Ας πολεμήσουμε τον παραγοντισμό

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

“Πάντως, ενδιαφέρον έχει και μια εξομολόγηση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη στην Ελευθεροτυπία το 2010 για ένα περιστατικό που ακολούθησε εκείνο το ταραχώδες συνέδριο του 1979. Όπως θυμάται ο πρώην υπουργός «μετά το συνέδριο μας φώναξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πάμε για φαγητό κάπου έξω από τη Χαλκιδική. Πήγαμε. Ήταν ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εμπορίου, εγώ, ήμουν τότε υπουργός Παιδείας, και ίσως κάποιοι ακόμη. Την ώρα που τρώγαμε μας λέει ο Καραμανλής: “Ξέρετε τι κάναμε σήμερα; Αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος διότι κάναμε την οργάνωση”. Ο Καραμανλής φοβόταν ότι αυτές οι κομματικές οργανώσεις (τοπικές επιτροπές και νομαρχιακές) οδηγούν σε έναν παραγοντισμό άνευ προηγουμένου. Δημιουργούν “παράγοντες” που θέλουν να επεμβαίνουν στη ζωή του κόμματος»

Από το reader.gr, απόσπασμα-κείμενο σχετικά με το κίνημα της Βόλβης.”

Ο παραγοντισμός γεννά πολλά προβλήματα σε κάθε οργάνωση , γιατί δημιουργεί κλίκες και φατρίες που νέμονται την επιρροή και προσπαθούν να αναδειχθούν οι ίδιοι αντί να κάνουν αυτό που είναι σωστό για κάθε μέλος -αγωνιστή της παράταξης δηλαδή την διάδοση και υπεράσπιση των αρχών και θέσεων όπως κεντρικά εκφράζονται από τον Πρόεδρο του Κόμματος.Δεν είναι λίγες οι φορές που στην ΝΔ πολλά μέλη κάτω από την ομπρέλα του Κόμματος εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από αυτές της ηγεσίας κάτι που εκμαιεύεται από την τάση πολλών να θέλουν να αναδειχθούν εις βάρος των άλλων, υποτιμώντας τους συμμαχητές τους , υπερτιμώντας τις δικές τους ικανότητες .

Ο παραγοντισμός υπήρξε έκδηλος σε αρκετές τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις και αποτελεί πρόβλημα λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας , καθώς όπως είχε ειπωθεί πολλούς αιώνες πριν από τον Τοκβίλ “στη Δημοκρατία ο καθένας θέλει να κάνει τον κύριο ” τροφοδοτείται δηλαδή ο εγωισμός και η υποτίμηση των άλλων.

Ο παραγοντισμός υπήρξε έκδηλος στις νεολαίες της ΝΔ ,ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΟΝΝΕΔ με ανθρώπους , νέα παιδιά να παριστάνουν τους φοιτητοπατέρες και να δημιουργούν κλίκες που αμφισβητούσαν τις επιλογές της ηγεσίας του Κόμματος έστω και σιωπηρά με την ανοχή των κομματικών στελεχών, κατευθύνοντας τα μέλη προς ατομικές τους επιλογές , οικοδομώντας εκλογικούς μηχανισμούς για προσωπική προβολή και επιδίωξη .

Υπό το πρίσμα όλων αυτών που συνέβαιναν που κανείς δεν μιλούσε τόσο στο Κόμμα όσο και στην Νεολαία.

Σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε το Μητρώο Στελεχών και εισάγει την αξιολόγηση στην κομματική ζωή, ως προσπάθεια διάλυσης της κλίκας και της πελατείας

Σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανίδρυσε την ΟΝΝΕΔ , που είχε παρασυρθεί σε μια οργάνωση σφραγίδων με κλειστές πόρτες και άνοιγμα μόνο στους ημετέρους, που έγινε το άνδρο του παραγοντισμού και της υπονόμευσης σε αρκετές περιπτώσεις των κομματικών επιλογών με την νοοτροπία και την κουλτούρα που καλλιέργησε

Σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότρυνε για την διεξαγωγή Εθνικής Συνδυάσκεψης για την αλλαγή σχεδίου με την επιστροφή στις ιδέες για ένα καλύτερο πιο ανοιχτό εκπαιδευτικό σύστημα που να δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους νέους

Στις εσωκομματικές εκλογές της 13ης Μαΐου 2018 , στις φοιτητικές εκλογές , στο προσεχές Εθνικό Συνέδριο και μέχρι τις εθνικές εκλογές πρέπει να δοθεί ένα οριστικό χτύπημα κατά του παραγοντισμού που αλλοιώνει το μήνυμα της ηγεσίας , αναστέλλει την προσπάθεια ανάκαμψης της παράταξης και νίκης στις εκλογές αλλά και δημιουργεί εσφαλμένη εικόνα για το ποιόν του Νεοδημοκράτη και της Νεοδημοκράτισσας στην κοινωνία .

Να έχουμε Οργανώσεις , να έχουμε Νεολαία . Η στελέχωση όμως των παραπάνω δομών να γίνεται με κατάλληλο τρόπο ανάλογα την ανάγκη που προκύπτει και με αρμονία προς τον επιδιωκόμενο σκοπό , με ανθρώπους πραγματικά ταπεινούς, γνήσιους υπηρέτες της Δημοκρατίας ,της Νέας Δημοκρατίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.