Αναθεώρηση χωρίς όμως να θιγούν τα συμφέροντα του πολιτικού προσωπικού…

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Αυτές της μέρες συζητείται η αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος και μεταξύ άλλων και του άρθρου 86 που αναφέρεται στην δίωξη κατά των μελών της Κυβέρνησης και στο Ειδικό Δικαστήριο. Βασικός κορμός του άρθρου αυτού είναι αυτό που αναφέρεται στην πρώτη από τις πέντε παραγράφους του καθώς οι επόμενες αφορούν απλά τις διαδικασίες που απαιτούνται για να εφαρμοστούν ότι λέει η πρώτη παράγραφος. Τι λέει λοιπόν η πρώτη παράγραφος του άρθρου 86; Λέει λοιπόν πως:

“Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.”

Αυτό λέει η πρώτη παράγραφος του άρθρου 86 που είναι από τα αναθεωρητέα άρθρα που συζητούνται στην Βουλή. Από αυτό το άρθρο αναθεωρούν μόνο την χρονική δέσμευση σε αυτό που αποκαλούμε νόμος περί της ευθύνης υπουργών, βγάζουν δηλαδή από την τρίτη παράγραφο μία πρόταση που λέει:

“Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.”

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η σημερινή Βουλή είχε δικαίωμα να εξετάσει και να ασκήσει δίωξη για τυχόν αδικήματα υπουργών που είχαν διαπραχθεί μόνο στην περίοδο της προηγούμενης Βουλής για να το κάνουμε κατανοητό. Δηλαδή μόνο στην περίοδο της Βουλής που συνεκλήθη μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ότι έγινε, αν έγινε, στην περίοδο της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, δηλαδή όλα τα γεγονότα του τραγικού εκείνου πρώτου εξαμήνου του 2015, παραγράφονται!

Προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου να έχει η Βουλή την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη στα μέλη των κυβερνήσεων, ενεργά η παρελθόντα και όχι ο φυσικός δικαστής όπως για όλους τους άλλους πολίτες. Κατ’ αρχάς δεν εννοώ το νόημα αυτού του διαχωρισμού και γιατί η Βουλή να ασκεί την δίωξη. Ήθελα να ξέρω ποιος ο λόγος που ο συνταγματικός νομοθέτης έκανε αυτόν τον διαχωρισμό εκτός από το συντεχνιακό συμφέρον και δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ας πάμε όμως και στην ουσία.

Πώς ασκεί η Βουλή την δίωξη; Αφού συγκροτηθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή η οποία ενεργεί ως εισαγγελέας-ανακριτής και αν προκύψουν ενδείξεις ενοχής ασκείται η δίωξη. Πώς αποφασίζεται η συγκρότηση της Επιτροπής; Με απόφαση και ψήφιση στην Βουλή. Άρα λοιπόν αν κατηγορείται νυν η πρώην υπουργός κόμματος που βρίσκεται στην Εξουσία και διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή, το κόμμα αυτό μπορεί να μην εισηγηθεί και ψηφίσει για συγκρότηση Επιτροπής και η υπόθεση του υπουργού πάει στο αρχείο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος με παράδειγμα τα τρέχοντα.

Αν στις τελευταίες εκλογές κέρδιζε την Εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε πως θα είχε την βούληση να συγκροτήσει Προκαταρκτική για τον Παπαγγελόπουλο; Εγώ λέω όχι, αλλά ακόμα και αν συγκροτούσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε την πλειοψηφία στην Επιτροπή και σίγουρα δεν θα τον παρέπεμπε. Ο συλλογισμός μπορεί να λειτουργήσει και με την τελείως αντίθετη διαδρομή. Δηλαδή κυβερνών κόμμα, άδικα με την δύναμη των ψήφων του να παραπέμψει υπουργό της άλλης πλευράς για κομματικούς λόγους.

Άρα βλέπουμε πως μπαίνει ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ στην απόδοση της Δικαιοσύνης. Πόσο λοιπόν όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και στην Δικαιοσύνη αν ο κάθε υπουργός μπορεί να αθωωθεί από τυχόν αδικήματα με απόφαση στην ουσία του κόμματος του; Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κανείς πως το άρθρο αυτό δίνει την δυνατότητα, χωρίς να σημαίνει πως συμβαίνει πάντοτε, δίνει την δυνατότητα για κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης και για κομματική παραπομπή η όχι υπουργών εν ενεργεία και πρώην;

Για μένα η παράγραφος αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη που θα έπρεπε να αναθεωρηθεί αλλά επειδή κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει και όλοι βολεύονται, την αφήνουν ως έχει.
Πιστεύω προσωπικά πως αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΡΑΥΜΑ στην Δημοκρατία μας γιατί καταργεί την απόδοση Δικαιοσύνης κατά τον ίδιο τρόπο σε όλους τους Έλληνες πολίτες, Δικαιοσύνη που είναι μία από τις τρεις Ανεξάρτητες Εξουσίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Δημοκρατία μας…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.