Χρύσανθος Λαζαρίδης: Να καθιστούμε διαρκώς σαφές ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Ο Πρωθυπουργός  στάθηκε πολύ καλά απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Επίσης στάθηκε πολύ καλά και στις άλλες συναντήσεις που είχε με  μέλη του Κογκρέσου. Κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα συρθεί  και δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας.  Επίσης ότι δεν πρόκειται να  υπάρξει υπαναχώρηση από τα εθνικά  μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ  άλλων σε συνέντευξη  του στο LastPoint.gr ο πρώην βουλευτής και στενότερος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Η μη υπαναχώρηση μας  από τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να επισημανθεί  για να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Όσο καλλιεργείται διαφορετική εντύπωση, τόσο  δημιουργούνται οι συνθήκες για να μας …πιέζουν. Πρέπει να  συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές  ότι δεν υποχωρούμε  από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζει ο κ. Λαζαρίδης.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρεται στις αξιώσεις της Τουρκίας και απαντά στο επιχείρημα  περί προσφυγής της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφέρεται και στον αγωγό Eastmed τονίζοντας ότι  επί  κυβέρνησης του κ. Α. Σαμαρά  οι προκλήσεις  από την πλευρά της Τουρκίας ήταν στο χαμηλότερο σημείο, της τελευταίας εικοσαετίας.

«Θυμίζω πως όταν  ανέλαβε  τη διακυβέρνηση ο  κ. Σαμαράς, η χώρα ήταν στα πρόθυρα του Grexit. Οι τράπεζες έμειναν ανοικτές, με αερογέφυρα χαρτονομισμάτων  από τη Φρανκφούρτη. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμη ότι η Τουρκία είχε ήδη βγάλει σε διεθνή δημοπρασία τα κομμάτια της ελληνικής  ΑΟΖ  νοτίως του Καστελορίζου. Εμείς αυτό το αποτρέψαμε σιωπηλά παραλαμβάνοντας  μια χώρα που ήταν διαλυμένη. Μετέπειτα ενεργοποιώντας τον άξονα Ελλάδα- Κύπρος -Ισραήλ και μετά τον άξονα   Ελλάδα- Κύπρος -Αίγυπτος δημιουργήσαμε δυνητικούς συμμάχους τους οποίους δεν είχαμε πριν», αναφέρει.

Η συνέντευξή του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη αναλυτικά:

Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο και συνεργάτη του LastPoint, Μαρία Χονδρογιάννη. 

Ποια είναι τελικά για την Ελλάδα τα κέρδη και ποιες οι απώλειες από την επίσκεψη του  κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ;

Δεν βλέπω απώλειες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ήταν μια  πολύ επιτυχημένη διπλωματική πρωτοβουλία. Ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε πολύ καλά απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Επίσης στάθηκε πολύ  καλά και στις άλλες συναντήσεις που είχε με  μέλη του Κογκρέσου. Πέρασε  με την επίσκεψη του δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι πως η Ελλάδα δεν θα συρθεί  και δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας. Μπορεί να κάνει διάλογο,  αλλά  όχι υπό το βάρος των εκβιασμών.  Επίσης ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από τα εθνικά  μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό  πρέπει να επισημανθεί  για να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Όσο καλλιεργείται  διαφορετική εντύπωση, τόσο  δημιουργούνται οι συνθήκες για να μας …πιέζουν. Πρέπει να  συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές  ότι δεν υποχωρούμε  από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τι θα απαντούσατε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κάνει πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ξεκίνησε μια συμφωνία για τα αεροπλάνα αλλά δεν την προχώρησε. Τώρα δεν συμφωνούν με την συμφωνία που ξεκίνησαν εκείνοι. Δεν συμφώνησαν γιατί ποτέ δεν τα πίστεψαν σε  αυτά  για τα οποία λένε ότι δούλεψαν.

Η κυβέρνηση  του κ.Σαμαρά για τον eastmed για παράδειγμα είχε κάνει πάρα πολλά βήματα για την υπογραφή συμφωνίας . Μετά ο  ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε διαφορετική τακτική. Τι έγινε και φθάσαμε ως εδώ και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να έχει αξιώσεις η Τουρκία;

Επί  κυβέρνησης του κ. Α.  Σαμαρά  οι προκλήσεις  από την πλευρά της Τουρκίας ήταν στο χαμηλότερο σημείο, της τελευταίας εικοσαετίας. Θυμίζω πως όταν  ανέλαβε  τη διακυβέρνηση ο  κ. Σαμαράς, η χώρα ήταν στα πρόθυρα του  Grexit . Οι τράπεζες έμειναν ανοικτές, με αερογέφυρα χαρτονομισμάτων  από τη Φρανκφούρτη. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμη ότι η Τουρκία είχε ήδη βγάλει σε διεθνή δημοπρασία τα κομμάτια της ελληνικής  ΑΟΖ  νοτίως του Καστελορίζου. Εμείς αυτό το αποτρέψαμε σιωπηλά παραλαμβάνοντας  μια χώρα που ήταν διαλυμένη. Μετέπειτα ενεργοποιώντας τον άξονα Ελλάδα- Κύπρος -Ισραήλ και μετά τον άξονα   Ελλάδα- Κύπρος -Αίγυπτος δημιουργήσαμε δυνητικούς συμμάχους τους οποίους δεν είχαμε πριν.  Επίσης εμποδίσαμε τις ροές από τα σύνορα. Κλείσαμε τον Έβρο και περιορίσαμε κατά πολύ τις εισροές από τα  θαλάσσια σύνορα. Εκείνα τα χρόνια έφυγαν από τη χώρα,   περισσότεροι παράνομοι μετανάστες από όσους  εισήλθαν.  Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε τα σύνορα. Με αυτό έδωσε ένα τρομακτικό όπλο στον κ. Ερντογάν για εκβιασμούς στην Ελλάδα  και άσκηση πιέσεων στην Ευρώπη.  Τώρα η κυβέρνηση πάει  να απενεργοποιήσει αυτό το όπλο. Πρέπει επίσης να γίνουν και άλλα πράγματα. Κινούμαστε όμως στη σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύετε ότι πρέπει  να προχωρήσουμε στον καθορισμό ΑΟΖ ώστε να διασφαλιστεί η χώρα έναντι διεκδικήσεων  της Τουρκίας;

Έχουν γίνει  κάποια βήματα. ΄Όταν οι Τούρκοι άρχισαν να βγάζουν  σε διεθνή δημοπρασία τα κομμάτια της ελληνικής  ΑΟΖ  νοτίως του Καστελορίζου η Ελλάδα εν έτη 2012 έστειλε στον διεθνή  οργανισμό για το δίκαιο της θάλασσας  σαφή διακοίνωση  με την οποία κατέστησε σαφές πως  όσα  δείχνει η Τουρκία είναι σε ελληνική ΑΟΖ. Αυτό δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης που είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.  Η Ελλάδα έχει υπογράψει  ενώ η Τουρκική ένσταση καταγράφηκε ως υποσημείωση.  Αποτέλεσμα ήταν δυο μεγάλες εταιρείες που συζητούσαν να εισέλθουν, εντός του πεδίου,  αποσύρθηκαν αμέσως. Έτσι αποτρέψαμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν τότε τετελεσμένα. Το δεύτερο ήταν ότι πήγαμε στην Αίγυπτο και ζητήσαμε να υπογράψει ότι θα υιοθετήσουμε εμείς και η Κύπρος μελλοντικά την ΑΟΖ.  Το αίτημα για  την ΑΟΖ  χωρίς την Τουρκία  έγινε δεκτό.  Αυτό  ήταν έμμεση αναγνώριση. Ακόμη ξεκινήσαμε  με το Ισραήλ τις διαδικασίες για τον αγωγό eastmed. Την προχώρησε μετά πιεζόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά την υπογραφή όμως εμείς  έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Πως λειτουργεί σε πολιτικό  επίπεδο ουσιαστικά ο αγωγός;

Στην ουσία ο αγωγός είναι μια εγκατάσταση στο βυθό. Αυτό για να γίνει απαιτεί την άδεια από τις χώρες των οποίων διαπερνά την ΑΟΖ.  Είναι λοιπόν μια έμμεση αναγνώριση από το Ισραήλ και την Κύπρο ότι  ο αγωγός δεν περνάει από την Τουρκία. Είναι ένα τρίτο βήμα διεθνούς αναγνώρισης ΑΟΖ.  Τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση,  από  ότι στο παρελθόν. Αυτό ς είναι και ο λόγος αντίδρασης του προέδρου της Τουρκίας. Αρχικά έστειλε τα κύματα των παράτυπων  μεταναστών το 2015. Τώρα προχώρησε σε συμφωνία με τη Λιβύη. Αλλά η κυβέρνηση με την  οποία υπέγραψε το μνημόνιο  καταρρέει.  Από επίδειξη δύναμης του γυρνάει το θέμα σε επίδειξη αδυναμίας.

Παρόλα αυτά η Τουρκία  έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει έρευνες νοτίως της Κρήτης. Σας ανησυχεί αυτό;

Ναι. ¨Όμως εκείνο που με καθησυχάζει  είναι ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  είπε ότι αυτό δεν θα το δεχτούμε . Το ανακοίνωσε  και στο Λευκό Οίκο. Το ανακοίνωσε όμως και στους ομογενείς  στην αγγλική γλώσσα για να γίνει  απολύτως κατανοητό. Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε αναφέρει κάποτε πως ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι τρέλα και πως αν Τουρκία   ανοίξει την πόρτα … εμείς δεν θα διστάσουμε να μπούμε. Με αυτή την αναφορά οι απέναντι έγιναν  πιο διστακτικοί.

Μπορεί η Ελλάδα να βρει το δίκιο της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης . Θα βρούμε το δίκιο μας εκεί όμως ή όχι;

Αυτοί που υποστηρίζουν  αυτό θα πρέπει να σταματήσουν. Η  Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα στη Χάγη έτσι και αλλιώς. Το 1976 ζητήθηκε η υπογραφή της Τουρκίας.   Για  να προσφύγουμε στη Χάγη πρέπει να υπογράψουμε ένα συνυποσχετικό. Η γειτονική χώρα δεν δέχεται .  Το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι ειρηνοδικείο . Δικάζει σε δικαϊκή βάση που δεν είναι δεδομένη . Εμείς έχουμε υπογράψει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αλλά η Τουρκία όχι.  Εκεί θα χρειαστεί να κάνουμε  κάποιες παραχωρήσεις. Αν ήταν μικρές και ασήμαντες θα το συζητούσαμε.  Δεν υπάρχει προσέγγιση θέσεων με την Τουρκία . Η γειτονική χώρα  βάζει άλλα κριτήρια  βάση των οποίων  χωρίζει το Αιγαίο στην ουσία.  Καλά έκανε ο πρωθυπουργός και  έκοψε τη συζήτηση για το θέμα αυτό. Είναι δυνατόν  να μιλάμε για εκβιασμό ; Συζητάμε επί του  Διεθνούς Δικαίου. Επί αυτού θα δικάσει η Χάγη.    Και αυτό δεν  το δέχεται η  Τουρκία.

Σε ποιες άλλες ενέργειες μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα για να βρει το δίκαιο της;

Αυτές που κάνει ήδη. Σας θυμίζω ότι η Ιταλία έχει αλλάξει στάση  μετά την κίνηση που έκανε η Τουρκία  στη Λιβύη.  Και η Ευρώπη υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης.  Ουσιαστικά έχουμε  απομονώσει  την Τουρκία.

Ωστόσο όμως κάθε ημέρα έχουμε και νέες προκλήσεις. Σας θυμίζω τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για το Καστελόριζο;

Αυτά θα τα έχουμε. Δεν έχουμε να κάνουμε με λογικούς ανθρώπους αλλά με ένα  θηρίο.  Με τη Λιβύη η Τουρκία θα υποστεί ήττα.  Προσπαθεί να κάνει επίδειξη δύναμης και θα της  βγει αλλιώς. Θα αναγκαστεί ο Τούρκος πρόεδρος να κάνει κλιμάκωση των προκλήσεων για να αναπτερώσει το ηθικό των δικών του.  Σε κάθε περίπτωση  κλιμάκωση των προκλήσεων αναμένουμε. Εμείς δημιουργούμε τους συμμάχους μας. Δεν τους είχαμε δεδομένους μέχρι τώρα. Μια σειρά από χώρες της περιοχής, προτιμούσαν την ουδετερότητα έναντι της Τουρκίας. Τώρα βλέπετε ότι έχουν αλλάξει στάση και αυτές.  Η Σαουδική Αραβία ήδη αντέδρασε.  Έχουμε εργαλεία στα χέρια μας.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου;

Πρέπει να είμαστε και  πρέπει να  το δείχνουμε. Όσο περισσότερο το δείχνουμε τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες  να γίνει. Αυτό σημαίνει, σύγχρονη αποτροπή.  Αυτή είναι η πολιτική ειρήνης. Άλλος τρόπος από αυτό δεν υπάρχει.

Άρα  και οι πολίτες  πρέπει να είναι ήσυχοι για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα;

Να είναι ήρεμοι αλλά όχι εφησυχασμένοι. Να μην ξεχνάμε πως πληρώνουμε παλιές αμαρτίες. Η κυβέρνηση μπορεί να τα κάνει όλα σωστά και παρόλα αυτά να υπάρξει πρόβλημα γιατί έχουμε πολλές αμαρτίες από το παρελθόν.  Και δεν εννοώ μόνο  από το ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν γίνει  λάθη. Έγιναν όμως και σωστά.  Την περίοδο 2012-2015 έγιναν σωστές κινήσεις. Αρκετά από αυτά έμειναν και δεν καταστράφηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα όμως τα εξουδετέρωσε και σε άλλα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά.  Ζημιά ήταν  το άνοιγμα των συνόρων στα νησιά μας.

Πρόβλημα αποτελεί το μεταναστευτικό που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους δημάρχους των  νησιών. Ποια είναι η άποψη σας ;

Γενικά έχουμε εν εξελίξει έναν υβριδικό πόλεμο με την Τουρκία. Το να στέλνει ανθρώπους που αποκαλεί  μετανάστες και πρόσφυγες και τους  χρησιμοποιεί  ως μορφή πίεσης τι είναι; Αυτός είναι ο  λόγος που οι κοινωνίες  στα νησιά ανησυχούν. Είναι οι άνθρωποι που τους αγκάλιασαν γιατί νόμισαν  ότι είναι πρόσφυγες  ενώ είναι λαθρομετανάστες. Οι κοινωνίες μαζί με την κυβέρνηση, πρέπει  να βρουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος μέχρι να αρχίσει ο επαναπατρισμός τους. Οι παράνομοι  πρέπει να γυρίσουν πίσω.  Συζητάμε όμως και για το τι πρέπει να γίνει μέχρι να γυρίσουν πίσω.

Ξεκαθαρίζει όμως σιγά σιγά το τοπίο για επενδύσεις . Τι λέτε;

Σιγά σιγά ξεκαθαρίζει. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα κυρίως μεταρρυθμίσεις. Τώρα έχουμε και το τραπεζικό. Επί της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά είχε γίνει 2η ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών χωρίς να δανειστεί το κράτος  ούτε ένα ευρώ. Μετά είχαμε την κατάρρευση όταν  έκλεισαν οι τράπεζες το 2015.  Επί κυβέρνησης του κ. Α Σαμαρά είχαν  μεταρρυθμίσεις που είχαν ανεβάσει την Έλλάδα σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα. Στην συνέχεια όμως χάθηκε έδαφος  επί ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει έδαφος. Στέλνουμε προς τα έξω ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα.  Για έχουμε ροή επενδύσεων  που θα γίνει  αργότερα πακτωλός. Αν δουν πως η χώρα γίνεται ξανά ανταγωνιστική  θα έρθουν από όλες τις πλευρές ακόμη και αν υπάρχει διεθνής ύφεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.