Θεός σχωρέσ’ τον ΣΥΡΙΖΑ! (Φταίει η “κακούργα Δεξιά”…)

Γράφει ο Θανάσης Κ.

— Η ΝΔ κέρδισε άνετη αυτοδυναμία!
Με ελαφρά μείωση ποσοστού σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου (40,55% έναντι 40,79 το Μάϊο) …
— Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερος, με σοβαρή μείωση ποσοστού (17,83, έναντι 20.07 τον Μάιο).
— ΤΟ ΠΑΣΟΚ ανέβηκε λίγο (11,85, έναντι 11,46 το Μάϊο).
— Το ΚΚΕ ανέβασε ελάχιστα το ποσοστό του (7,69 έναντι 7,23 τον Μάϊο).
— Η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου πήρε το ίδιο ακριβώς ποσοστό (4,44% έναντι 4,45 το Μάιο) και μπήκε φυσικά στη Βουλή.
— Ανέβασαν τα ποσοστά τους η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας και μπήκαν στη Βουλή (ενώ τον Μάϊο είχαν μείνει οριακά απ’ έξω).
— Ενώ μπήκαν με ποσοστό 4,64%, και οι «Σπαρτιάτες», που δεν είχαν κατέβει καθόλου του Μάϊο), πρώτοι ανάμεσα στα μικρά κόμματα.

* Πρώτη παρατήρηση – κάπως “παράδοξη”: έχουμε για πρώτη φορά 8κομματική Βουλή, με εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.
Ενώ την περασμένη φορά, με σύστημα απλής αναλογικής, είχαμε μόλις 5κομματική Βουλή.

* Δεύτερη παρατήρηση, αρκετά ανησυχητική αυτή:
Είχαμε τεράστια αποχή! Πρωτοφανή…
Σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου, έλειψαν 790 χιλιάδες ψηφοφόροι! Και η συμμετοχή ήταν η χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία… 46 χρόνια, δηλαδή από το 1977!
Για την ακρίβεια προχθές ψήφισαν 5,268 εκατομμύρια, ελάχιστα περισσότεροι από ό,τι το 1977 (5,193 εκατομμύρια) – τότε όμως δεν ψήφιζαν οι κάτω των 21 ετών! Τώρα ψήφισαν και οι 17άρηδες…
Έχουμε λοιπόν πολύ μεγάλη αύξηση αποχής.
Δηλαδή όχι μόνο το εκλογικό σώμα συρρικνώθηκε απότομα και πολύ, αλλά έπεσε και σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο…

* Μια άλλη διάσταση είναι ότι ουσιαστικά όλα τα συστημικά κόμματα έπεσαν σε απόλυτους αριθμούς ψήφων.
Σε απόλυτους αριθμούς περισσότερους ψήφους έχασε η ΝΔ, γύρω 296 χιλιάδες. Σε ποσοστό όμως, έχασε 12,29% απ’ όσους την είχαν ψηφίσει το Μάϊο.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 256 χιλιάδες ψηφοφόρους. Λίγο λιγότερους σε απόλυτους αριθμούς, αλλά ως ποσοστό έχασε πολύ περισσότερο: το 21,58% από την ήδη μειωμένη δύναμή του! Πάνω από ένας στους πέντε, που τον είχε ψηφίσει τον περασμένο Μάϊο, αυτή τη φορά δεν τον ψήφισε…
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο χώρος των μικρών κομμάτων – αυτά που μπήκαν στη Βουλή, αλλά κι αυτά που δεν μπήκαν – όχι μόνο αυξήθηκε ως ποσοστό, αλλά αυξήθηκε και σε απόλυτους αριθμούς (δηλαδή πήραν συνολικά περισσότερες ψήφους)!
Ως ποσοστό, όλα τα μικρά κόμματα (από το ΚΚΕ και κάτω) το Μάϊο είχαν πάρει 20,47% (είχε μπει μόνο η Ελληνική Λύση τότε) – και σε ψήφους, 1,207 εκατομμύρια!
Αυτή τη φορά σε ποσοστό πήραν 22,08% (και μπήκαν τέσσερα αυτή τη φορά), ενώ σε ψήφους πήραν 1,240 εκατομμύρια. Δηλαδή 33 χιλιάδες παραπάνω απ’ ό,τι το Μάϊο.
Σε μια στιγμή που έπεσε πολύ η συμμετοχή συνολικά, ο χώρος των “μικρών κομμάτων” αυξήθηκε – και σε ποσοστά και σε ψήφους!

* Η “αντισυστημική ψήφος” – δηλαδή όλα τα κόμματα που δεν διεκδικούν συμμετοχή στη διακυβέρνηση (το ΚΚΕ και όλα τα μικρότερα, μαζί με όσα δεν εκπροσωπούνται τελικά) – έφτασε στα υψηλότερα ποσοστά που υπήρξαν ποτέ: Στο 30% περίπου (για την ακρίβεια στο 29,77%)!
Όχι μόνο ως ποσοστό είναι πολύ υψηλό, αλλά και ως αριθμός ψήφων παραμένει «ασυμπίεστη» η δύναμή τους, ακόμα κι όταν υποχωρεί πολύ η συμμετοχή του εκλογικού σώματος!

* Τέλος, από άποψη του “συμβατικού” διαχωρισμού Αριστεράς-Δεξιάς, τα πράγματα είναι επίσης πολύ ενδιαφέροντα.
Η “συμβατική Αριστερά” (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) έχει υποχωρήσει πλέον στο 25% (όταν μέχρι το 2019 ήταν γύρω στο 40%, μαζί με τον Βαρουφάκη που τότε είχε μπει στη Βουλή).
Μαζί με την εξωσυστημική αριστερά (όσα αριστερά κομματίδια δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή) το συνολικό ποσοστό της Αριστεράς προσεγγίζει το 29% (παλαιότερα άγγιζε και το 44%)!
Ακόμα κι αν αθροίσουμε Αριστερά πασών των «αποχρώσεων» με την «Κεντροαριστερά» μαζί, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, το άθροισμα με το ζόρι φτάνει σήμερα στο 42%!
Από την άλλη πλευρά η Δεξιά και η Κεντροδεξιά μαζί προσεγγίζουν το 55% πλέον!
Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τους «Σπαρτιάτες» – και πάλι η Κεντροδεξιά και Δεξιά μαζί αγγίζει σταθερά πλέον το 50%
Αυτή η υπεροχή Δεξιάς και Κεντροδεξιάς πάνω από 50% για πρώτη φορά σημειώθηκε τον περασμένο Μάϊο, ενώ αυτή τη φορά όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, αλλά διευρύνθηκε κι όλα!
Αυτή είναι η σημαντικότερη μετατόπιση στις τελευταίες (δύο) εκλογικές αναμετρήσεις…

* Κι αυτό προκάλεσε μεγάλη «ανησυχία» και σύγχυση στο ΣΥΡΙΖΑ!
Θα ‘λεγε κανείς ότι η “άνοδος της Δεξιάς” είναι το άλλοθι που βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διπλή, συντριπτική ήττα του…
Και η “αντιμετώπιση της Δεξιάς που ανεβαίνει επικίνδυνα” είναι ο λόγος ύπαρξης που βρίσκει από δω και στο εξής:
Γιατί κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί… ανέβηκε η ακροδεξιά!
Και τι ρόλο έχει να παίξει ο (καραβοτσακισμένος) ΣΥΡΙΖΑ από δώ και μπρος;
Να βάλει “ανάχωμα” στην άνοδο της… “κακούργας” (ακρο)Δεξιάς.
(Στα μυαλά τους και στη φρασεολογία τους “Δεξιά” και “Κεντροδεξιά” και Ακροδεξιά είναι τα ίδια).
Αυτό τους είναι πολύ “βολικό”:
–Πρώτον δεν χρειάζεται να εξηγήσουν γιατί υπέστησαν πανωλεθρία.
Φταίει η “κακιά Δεξιά” που ανέβηκε…
–Δεύτερον, δεν χρειάζεται να αναζητήσουν “ρόλο Αντιπολίτευσης”, αφού αποδεδειγμένα δεν μπορούν. Το έδειξαν στην τετραετία 2019-2023…
Όμως, τώρα έχουν άλλο ρόλο: να βάλουν “ανάχωμα” στην “κακούργα Δεξιά” που ανεβαίνει…

Δύο κόμματα, λοιπόν, διεκδίκησαν προεκλογικά το ρόλο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη δεύτερη θέση, αλλά αρκούντως… “ξεπουπουλιασμένος” και σε εσωτερική περιδίνηση.
Το ΠΑΣΟΚ μείωσε τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα δεν κατάφερε να πείσει ως “αξιόπιστη αντιπολίτευση”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πια, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ακόμα, οπότε δεν τους μένει άλλο, παρά να κυνηγάνε τους “ανεμόμυλους” της “κακούργας Δεξιάς” που “ανεβαίνει”…

Ας δούμε αυτό καθαυτό τον “κίνδυνο” της Δεξιάς:

* Πρώτον, ανεβαίνει παντού στην Ευρώπη. Μάλλον και στις ΗΠΑ.
— Σε παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικές χώρες, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία, κυβερνούν πλέον οι Δεξιοί με τους ακροδεξιούς. Με τους δεύτερους ιδιαίτερα ενισχυμένους…
— Στην παραδοσιακά “αριστερόστροφη” Ιταλία κυβερνά πλέον η “ακροδεξιά” Μελόνι, της οποία το κύρος ανεβαίνει συνεχώς! Και μέσα στη χώρα της, ασφαλώς, αλλά και – περιέργως – στην υπόλοιπη Ευρώπη.
— Στην Ισπανία η “Δεξιά” (μαζί με την ακροδεξιά) πάνε για συντριπτική νίκη – και εκεί!
— Στη Γαλλία η Λεπέν ήδη προηγείται δημοσκοπικά: και του Προέδρου Μακρόν και όλων των προεδρικών υποψηφίων στις επόμενες εκλογές. Που όμως αργούν…
— Ακόμα και στη Γερμανία όπου ο υπάρχων συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων παραπαίει, το ακροδεξιό κόμμα AfD ξεπέρασε δημοσκοπικά το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Καγκελαρίου Σόλτς!
Για να μη μιλήσουμε για την Πολωνία, την Αυστρία, ακόμα και την Ολλανδία…
Παντού στις χώρες αυτές τα Κεντροδεξιά κόμματα βρίσκονται πλέον… “δεξιότερα” από την εδώ ΝΔ!
Ακόμα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δανέζας Πρωθυπουργού είναι, σε κάποια πράγματα, “δεξιότερα” από τη ΝΔ…

* Η μετακίνηση όλης της Ευρώπης (και ευρύτερα, του δυτικού κόσμου) δεξιότερα, είναι πια “εγκαθιδρυμένη ιστορική τάση” (established long term trend).
Δεν είναι “συγκυριακό” φαινόμενο!
Δεν είναι “τοπική ιδιορρυθμία” (local) – είναι πλέον global!
Και δεν ξεκίνησε τώρα. Παντού αλλού έχει ξεκινήσει από χρόνια.
Εδώ μάλλον άργησε να μας έλθει…
Και δεν αντιμετωπίζεται με “αναχώματα” από το ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιμετωπίζεται με αυτό που αποδεδειγμένα ΔΕΝ μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι τώρα τουλάχιστον), με θαρραλέα ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ!

* Παραδοσιακά κεντρώες ή κεντροαριστερές κοινωνίες μετατοπίζονται συνεχώς δεξιότερα από τις εγκαθιδρυμένες πολιτικές της Κεντροαριστεράς που οδηγούν σε αδιέξοδα!
— Πολιτικές στο Μεταναστευτικό…
— Πολιτικές “δικαιωματισμού” (πόσα είναι τα “φύλα”) που εκδηλώνονται πια ως “τυραννίες μειοψηφιών”.
— Και πολιτικές απότομης μετάβασης στην “πράσινη ενέργεια”, που οδηγούν σε μόνιμη “ενεργειακή φτώχεια”, ενίοτε και σε βίαιη αποβιομηχάνιση. Δηλαδή φτωχοποίηση…
Η Αριστερά υπερασπίζεται αυτές τις αδιέξοδες και επικίνδυνες ιδεοληψίες. Ενίοτε επικρίνει τις Κεντροαριστερές κυβερνήσεις ότι δεν τις εφαρμόζουν… πιο “επιθετικά”!
Όταν οι πολιτικές καταρρέουν, ολόκληρη η Αριστερά πληρώνει το κόστος. Σε ένα βαθμό και η Κεντροαριστερά, αν δεν έχει τη διορατικότητα να αλλάξει πορεία…
Ειδικά στην Ελλάδα, καταλύτης υπήρξε το “μεταναστευτικό”.
Όπου “διέπρεψε” ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.
Εμφανίστηκε “να παίζει το παιγνίδι της Άγκυρας”, η οποία ανοιχτά εκβίαζε την Ευρώπη να παίρνει όλο και περισσότερα χρήματα για να μη στέλνει κι άλλους “εργαλειοποιημένους” στην Ευρώπη, μέσω των “ανοιχτών συνόρων” που εγκαινίασε τότε ο Τσίπρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το πλήρωσε. Δεν έβαλε μυαλό.,,
Το πλήρωσε ξανά! Πάλι δεν έβαλε μυαλό – κι οδηγήθηκε στη συντριβή.

* Στο μεταξύ όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στρέφεται δεξιότερα για να αποφύγει τα χειρότερα. Ή έτσι νομίζει τουλάχιστον…
Δεν είναι τυχαίο ότι στο δεύτερο προεκλογικό γύρο η συζήτηση επικεντρώθηκε ουσιαστικά σε ένα μόνο ζήτημα: πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση των εργαλειοποιημένων.
Μπορεί η ΝΔ να έκανε τα σωστά, μπορεί να τα έκανε… “μισά” και “λίγο αργά”, μπορεί να ήταν ανεπαρκής η αντιμετώπιση του “μεταναστευτικού” από την κυβέρνηση της ΝΔ (γι’ αυτό και διογκώθηκαν τα κόμματα δεξιότερά της), αλλά τουλάχιστον η ΝΔ κάτι προσπάθησε να κάνει για να τους εμποδίσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πάντα για να τους… φέρνει. Και για να έλθουν κι άλλοι!

* Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διανοείται ότι η “άνοδος της Δεξιάς” ΔΕΝ είναι “φυσικό φαινόμενο”. Δεν είναι ξαφνική “θεομηνία”, δεν είναι σεισμός, δεν είναι κάτι αναπάντεχο, που κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει και κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει. Είναι πλέον το αποτέλεσμα των Αριστερών εμμονών όπου κυριάρχησαν και των κεντροαριστερών (ενίοτε και κεντροδεξιών) πολιτικών όπου εφαρμόστηκαν.

* Ακόμα χειρότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί για την άνοδο της Δεξιάς στην Ελλάδα τη… ΝΔ! Ότι “συνεργάστηκε”, λέει, ή “ανέχθηκε” τους “ακροδεξιούς”.
Εδώ φαίνεται πως έχουν μετακομίσει σε… “παράλλη0ο σύμπαν”!
— Ο τωρινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ό,τι άλλο και να του προσάψει κανείς) ΔΕΝ συνεργάστηκε με “ακροδεξιούς”!
— Ο προηγούμενος Πρωθυπουργός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς συνέλαβε τη Χρυσή Αυγή και την έστειλε στη Δικαιοσύνη.
Να δούμε τώρα τι έκαναν οι υπόλοιποι.
— Ο Γιώργος Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με το Γιώργο Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ για να δημιουργηθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου. Καλά έκανε τότε. Αλλά ο Καρατζαφέρης ήταν “δεξιός” έτσι;
Πάντως δεν ήταν… “μπολσεβίκος”!
— Και ο Τσίπρας αργότερα, συνεργάστηκε – επί πέντε χρόνια – με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες” το Κόμμα του Πάνου Καμένου. Ο Καμένος ήταν δεξιός, δεξιότατος, έτσι;
Και παρεμπιπτόντως, επί κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν έγινε.
Ποτέ!
Δεν έβρισκαν λέει… “αίθουσα” να τους δικάσουν.
Οι Χρυσαυγίτες παραπέμφθηκαν επί “δεξιού” Σαμαρά και δικάστηκαν, τελικά, επί “δεξιού” Κυριάκου.
Ποιός λοιπόν έκανε πλάτες στην “ακροδεξιά” στην Ελλάδα;

* Η Αριστερά ψέγει για τα πάντα τους αντιπάλους της, γιατί της είναι αδύνατο να δει τα δικά της σφάλματα.
Για την ακρίβεια, για την Αριστερά είναι “αδιανόητο” να κάνει “λάθος”!
Αυτό στην ουσία πιστεύει η ίδια…
Λάθη βρίσκει μόνο αφού ξεφορτωθεί κάποιους ηγέτες της και τους τα φορτώσει.
Αλλά ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα είναι πάντα “σωστός”, η ιδεολογία της είναι πάντα “αεροστεγής” – δεν μπάζει από πουθενά – οι πολιτικές της είναι πάντα εκ των προτέρων… “ιστορικά δικαιωμένες”!
Γι’ αυτό και δεν μπορεί να δει τα λάθη της, να τα παραδεχθεί, να ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτά και να τα διορθώσει. Πάντα της φταίνε όλοι οι άλλοι.
Και σε όσο μεγαλύτερο αδιέξοδο βρίσκεται, τόσο πιο τοξική γίνεται η κριτική της. Τόσο περισσότερο ψάχνει να βρει “αποδιοπομπαίους τράγους” και στις γραμμές της ακόμα…
Γίνεται και “ανθρωποφάγα” για τα ίδια τα στελέχη της…
(Δεν είναι τυχαίο ότι από όλους του ηγέτες του ΚΚΕ της “ηρωϊκής εποχής”, κανένας δεν γλίτωσε τη… διαγραφή με φοβερές κατηγορίες.
Μόνο ο Φλωράκης γλίτωσε, αλλά αυτός ηγήθηκε σε μια περίοδο που είχε πάψει πια να είναι “ηρωική”…)

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε αυτή ακριβώς τη φάση της… “ανθρωποφαγίας”!
Πράγμα απολύτως αναπόφευκτο πλέον – και εντελώς… περιττό!
Δεν μπορεί να κάνει τίποτα πια! Δεν σώζεται…
Καταδικάστηκε με εκκωφαντικό τρόπο από την ελληνική κοινωνία.
Δεν μπορεί να το δει. Δεν μπορεί να το “χωνέψει”.
Κι αυτό είναι το πρόβλημά του…

Όμως είναι πρόβλημα, κατά κάποιον τρόπο, ΚΑΙ για τη ΝΔ!
Διότι την ώρα που αυξάνεται και παγιώνεται η αντισυστημική ψήφος – κυρίως από τα δεξιά πλέον – η ίδια έχει αυτοδυναμία ως κυβέρνηση, αλλά ΔΕΝ έχει αντιπολίτευση!
Κι αν δεν κάνει κάτι η ΝΔ για να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς που έρχονται, σύντομα θα έχει πρόβλημα. Παρά την αυτοδυναμία…

Οι κοινωνίες μετακινούνται δεξιότερα.
Η Αριστερά δεν το καταλαβαίνει με τίποτα.
Η ΝΔ δεν δικαιούται να κάνει πως δεν καταλαβαίνει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.