Πρόωρες εκλογές…

Οι πρόωρες εκλογές ως ενδημικό φαινόμενο στην ελληνική πολιτική σκηνή

Του Αντώνη ΠαπαργύρηΔιευθυντή ερευνών GPO

Ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία ή του γίνεται ανάλογη ερώτηση αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και τονίζει πως προτίθεται να εξαντλήσει την θητεία του. Πέρα από πολιτικούς τακτικισμούς και στρατηγικές επιδιώξεις η επιμονή του Πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα σχετίζεται κατά πως φαίνεται και με μια αξιακή αρχή που θέλει τις ολοκληρωμένες κοινοβουλευτικές θητείες ως ένα ισχυρό δείγμα σταθερότητας, αξιοπιστίας και σοβαρότητας του πολιτικού συστήματος συνολικά. Οι πρόωρες εκλογικές διαδικασίες είναι μια πολιτική πρακτική που συναντάται κυρίως στις δημοκρατίες του Ευρωπαϊκού Νότου ενώ πολύ σπάνια και μόνο σε πραγματικά έκτακτες συνθήκες βρίσκει εφαρμογή στον Ευρωπαϊκό Βορρά.

Στην χώρα μας οι επόμενες εκλογές αρχίζουν να αποτελούν θέμα πολιτικής και δημοσιογραφικής συζήτησης πολύ πριν το μέσο ενός εκλογικού κύκλου και σίγουρα επ’ αφορμής οποιασδήποτε κρίσης μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια του. Την προηγούμενη δεκαετία η παρατεταμένη οικονομική ασφυξία και η αποευθυγράμμιση του πολιτικού συστήματος αποτελούσαν το έναυσμα για μια ατέρμονη εκλογολογία. Κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση συνιστά την κυριότερη αφορμή που τοποθετεί στην δημόσια συζήτηση το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Πλέον της πανδημίας στην ατζέντα έχουν προστεθεί η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις που προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να εκτονώνονται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη – έως τη στιγμή που ο Α. Τσίπρας αποφάσισε να πετάξει το γάντι των εκλογών στο Κοινοβούλιο ένα μήνα πριν – δεν είχε δεχτεί κάποιου είδους εξωτερική πίεση. Τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκπορεύονταν σε μεγάλο βαθμό από το εσωτερικό της ΝΔ στη λογική μιας επιβεβαίωσης της πολιτικής της ηγεμονίας που θα ελαχιστοποιούσε την αναμενόμενη πολιτική φθορά ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε επιπλέον εσωτερικά ζητήματα στην άλλη πλευρά.

Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει περάσει από διάφορα στάδια με τις αρνητικές απόψεις της κοινής γνώμης να είναι πλέον πλειοψηφικές, την κριτική για αστοχίες και παραλείψεις να μεγαλώνει όλο και περισσότερο με επακόλουθο μια καταγεγραμμένη δημοσκοπική φθορά για την οποία ωστόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαιτέρως από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να την εισπράξει. Στη ΝΔ όλο αυτό το διάστημα εστίαζαν στην δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ παραβλέποντας το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέγεθος δεν έχει κάποιο ουσιαστικό πολιτικό αντίκτυπο και αυτό που πραγματικά μετράει για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα και όχι η διαφορά του από το δεύτερο.

Ο παράγοντας Ανδρουλάκης

Ο τελευταίος μήνας του 2021 επεφύλαξε και την εμφάνιση ενός νέου παράγοντα στο πολιτικό σκηνικό με την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδωσαν ώθηση στο νέο αρχηγό και ταυτόχρονα έθεσαν σε κίνηση και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κ. Τσίπρα ο οποίος θέτοντας  το αίτημα για εκλογές προσπάθησε να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ενώ ο Αλ. Τσίπρας δεν αφήνει να ατονήσει το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης και του αντιδεξιού μετώπου επιχειρώντας να δημιουργήσει πολιτικά διλήμματα στον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος με τη σειρά του φιλοδοξεί να καταστεί εκφραστής του ενδιάμεσου χώρου.

Ο κύκλος της πανδημίας θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό τον εκλογικό χρόνο. Όλοι πάντως ετοιμάζονται να πάρουν θέση μάχης και η χώρα εισέρχεται αργά αλλά σταθερά στους ρυθμούς μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου με μόνο σίγουρο θύμα όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις την ελληνική οικονομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.