13 Απριλίου 1992: 33 χρόνια από την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Τι συζητήθηκε 33 χρόνια πριν στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απρ. 1992 σχετικά με το όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων και ποιος ήταν ο λόγος που αμέσως μετά ο τότε πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης απέπεμψε από τα καθήκοντα του τον ΥΠΕΞ Αντ. Σαμαρά.
Στη σύσκεψη είχαν λάβει μέρος ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, η πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Μαρία Δαμανάκη, η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στην αρχή της σύσκεψης παρευρέθηκε ο ΥΠΕΞ Αντ. Σαμαράς.
Τα πρακτικά της σύσκεψης είχαν κριθεί απόρρητα., αλλά η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σε σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε τι ακριβώς συνέβη στο Προεδρικό Μέγαρο,
Η σύσκεψη άρχισε με έναν σύντομο πρόλογο του Κων. Καραμανλή. Στη συνέχεια ο Αντ. Σαμαράς, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη λύση που προωθούσε ο τότε Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Ζοάο Πινέιρο, δηλαδή την πρόταση για το όνομα «Νέα Μακεδονία».
Ο Σαμαράς παρουσίασε επτά αντιπροτάσεις με μία βασική διατύπωση: Να αποκλειστεί ο όρος «Μακεδονία» από οποιαδήποτε χρήση και να απειλήσει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα έθετε βέτο στην αναγνώριση της νέας τότε χώρας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα πρότεινε ως μέτρο ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ, όπως ονομαζόταν τότε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να μάθει αν οι θέσεις αυτές ήταν προσωπικές του κ. Σαμαρά ή αν εξέφραζαν τη γραμμή της κυβέρνησης. Η απάντηση που έδωσε ο Κων. Μητσοτάκης ήταν αρνητική και ζήτησε από τον τότε ΥΠΕΞ να αποχωρήσει από τη σύσκεψη ώστε να συνεχιστεί αυτή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η πρόταση για το κλείσιμο των συνόρων απορρίφθηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι χωρίς το άμεσο κλείσιμο συνόρων, αλλά και την απόσυρση προξένου που υπήρχε στη χώρα, το μήνυμα της Αθήνας προς τα Σκόπια και τους εταίρους θα ήταν αδύναμο.
Ο πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση για το κλείσιμο των συνόρων, τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό στις εξαγωγές της χώρας και επισημαίνοντας την ανάγκη να προωθηθεί μία αντιπρόταση που θα λειτουργούσε ως βαλβίδα εκτόνωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο τότε πρωθυπουργός πρότεινε την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ή «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Η συναντίληψη για κλείσιμο των συνόρων από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον ΥΠΕΞ Αντ. Σαμαρά αν συνεχιζόταν δημόσια και μετά το πέρας της σύσκεψης, θα αποτελούσε πρόβλημα για την κυβέρνηση. Με το σκεπτικό αυτό ο Κων Μητσοτάκης αμέσως μετά ανακοίνωσε την καρατόμηση του ΥΠΕΞ τονίζοντας, χαρακτηριστικά, ότι αυτός ακολουθούσε «πολιτική που θυμίζει τον χορό του Ζαλόγγου».
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε το παρακάτω ανακοινωθέν : «Η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία».
Ο Αντ. Σαμαράς λόγω των θέσεων του για τα Σκόπια έμεινε σπίτι του για μία δεκαετία, ενώ τριάντα τρία χρόνια μετά με τη συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίσαμε ένα έκτρωμα και παραχωρήσαμε εκτός από το όνομα , «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα».
Λάμπρος Τζούμης – Facebook