Τα δεδομένα για τις εκλογές

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Υπάρχουν δύο βασικά δεδομένα εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει διαφωνία. Το πρώτο είναι ότι οι κάλπες είναι άδειες και θα πρέπει να (ξανα)γεμίσουν, γιατί, όπως εύστοχα σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εκλογές δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο, όπου ο νικητής του πρώτου αγώνα έχει πλεονέκτημα για τη ρεβάνς. Και το δεύτερο είναι ότι, όπως πάλι τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες στις κάλπες του Ιουνίου δεν ψηφίζουν για το ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση, αλλά για κυβέρνηση, που θα πρέπει να είναι ισχυρή και σταθερή για να πάει τη χώρα μπροστά. Και αυτή μπορεί να είναι μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, η Νέα Δημοκρατία έχει έναν αέρα νίκης, αλλά, αν δεν προσέλθουν και πάλι όλοι οι πολίτες στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τότε η αυτοδυναμία, που είναι και το ζητούμενο, δεν θα είναι καθόλου βέβαιη. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να νικήσει για μία ακόμα φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και με μεγάλη διαφορά, αλλά να καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό που απαιτείται προκειμένου να αποκτήσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε συνδυασμό με τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής και το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία με βάση το εκλογικό σύστημα που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα και την επίτευξη ή μη αυτοδυναμίας και όχι το εύρος της διαφοράς από τον δεύτερο, που έχει τεράστια πολιτική σημασία, αλλά όχι και εκλογική.

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, μπορεί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας να θεωρείται δεδομένη, αλλά, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν διασφαλίζει με βεβαιότητα μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψουν επτά κοινοβουλευτικά κόμματα σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι υψηλός.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, οι πολίτες, που στις 21 Μαΐου έκαναν την επιλογή τους και έστειλαν το μήνυμα διακυβέρνησης, θα πρέπει να εκπληρώσουν εκ νέου το χρέος τους συμμετέχοντας δυναμικά στην εκλογική διαδικασία, ώστε να αναδειχθεί μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση να συνεχίσει η Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά με οικονομική και ψηφιακή ανάπτυξη και άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και όχι να γυρίσει πίσω στις περιπέτειες και την υπερφορολόγηση στην οποία αίφνης φαίνεται να συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.