Πώς θα γίνουν οι ζωές μας καλύτερες;

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Για τον υλικό πλούτο:
*Η καταναλωτική συμπεριφορά του κάθε ατόμου έχει ως στόχο γενικά την εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος.
Αγοράζω αυτά που χρειάζομαι και αυτά που επιθυμώ σε ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες και το εισόδημά μου.

Οι σχέσεις των ανθρώπων μπορεί να είναι ανταγωνιστικές λόγω της έλλειψης των αγαθών ,λόγω της σπανιότητάς τους.
Η απόκτηση του υλικού πλούτου έχει να κάνει με τη σκληρή δουλειά ,το ταλέντο α προνόμια στη νομή της εξουσίας , εγκληματικές συμπεριφορές στο επιχειρείν ή την τύχη..

Για τον πνευματικό πλούτο :
Στον πνευματικό πλούτο υπάγονται οι γνώσεις και η εξυπνάδα του καθενός.Οι γνώσεις αποκτώνται με την μελέτη ,την εκπαίδευση ,την εμπειρία και χωρίζονται σε γενικές και επαγγελματικές -ειδικές .
Η εξυπνάδα είναι μια έννοια σχετική , κάποιοι είναι έξυπνοι σε έναν συγκεκριμένο τομέα και κάποιοι κάπου αλλού.

Η σχέση του πνευματικού με τον υλικό πλούτο είναι αμφίδρομη. Ένας πλούσιος έχει περισσότερες δυνατότητες ποιοτικής μόρφωσης ενώ ένας μορφωμένος μπορεί να αποκτήσει ευκολότερα υλικό πλούτο δεδομένου ότι αξιοποιεί τις γνώσεις του για τη καλή διαχείριση του πλούτου του .

Τι πρέπει να πετύχουμε ως κοινωνία για να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες ;

Για να αυξηθεί ο ατομικός και πνευματικός πλούτος καθενός πρέπει να αυξηθούν ποιοτικά και ποσοτικά οι παράμετροι που επηρεάζουν.

Για τον υλικό πλούτο

Η σκληρή δουλειά ,το ταλέντο , το επιχειρείν

Για τον πνευματικό πλούτο

Η μελέτη , η εκπαίδευση , η εμπειρία
Χωρίς καμιά ιδεοληψία ,υποστηρίζω ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική για την παραγωγή πλούτου από τον καθένα . Και αυτή είναι και πρέπει να συνεχίσει η πολιτική της νέας κυβέρνησης .

Να κάνει δηλαδή ό,τι μπορεί ώστε να βελτιώσει την θέση όλων μέσα από την αύξηση του υλικού και πνευματικού τους πλούτου τους μειώνοντας την αβεβαιότητα.

Να ανθίσει η μεσαία τάξη μέσα από την επαναφορά του πλούτου της ,ώστε η αμφίδρομη σχέση υλικού και πνευματικού πλούτου να δημιουργήσει πλουσιότερους και πιο καλά καταρτισμένους ανθρώπους .

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο.Δεδομένου ότι ο καθένα μας θα κάνει τις σωστές επιλογές στη ζωή και θα αποφύγει λάθη σοβαρά , θα κατορθωθεί να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η γνώση θα γίνει πιο ποιοτική μέσα από τα αντίστοιχα νομοσχέδια της Υπουργού Παιδείας.

*Στοιχεία για αυτό το άρθρο πάρθηκαν από το βιβλίο του δασκάλου Οικονομικών Θ. Λιανού , Περί πλούτου εκδ Καστανιώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.