Δ. Σκουτέλης: Λυγίζουμε εμείς για να μη σπάσουν οι άλλοι!

«Το γεγονός ότι στεκόμαστε ακλόνητοι και προσφέρουμε τα μέγιστα, εναπόκειται στο ήθος και τις αξίες του λειτουργήματος που ασκούμε. Τη Νοσηλευτική επιστήμη δεν την επιλέγουμε, μας επιλέγει να την υπηρετήσουμε και θα το πράττουμε μέχρι τέλους με ανιδιοτέλεια και αλτρουισμό».

Με τις φράσεις αυτές ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Δημήτρης Σκουτέλης σε συνέντευξή του στο LastPoint.gr περιγράφει τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν στα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι για να κρατήσουν τους πολίτες ζωντανούς και δείχνει όμως το μεγαλείο της ψυχής των ανθρώπων αυτών που είναι στη γραμμή του πυρός στην πρώτη γραμμή της μάχης για όλους εμάς.

«Λυγίζουμε εμείς για να μην σπάσουν οι άλλοι» είναι η ρήση των νοσηλευτών και αυτό τα λέει όλα για αυτούς τους ανθρώπους που με όσες δυνάμεις έχουν αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανούς χιλιάδες ανθρώπους.

Τι ζητούν;   Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σκουτέλης να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, να ενημερώνονται εμπεριστατωμένα και να έχουν κριτική σκέψη.

Ο κ. Σκουτέλης αναφέρεται στα συστήματα υγείας όλων των χώρων που λύγισαν από την αφόρητη πίεση του θανατηφόρου ιού αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν. Μιλάει όμως και για τους ασθενείς που φθάνουν κτυπημένοι από τον ιό στα νοσοκομεία. Για το φόβο που οι νοσηλευτές βλέπουν στα μάτια τους. Την αγωνία που βιώνουν για το αποτέλεσμα της μάχης με τον αμείλικτο εχθρό.

«Είναι μύθος το γεγονός ότι μπορείς να ξεγελάσεις το φόβο του ασθενή, είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κουλτούρας η παροχή «μανδύα προστασίας». Παρ’ όλα αυτά οι ασθενείς μας θέλουν δίπλα τους, συνοδοιπόρους και η επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ μας, είναι μοναδική και ανθρώπινη», αναφέρει ο κ.Σκουτέλης.

 

Αναλυτικά η συνέντευξή του προέδρου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Δημήτρη Σκουτέλη στη συνεργάτιδα μας, δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη:

 

Η τρέχουσα περίοδος είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών για την Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Πως είναι η κατάσταση τώρα στα νοσοκομεία ποια η εικόνα που σχηματίζετε;

Πράγματι, η υγειονομική κρίση η οποία έχει πλήξει όλα τα συστήματα υγείας είναι πρωτοφανής. Ωστόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει καταφέρει και διαχειρίζεται την κατάσταση σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Όλα τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν από την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους φορείς μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις υγειονομικές υπηρεσίες και έχουν κερδίσει πολύτιμο χρόνο, δίνοντας το περιθώριο στους φορείς ώστε να αξιολογούν την κατάσταση καθημερινά και να μπορούν να αναπροσαρμόζονται στις απαιτητικές καταστάσεις που προκύπτουν αλλά και σε αυτές που έπονται. Φυσικά όλο αυτό το εγχείρημα οφείλεται αρχικά σε όλους στους συμπολίτες μας, οι οποίοι εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης και κατόπιν σε όλους τους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς στις επάλξεις και αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Οι νοσηλευτές μαζί  με τους γιατρούς σε όλη τη χώρα τόσο στις ΜΕΘ όσο και εκτός  δίνουν  τη μεγαλύτερη μάχη  με τον κορονοϊό. Όμως έχουν όπλα για να παλέψουν δηλαδή υγειονομικό υλικό γάντια μάσκες απολυμαντικά και άλλα ;

Όπως γνωρίζετε, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει τεράστια ζήτηση υγειονομικού εξοπλισμού. Κανένα σύστημα υγείας δεν είναι σε θέση να προβλέψει την ποσότητα υγειονομικού εξοπλισμού που θα χρειαστεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Ο εχθρός είναι αόρατος, συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια μαζική έξαρση της νόσου. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει προϋπολογισμένη διάθεση βάσει των αναγκών και όχι ανεπάρκεια υγειονομικού εξοπλισμού. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε το μεγάλο έργο που επιτελούν πάρα πολλοί συμπολίτες μας αλλά και εταιρείες, οι οποίοι στηρίζουν με τις δωρεές τους την πολιτεία, και προμηθεύουν τις υπηρεσίες υγείας με το ενδεδειγμένο υγειονομικό υλικό, ώστε να θωρακίσει τους ήρωες με τις λευκές – μπλέ και πράσινες στολές. Ως Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος καταθέτουμε συνεχώς τις απόψεις μας και βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με όλες τις υπηρεσίας υγείας και τους αρμόδιους φορείς, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε επικοινωνία με εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς για να συμμετέχουμε στην εξασφάλιση υγειονομικού εξοπλισμού μέσω χορηγιών.

Στην καθημερινή ενημέρωση βλέπουμε την εξέλιξη της νόσου τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τους θανάτους συμπολιτών  μας που χάνουν τη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Πόσες δυνατότητες υπάρχουν για να αντέξει το ελληνικό σύστημα υγείας με βάση τα δεδομένα που έχουμε;

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Υπουργείο Υγείας η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη μέχρι στιγμής σε σχέση με την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται και το επαναλαμβάνω  στην ατομική ευθύνη την οποία επιδεικνύει ο ελληνικός λαός και στην προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όσο οι πολίτες εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας να αντέξει περισσότερο, διότι κερδίζει χρόνο και θωρακίζεται καλύτερα.

Υπάρχουν ακόμη δυνατότητες σε ότι αφορά τις κλίνες στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς καθώς και στα υπόλοιπα; Τι θα γίνει αν γεμίσουν οι ΜΕΘ στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις όπου υπάρχουν τα νοσοκομεία αναφοράς

Αν παρατηρήσετε τα μέτρα τα οποία έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας σε επίπεδο υγειονομικών υπηρεσιών, αποσκοπούν επί της ουσίας στην όσο το δυνατό περισσότερη θωράκιση απέναντι στο ενδεχόμενο μιας έξαρσης. Άμεσες προσλήψεις 4.000 επικουρικών επαγγελματιών υγείας, κατακόρυφη αύξηση κλινών στις Μ.Ε.Θ. σε όλα τα νοσοκομεία, εξασφάλιση επιπλέον κλινών Μ.Ε.Θ. με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων, αναδιάρθρωση λειτουργίας και επαναλειτουργία Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. σε δομές αποκλειστικής νοσηλείας COVID – 19, αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξ’ ίσου προς την ίδια κατεύθυνση. Με σταθερά βήματα προχωράμε απέναντι στην έξαρση της νόσου, γι’ αυτό κιόλας πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε ακραία σενάρια, όπως το προαναφερόμενο. Σαφώς και μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, όπως έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε μια τέτοια ακραία κατάσταση, έτσι και σε αυτήν την κατάσταση είμαι πεπεισμένος ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό.

Τι πρέπει να γίνει ειδικά στα νησιά όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς αν υπάρξει πληρότητα σε κεντρικό επίπεδο. Πως θα γίνει η διαχείριση των περιστατικών;

 Η νησιωτική χώρα απαιτεί μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση και εξετάζονται συνεχώς όλα τα ενδεχόμενα, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην μείνει απροστάτευτος.   Τα νοσοκομεία ενισχύονται συνεχώς με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έχουν αναπροσαρμόσει τις δυνατότητες τους, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Αν, ωστόσο χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση, σαφώς και θα υπάρξει υποστήριξη. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα αεροδιακομιδής νοσούντα από τον ιό συμπολίτη μας, ο οποίος μεταφέρθηκε από νησί του Αιγαίου στην Αθήνα.

Οι νοσηλευτές είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αντέχουν τις πολύωρες εξαντλητικές βάρδιες  στα νοσοκομεία εκτεθειμένοι και οι ίδιοι στον θανατηφόρο ιό που κτυπά ύπουλα άπαντες;

Οι νοσηλευτές, οι νοσηλεύτριες και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Ανέκαθεν ήταν και είναι εκτεθειμένοι σε οποιοδήποτε νόσημα φέρει ο κάθε συμπολίτης μας, από τη στιγμή που εισέρχεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πόσο μάλλον από τον COVID – 19. Θέλω να είμαι σαφής, ούτε εμείς οι νοσηλευτές αντέχουμε τις πολύωρες εξαντλητικές βάρδιες, ούτε κανένας επαγγελματίας υγείας. Το γεγονός ότι στεκόμαστε ακλόνητοι και προσφέρουμε τα μέγιστα, εναπόκειται στο ήθος και τις αξίες του λειτουργήματος που ασκούμε. Τη Νοσηλευτική επιστήμη δεν την επιλέγουμε, μας επιλέγει να την υπηρετήσουμε και θα το πράττουμε μέχρι τέλους με ανιδιοτέλεια και αλτρουισμό.

Τις σας λένε οι ασθενείς που έχουν κορονοιό ; Βιώνουν φόβο ή υπάρχουν και κάποιοι που αντιμετωπίζουν τη νόσο με περισσότερη  δύναμη; Τι  λένε στο νοσηλευτικό προσωπικό;

Κάθε ασθενής αποτελεί μια διαφορετική οντότητα, ένα διαφορετικό «βιβλίο γνώσης» για κάθε νοσηλευτή, καθώς έχει διαφορετικά βιώματα, διαφορετική φιλοσοφία, διαφορετικό τρόπο αντίστασης και αντιμετώπισης, ωστόσο, όλοι μας όμως έχουμε έναν κοινό παρανομαστή το φόβο. Οι νοσηλευτές βιώνουν τους φόβους των ασθενών, τους αφουγκράζονται και προσπαθούν να τους απαλύνουν. Είναι μύθος το γεγονός ότι μπορείς να ξεγελάσεις το φόβο του ασθενή, είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κουλτούρας η παροχή «μανδύα προστασίας». Παρ’ όλα αυτά οι ασθενείς μας θέλουν δίπλα τους, συνοδοιπόρους και η επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ μας, είναι μοναδική και ανθρώπινη, δεν χωράει περαιτέρω σχολιασμό από σεβασμό για τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου  και ποιοι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο καθώς στην αρχή αναφέρονταν πως τα παιδιά δεν κινδύνευαν αλλά τώρα στις ατελείωτες λίστες των θανόντων υπάρχουν παιδιά και έφηβοι;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός στην ήπια εκδήλωση των παθολογικών συμπτωμάτων του εμφανίζει πυρετό, βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια, μυαλγίες και καταβολή. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζεται πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, οπού ο ασθενής χρήζει πλέον εντατικής νοσηλείας. Κινδυνεύουν περισσότερο τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες και ανοσοανεπάρκεια. Καθώς όμως εξελίσσεται η πανδημία παρατηρούμε ότι ανάμεσα στους θύτες υπάρχουν παιδιά και έφηβοι, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι όλες οι ηλικίες είναι εν δυνάμει εκτεθειμένες στον ιό, σε συνδυασμό βεβαίως με το ιατρικό ιστορικό τους.

Τι  ζητούν από τους πολίτες οι νοσηλευτές από τους πολίτες για να μην φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο ;

Οι καταστάσεις που βιώνουμε σε κοινωνικό επίπεδο είναι πρωτόγνωρες για τις καινούργιες γενιές, αλλά αναγκαίες. Να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, να ενημερώνονται εμπεριστατωμένα και να έχουν κριτική σκέψη. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανιστεί να απευθύνονται στους επαγγελματίες υγείας και όχι στο διαδίκτυο. Στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος έχουμε την εξής ρήση: «Λυγίζουμε εμείς για να μη σπάσουν οι άλλοι». Αν ο καθένας μας ξεχωριστά το προσαρμόσει στον εαυτό του, δεν θα φτάσουμε στο απροχώρητο, αλλά θα έχουμε απομακρυνθεί από τον κίνδυνο πολύ μακριά.

 Το σύστημα υγείας της χώρας ήταν έτοιμο να αντέξει το κτύπημα του κορονοϊού;

Κανένα σύστημα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη λαίλαπα και αυτό αποδείχτηκε δυστυχώς με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο. Χιλιάδες νεκροί καθημερινά παγκοσμίως. Αν είχε υποτιμηθεί η έκταση του ιού στη χώρα μας, θα ήταν πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε, όμως επειδή ο όρος «ασθένεια» δεν απευθύνεται αυτομάτως στο νοσοκομείο, στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας (όπως το έχουμε υιοθετήσει στην ελληνική κουλτούρα), το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε άψογα και συγχρονισμένα, αφού εξ’ αρχής έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψηςενεργοποιώντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (και μέσω της ατομικής ευθύνης), η οποία έδωσε και εξακολουθεί να δίνει χρόνο στη Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια, ώστε να οργανωθεί και να προσαρμόζεται στο ευμετάβλητο τοπίο της Δημόσιας Υγείας.

Εδώ  και μήνες είχαν εξαγγελθεί προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών για την κάλυψη των αναγκών . Έχουν γίνει όμως  τόσο στα νοσοκομεία της Αθήνας όσο και  ειδικά της επαρχίας που εδώ και χρόνια η υποστελέχωση των νοσηλευτικών  μονάδων ήταν ο κανόνας;

 Η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος διαχρονικά. Έστω όμως και την ύστατη ώρα, όλα τα νοσοκομεία ενδυναμώθηκαν σε ένα βαθμό με τις προσλήψεις του επικουρικού προσωπικού, οι οποίες όμως δεν επαρκούν σε καμία των περιπτώσεων, καθώς χρειάζονται ακόμα περισσότεροι επαγγελματίες υγείας και βεβαίως με μόνιμο καθεστώς απασχόλησης.

Τι αισθάνεστε όταν ο κόσμος σας χειροκροτεί για τον αγώνα που κάνετε; Πως νιώθουν όμως εκείνοι που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης όταν ένας ασθενής που πάσχει από κορονοϊό παίρνει εξιτήριο;

Το χειροκρότημα του κόσμου ισοδυναμεί με τη μέγιστη τιμή ηθικής αναγνώρισης του έργου που επιτελούμε διαχρονικά. Όπως προανέφερα οι νοσηλευτές, οι νοσηλεύτριες και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν πάντα εκεί για να περιθάλψει με σθένος όλους τους συμπολίτες χωρίς σθένος (α-σθενείς). Ωστόσο, σε αυτή την ιδιαιτέρα ψυχοπιεστική και επικίνδυνη κατάσταση, η συμπαράσταση του κόσμου, μας γεμίζει με υπερηφάνεια διότι δικαιώνει όλες τις θυσίες που έχουμε κάνει για το λειτούργημα το οποίο υπηρετούμε. Δεν υπήρχε ούτε ένας νοσηλευτής, ο οποίος να έμεινε ασυγκίνητος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την χορήγηση επιδόματος δώρου και στους νοσηλευτές ως αναγνώριση του αγώνα που κάνουν. Ποια η άποψη σας ; 

 

 Ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ωστόσο δεν θα πρέπει να εκληφθεί με την έννοια του «δώρου», την έννοια του bonus, από κανένα.Ωστόσο, οι νοσηλευτές είναι επιστήμονες υγείας και στηρίζουν διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλες τις εκφάνσεις του. Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες, ώστε η πολιτεία να ανταποδώσει στους νοσηλευτές τα δέοντα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ελεημοσύνες, ούτε χαριστικά, απλά τα δέοντα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.