Χρήστος Δερμετζόπουλος: Η «Ελευθερία» είναι κοντά. Μια τελευταία μάχη έμεινε για να την κατακτήσουμε.

O κος. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου με την Νέα Δημοκρατία και Δικηγόρος, μιλά στους: Χρυσή-Ουρανία Παπαδoπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ Χρήστο: Καταγωγή, Οικογένεια, Επάγγελμα, Σπουδές, Πολιτική Ενασχόληση, Χόμπι.

Είμαι ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ορεστιάδα το 1984. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια ζεστή και φιλόξενη κοινωνία όπου το κάθε μέλος σεβόταν και συνεχίζει να σέβεται το άλλο. Μια κοινωνία με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και της φιλοπατρίας που θεωρώ ότι συνέβαλε αρκετά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των πιστεύω μου.

Σπούδασα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Δούλεψα αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και αποκόμισα αρκετές παραστάσεις από το εξωτερικό κυρίως στα πλαίσια των σπουδών μου σε Λονδίνο, Σανγκάη, Βοστόνη.

Είμαι Βουλευτής του Νομού Έβρου από το 2019 και έκτοτε είμαι και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στο παρελθόν υπήρξα Πρόεδρος στο Σύλλογο Μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Νομικής ΑΠΘ όπως και μέλος του πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ στη θέση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης (2011) και του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας (2015-2019).

Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.

Πιστεύω πως είναι. Έχοντας ζήσει ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές η γενιά αυτή θεωρώ πως μπορεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις, την πείρα, τις αρχές και τις αξίες τους στις νεότερες γενιές και να αποτελέσουν σημαντικοί συνοδοιπόροι στα πρώτα βήματα των νεότερων γενεών. Οι δε νεότεροι πρέπει να εμπιστευτούν τους 50-60 plus, να λάβουν συμβουλές, να παντρέψουν τις ιδέες τους με τις νέες εξελίξεις των καιρών και να δημιουργήσουν ένα καλούπι δημιουργικότητας και νέων έργων. Η ώθηση που θα δώσουν θα είναι δημιουργική για να είναι αποτελεσματικό και το restart.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας γενιάς 17-37 ετών;

Η γενιά 17-37 έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Σε οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο σε εθνική και παγκόσμια εμβέλεια. Ωστόσο, δεν το βάζουν κάτω. Αμφισβητούν αλλά δεν εγκαταλείπουν. Ελπίζουν και δεν υποχωρούν. Ένα από τα μεγαλύτερα και διαχρονικά προβλήματα είναι η ανεργία. Όλο και περισσότεροι νέοι βρίσκουν συχνά κλειστές πόρτες στον εργασιακό χώρο. Αυτό είναι που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να ανατρέψει. Δίνοντας κίνητρα σε επιχειρήσεις, μειώνοντας τη φορολογία, προχωρώντας σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, προσπαθεί να καλύψει αδυναμίες δεκαετιών ώστε να δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για επενδύσεις και άρα για νέες και καλές θέσεις εργασίας.

Ελευθερία, Ελλάδα, Επανάσταση 200 χρόνια, τι σκέψεις σε γεμίζει όλο αυτό;

Υπερηφάνεια. Μια μικρή χώρα στο χάρτη έδειξε διαχρονικά πως έχει ψυχή, έχει θάρρος, έχει τόλμη και ανδρεία. Δεν δίστασε ποτέ να δείξει το μεγαλείο της και να βρεθεί απέναντι σε προκλήσεις και κινδύνους που τους υπερνίκησε και έδειξε πως μπορεί να ανταπεξέλθει. Στα 200 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, οικοδομήσαμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, μέλος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινότητας και κατακτήσαμε ένα υψηλό επίπεδο ευημερίας. Η πρόοδος αυτή συντελέστηκε μέσα από σκληρή δουλειά και συνεχείς αγώνες, περιόδους αλματώδους ανάπτυξης. Η πορεία μας από το 1821 έως σήμερα αποδεικνύει ότι ο Έλληνας δε σταματά να αγωνίζεται, αλλά, απλώς, τα εφόδια αλλάζουν. Ήρθε η ώρα να εξοπλιστούμε κατάλληλα, για να μπορέσει η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα του σήμερα, του αύριο και του μετέπειτα.

Πως βίωσες και βιώνεις τον sars – covid 19 και τα αποτελέσματα του;

Δεν θα σας κρύψω ότι όλοι μας φοβηθήκαμε. Ήταν σε εμάς κάτι άγνωστο και πρωτόγνωρο όταν εμφανίστηκε στη χώρα μας. Ωστόσο, όλα λειτούργησαν άψογα και χτίσαμε γρήγορα έναν μηχανισμό ελέγχου αντιμετώπισης του ιού. Πολλοί συμπολίτες μας πάλεψαν με τον ιό και δεν τα κατάφεραν, άλλοι νοσηλεύτηκαν και άλλοι ιάθηκαν πλήρως. Πολλά αναδιαμορφώθηκαν, άλλαξαν άρδην εθνικές πολιτικές και συμβιβάστηκαν στα στοιχεία και στις εξελίξεις. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ. Το κλειδί και η λύση του ζητήματος είναι οι εμβολιασμοί. Εάν μπορώ να δώσω μια συμβουλή  είναι ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε, να χτίσουμε ένα τοίχος ανοσίας για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε άμεσα από τη στενωπό αυτή. Η «Ελευθερία» είναι κοντά. Μια τελευταία μάχη έμεινε για να την κατακτήσουμε.

Πως βλέπεις να βαδίζουμε ως χώρα -μα κυρίως η περιοχή σου- στο καλοκαίρι του 2021;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη. Μια χώρα με μοναδικές φυσικές ομορφιές και πλούσια ιστορία. Μια χώρα που αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού και που η προσφορά της στην ανθρωπότητα έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της. Όλα αυτά πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Μας παρέχεται πλουσιοπάροχα το μεγαλείο της φύσης και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους να το μεταδώσουμε. Είμαστε μια χώρα ολόφωτη με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, με θάλασσες και βουνά αλλά πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι που λατρεύουν κάθε γωνιά αυτής της χώρας. Ο δε Έβρος, είναι ένας τόπος υπέροχος. Φιλόξενοι άνθρωποι, όμορφα τοπία, πλούσια ιστορία, εξαιρετικές διαδρομές. Πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε στον τόπο μας. Να δώσουμε βάση σε εναλλακτικές μορφές προβολής τουρισμού και να αναδείξουμε τον τόπο μας. Προσωπικά με κάθε ευκαιρία το κάνω.

Me Too Greece… πόσο αισιόδοξος είσαι με όλο αυτό;

Το ελληνικό MeToo ανέδειξε τη χρόνια αδυναμία του κράτους να μεριμνήσει σε βάθος για την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης.

Το metoo.gov.gr αποτελεί μια από σειρά πρωτοβουλιών που πήρε η Κυβέρνηση μας ύστερα από τις εξελίξεις με το ελληνικό MeToo. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα συλλέγονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης, εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους. Καθένας και καθεμία θα μπορεί πια να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης. Να σπάσει η σιωπή του φόβου. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής δίνουμε το χέρι σε όλους όσους έχουν ανάγκη και παλεύουμε μαζί. Τέτοιες δράσεις εννοείται ότι με βρίσκουν πάντα θετικό και πρόθυμο.

Σου δίνουμε ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;

Κοινότυπες αλλά σημαντικές. Η 1η ευχή είναι Υγεία για όλο τον κόσμο. Για την Υγεία, δε χρειάζονται επιχειρήματα. Δεν είναι κλισέ. Δεν είναι δεδομένη. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει τίποτα. Άρα Υγεία είναι η 1η ευχή και η πιο βασική, αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ τριών ευχών.

Η 2η είναι Ευτυχία και Ευημερία. Υπάρχει κάποιος που δεν θα επιθυμούσε να ζει σε ένα ευτυχισμένο περιβάλλον μακριά από προβλήματα; Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό αλλά κάθε μέρα, κάθε στιγμή πρέπει να κάνουμε αυτά τα μικρά βήματα, αυτές τις μικρές κινήσεις για να το καταφέρουμε. Nα εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, τη ψυχή μας και τις δυνάμεις μας. Τα μεγαλύτερα μας όπλα.

Η 3η ευχή είναι ίσες αξίες και ευκαιρίες για όλους. Σεβασμός με δίκαιη και αμερόληπτη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που ενθαρρύνουν, σέβονται τη διαφορετικότητα και διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια στην ευρύτερη κοινωνία. Έτσι θα γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι.

Μια θετική – ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει.

“How you get things done is just as important as what you’ve done.”

Ο καθένας μας βάζει κάποιους στόχους στη ζωή του. Απαιτείται πείσμα, οργάνωση, θυσίες και αντοχές. Ένα από τα αγαπημένα μου μότο, αναφέρεται και στον τρόπο που απαιτείται για να φτάσει κάποιος στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Κάθε προσπάθεια επιτυχημένη ή μη, κάθε στόχος έχει τη δικιά του διαδρομή και πιστεύω πως αυτή είναι που σε σημαδεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.