Συμπάθεια και το δύσκολο φθινόπωρο

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Οι Αγγλοσάξονες λένε ότι  στην πολιτική μία εβδομάδα είναι πολύς χρόνος και ένας μήνας είναι μία αιωνιότητα.  Ο Κυριάκος και η Νέα Δημοκρατία βρίσκονται στην εξουσία σαράντα μέρες. Αυτές τις σαράντα μέρες έκανε πολλά, δεν χρησιμοποίησε το άλλοθι της αυτοδυναμίας για να καθίσει πάνω της και να επεξεργαστεί  το πώς θα κυβερνήσει. Είναι καλύτερο να προσπαθήσεις να παράξεις πολιτική παρά να την καταναλώσεις. 

Τις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης είδαμε μία αποφασιστικότητα, μία ετοιμότητα, «σαν έτοιμοι από καιρό» που λέει και ο ποιητής, εισήγαγε καινοτομίες  στο υπουργικό συμβούλιο, έδωσε τους μπλε φακέλους, έβαλε εξαμηνιαίο πρόγραμμα στους υπουργούς που θα ελέγχονται από τον Σκέρτσο. Έκανε όμως και κάποια φάουλ στην επιλογή γενικών γραμματέων, όπως για παράδειγμα του Τσουβάλα.  

Η Βουλή δε εν μέσου θέρους έτρεχε νομοθετήματα, όπως αυτό του επιτελικού κράτους που όλα θα τα ελέγχει το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός,  πείτε συγκεντρωτισμό ένα «κράτος αρχηγείο» στα πρότυπα της Γερμανίας. «Φτιάξε κράτος» έλεγαν στον Κυριάκο στις προεκλογικές περιοδείες. Θα είναι ένα από τα ενδιαφέροντα κομμάτια αυτής της κυβέρνησης το πώς θα λειτουργήσει το επιτελικό κράτος και το πως θα  συνεργάζονται οι τεχνοκράτες με τους υπουργούς που έχουν σταυρό. 

Το άσυλο ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Μητσοτάκη, η κατάργηση του ασύλου πέρασε και τώρα από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει  να εφαρμοστεί όμως η φοιτητική κοινότητα μάλλον θα κινητοποιηθεί από το Σεπτέμβριο. Πάντως θα δεν κάνει καλό στην εικόνα των ιδρυμάτων  να βλέπουμε αστυνομία να διαλύει συνελεύσεις, ο νόμος Διαμαντοπούλου το έλεγε ξεκάθαρα ότι σε παράνομες πράξεις εντός του πανεπιστημίων θα εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία. 

Όλοι ζητάμε περίοδο κανονικότητας, αλλά ο Τσίπρας ακόμη δεν έχει βρει την αντιπολιτευτική ρητορική του και αυτό ευνοεί την Νέα Δημοκρατία, αλλά εάν κάνει λάθη από το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη που επέλεξε μία και όχι τόσο κεντροδεξιά πολιτικό. 

Η ΔΕΘ έρχεται, τα ευρωπαϊκά ταξίδια αρχίζουν από την άλλη εβδομάδα με πρώτο σταθμό το Παρίσι του Μακρόν, μετά το «πρέτσελ» με την Μέρκελ που δεν είναι και τόσο καλά τον τελευταίο καιρό και ακολουθεί  η όχι και τόσο φιλόξενη χώρα του Μάρκ Ρούτε, η Ολλανδία.  

Εν Ελλάδι θα έχει άλλα μέτωπα να τρέξει.  Από Αύγουστο χειμώνα για την ΝΔ και τον Μητσοτάκη.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.