Οι νέοι διεθνείς συσχετισμοί
Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης
Βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και πολύ περισσότερο μετά το κολοσσιαίο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ηταν μέχρι τότε σταθερά σημεία στην διεθνή πολιτική ανάλυση έπαψαν να υπάρχουν.
Για δεκαετίες ο κόσμος είχε πάψει να είναι σαφής και ήταν θολός και ασχηματοποίητος γεωπολιτικά.
Βασικό χαρακτηριστικό του μεταψυχροπολεμικού κόσμου όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και πολύ περισσότερο μετά την κολοσσιαία τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ήταν ότι τα μέχρι την εποχή εκείνη σταθερά σημεία διεθνούς ανάλυσης είχαν πάψει να υπάρχουν.
Για δεκαετίες ο κόσμος είχε πάψει να είναι σαφής και ήταν θολός με σχεδόν χαοτικά χαρακτηριστικά και ασχηματοποίητος γεωπολιτικά.
Αυτός ο κόσμος πλέον σχηματοποιήθηκε και τα αντίπαλα μπλοκ όπως και οι συσχετισμοί ισχύος είναι σαφείς.
Πρώτος συνασπισμός εκείνος των αγγλοσαξονικών κρατών με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ και μία προβληματική αλλά ισχυρή σχέση με ένα άλλο αναδυόμενο ευρωμεσογειακό μπλοκ με κορωνίδα δύναμη την Γαλλία που συνθέτουν τα μεσογειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το Ισραήλ και οι Άραβες και στο οποίο συμπληρωματικά λειτουργεί η Ινδία.
Τρίτο μπλοκ εκείνο του προβληματικού τριγώνου Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν για όσο μπορεί να διατηρηθεί και στο οποίο συμπληρωματικά λειτουργεί το Πακιστάν.
Τέλος η αναδυόμενη υπερδύναμη Κίνα που επιδιώκει να υποσκελίσει τις ΗΠΑ στον ρόλο του παγκόσμιου επικυρίαρχου.
Δύο είναι οι αστάθμητοι παράγοντες σ αυτή την πολυεπίπεδη εξίσωση. Πρώτη η κλιματική αλλαγή και δεύτερη οι πανδημίες του μέλλοντος μιας και ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των πανδημικών φαινομένων.