτήσεις από το εξωτερικό.

«Αν μέσα στον Ιούνιο εξακολουθήσουμε να έχουμε καλή εικόνα τότε θα εξασφαλίσουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να διασωθεί ένα σημαντικό κομμάτι της σεζόν αρκεί να διατηρήσουμε την υγειονομική εξέλιξη που έχουμε τώρα”, τόνισε ο κ. Γερονικόλας.

Όσο για το άνοιγμα των ξενοδοχείων τόνισε, πως αυτό θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με την ζήτηση.

Σε ερώτηση αν υπάρξουν ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν φέτος ο κ. Γερονικόλας δήλωσε πως δεν υπάρχουν τέτοιες ανακοινώσεις.

«Οι ξενοδόχοι της  Ρόδου θέλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα και να ανοίξουν για να απασχοληθεί και το προσωπικό τους.  Ωστόσο πρέπει να εξασφαλιστεί ρευστότητα και να δοθεί λύση σε ότι αφορά τις επιταγές», είπε ο κ. Γερονικόλας.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στον τουρισμό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και  πρόεδρος του ΙΤΕΠ του ΞΕΕ κ. Κωνσταντίνα Σβύνου .

«Ακόμη δεν έχουμε  ξεκάθαρη εικόνα αν οι τουρ οπερείτορς δεν προχωρήσουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους.   Οι κρατήσεις που έχουμε στο σύστημα μας είναι εικονικές.  Είμαστε σε αναμονή. Είδαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν και εκτιμούμε πως είναι βατά και μπορούν να εφαρμοσθούν. Για τα μέτρα όμως περιμένουμε διευκρινήσεις», τόνισε .

«Αν δεν οριστικοποιηθούν τα προγράμματα και οι πτήσεις δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα. Ακόμη περιμένουμε διευκρινήσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης γιατί κάποια ήταν σαφή και άλλα όχι.  Ειδικά στα εργασιακά ζητήματα υπάρχουν ασαφή δεδομένα.  Ειδικά τα εποχιακής λειτουργίας ξενοδοχεία δεν μπορούν με το άνοιγμα να απασχολήσουν το 100% το προσωπικού τους. Ζητάμε να δίνεται η δυνατότητα  σταδιακής επαναπρόσληψης του προσωπικού. Ζητάμε επίσης επί της ουσίας ευέλικτες μορφές εργασίας. Είμαστε επιφυλακτικοί», τόνισε η κ. Σβύνου που αναφέρθηκε και στην αναταραχή που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ένταξης της Ρόδου και της Κω στους προορισμούς επικινδυνότητας 2

«Όταν αποφασίζεις να ανοίξεις τους προορισμούς δεν κάνεις διαχωρισμούς. Έτσι όπως έγινε η κατάταξη αποτελεί ατόπημα», τόνισε.

Αγωνία για το  άνοιγμα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων  εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.

« Οι διεθνείς πτήσεις ξεκινούν από τις αρχές Ιουλίου. Τότε περιμένουμε κόσμο. Μέχρι στιγμής δεν  έχει ένας τουρ οπερείτορς  κάνει επιβεβαίωση για τις αεροπορικές θέσεις. Δεν έχουν κάνει αναφορά για την πληρότητα . Δεν ξέρουμε για τις κρατήσεις μας αν είναι εικονικές η όχι . Σήμερα μίλησα με  20 τουρ οπερείτορς . Από αυτούς μόνο δύο από τη Γερμανία μου επιβεβαίωσαν ότι ξεκινούν. Οι υπόλοιποι είπαν ότι δεν γνωρίζουν. Υπάρχει αβεβαιότητα μεγάλη», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.

Απαντήσεις θα αναζητήσουν οι διευθυντές ξενοδοχείων στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.