Το κίνημα της Πλατείας

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Ήταν μέσα δεκαετίας του 90, όταν  το σύνθημα «πάμε πλατεία» από τη σειρά του Μega στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Λάκης Λαζόπουλος κυριαρχούσε στην επικαιρότητα της χώρας. Το σύνθημα αυτό που ο ευφυής ηθοποιός το εμπνεύστηκε από την περίφημη πλατεία της Κομοτηνής όντας φοιτητής στη Νομική του ΔΠΘ πρόκειται να γράψει μια λαμπρή ένδοξη ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Το σύνθημα όμως αυτό ανασύρθηκε πάλι στις μνήμες μας το 2011 για άλλο λόγο και αιτία αυτή τη φορά. Ήταν τα πρώτα χρόνια του μνημονίου στα οποία η χώρα βρισκόταν για πολλοστή φορά στην ιστορία της στα πρόθυρα μιας πτώχευσης και προκειμένου, να επιβιώσει τόσο η ίδια, όσο και οι τράπεζες της, κατέφυγε ικέτης στο ΔΝΤ βιώνοντας εκ τούτου οι πολίτες της μια σκληρή δημοσιονομική οικονομική προσαρμογή πρωτοφανή στα δεδομένα της Μεταπολίτευσης.

Αυτήν την περίοδο ο κόσμος αυθόρμητα αντέδρασε, ιδίως οι νέοι, που υποκινήθηκαν από δεξιές και αριστερές λαϊκίστικες κορώνες που προσπάθησαν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Εξαιτίας της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου και της βίαιης φτωχοποίησης του λαού συγκροτήθηκε από το πουθενά ένα κίνημα αντίδρασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τις επιλογές του. Το κίνημα αυτό αποκαλέστηκε ως κίνημα «αγανακτισμένων», διότι απαρτίζονταν ως επί το πλείστον από αγανακτισμένους πολίτες, που διαμαρτύρονταν ήρεμα ενάντια του πολιτικού συστήματος σε μεγάλες πλατείες της χώρας όπως Σύνταγμα κλπ.

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά η κατάσταση δυστυχώς δεν καλυτέρευσε. Μετά και την τελευταία αναπάντεχη κρίση, που δημιουργήθηκε λόγω Κορωναιού φαίνεται να βρίσκεται στα σπάργανα ένα ακόμη τέτοιο κίνημα. Τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες νεαροί συγκεντρώνονται σε διάφορες πλατείες όπως Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη κλπ απλά για να ξεφύγουν από την κλεισούρα στο σπίτι τους των προηγούμενων ημερών λόγω του ιού.

Όμως τα πράγματα θα μείνουν έως εκεί; Πέραν του ότι  ο συνωστισμός είναι πολύ επικίνδυνος μιας και ο ιός δεν έχει ακόμη τελειώσει, μήπως πίσω από αυτήν την αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων υποκρύπτεται μια ακόμη διαμαρτυρία;

Είναι γεγονός, ότι η κρίση, που προκάλεσε ιός θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας δραματικά σε σημείο, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για διψήφιο αριθμό ύφεσης της Ελληνικής Οικονομίας. Ο τουρισμός, η ατμομηχανή δηλ. της οικονομικής ζωής της χώρας κινδυνεύει για τη φετινή σεζόν με λουκέτο.

Οι τράπεζες που αναχρηματοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια όλης αυτής της μακροχρόνιας κρίσης ουκ ολίγες φορές με χρήματα που τα πλήρωσε πανάκριβα ο έλληνας φορολογούμενος αφενός επιμένουν -άκουσον άκουσον- να μην κουρεύουν τα δάνεια, όταν μάλιστα ο Αστικός Κώδικας προβλέπει σε ειδική διάταξη του αναπροσαρμογή συμβάσεων λόγω αιφνίδιας μεταβολής των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχθηκε η σύμβαση, αλλά ουδόλως ενεργοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η διάταξη αυτή,  αφετέρου είναι φειδωλοί στη χορήγηση νέων δανείων στις ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Η τελευταία μάλιστα επαναλειτουργεί τις προσεχείς μέρες, αλλά εάν ο καταναλωτής δεν έχει χρήμα να ξοδέψει τότε αλλάζει κάτι; Δώρο άδωρον!

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός, ότι η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί επαρκώς την ελληνική οικονομία μετά την κρίση και δίνει ψίχουλα για τα μάτια του κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμύρια που πρέπει να πέσουν  στην ελληνική οικονομία. Περαιτέρω, συγκρίνοντας και το παράδειγμα του Τράμπ τότε μήπως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας χρεωκοπίας με συνέπειες για τη χώρα αυτή τη φορά ανυπολόγιστες; 

Σε κάθε περίπτωση το κίνημα της πλατείας, που φαίνεται να ξυπνά και πάλι πρέπει να ανησυχήσει όχι μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και τα πολιτικά κόμματα συνολικά. Γιατί αυτή τη φορά εάν η ύφεση δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, εάν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, γιατί με επιδόματα και ελεημοσύνες δεν σώζεις την κατάσταση, και αν η ανεργία πολλαπλασιασθεί ανεξέλεγκτα, τότε η κοινωνική επανάσταση που πρόκειται να ακολουθήσει ίσως δυστυχώς να είναι μοιραία για την «ψωροκώσταινα».

Υπάρχει όμως ακόμη χρόνος αν αντιδράσουμε έγκαιρα. Θα καταφέρει επιτέλους το πολιτικό σύστημα της χώρας να ωριμάσει και να οδηγηθεί συναινετικά σε κοινά αποδεκτές λύσεις και προτάσεις; Οι καιροί χαλεποί. Θα καταφέρει επιτέλους το πολιτικό σύστημα να συνεννοηθεί ή θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά ΜΟΙΡΑΙΟΙ και ΑΒΟΥΛΟΙ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.