Παλιά του τέχνη κόσκινο

Η ΠΛΗΡΗΣ αντιστροφή της πραγματικότητας είναι μια τέχνη. Την οποία ο κ. Τσίπρας έχει μάθει καλά. Από τα λίγα που ξέρει τόσο καλά και σε τέτοιο βάθος. «Μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε και άμα πεινάσεις πιάσ’ τηνε», λέει η γνωστή παροιμία και φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πείνασε». Πείνασε πολιτικά, πείνασε δημοσκοπικά, πείνασε και ηθικά. Κι έτσι «έπιασε» την τέχνη. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο», όπως λέει και η άλλη παροιμία…

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΠΙΕΖΟΜΕΝΟΣ από τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τα έκτροπα της Ν. Σμύρνης και με αποκορύφωμα την απόπειρα δολοφονίας του 27χρονου αστυνομικού, χθες αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος. Τερματίζοντας έτσι την μακρά σιωπή του -παρά την προσωπική πρόσκληση/πρόκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός- και κρυπτόμενος πίσω από τις εκνευρισμένες ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Και τι είπε; Κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να επενδύει στο διχασμό». Προσθέτοντας με στόμφο «η Ελλάδα του 2021 δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950»! Και αποθεώνοντας την ανάγκη για «ενότητα και κοινωνική ομοψυχία»… Η «τέχνη» του Α. Τσίπρα σε όλο το μεγαλείο της. Καθώς εναντιώθηκε στο διχασμό, ο άνθρωπος που έχει καταγραφεί ήδη στην ιστορία με την αξεπέραστη φράση του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, από το προεκλογικό μπαλκόνι στην κεντρική ομιλία του, που μεταδιδόταν απευθείας και την άκουγαν όλοι, ο Α. Τσίπρας εκστόμισε τις «6 λέξεις», οι οποίες συμπύκνωσαν με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνουν διχασμός, ρεβανσισμός και τοξική μέχρι τέλους εξόντωσή τους ενός από τον άλλον.

Ο ΙΔΙΟΣ άνθρωπος, όλες τις προηγούμενες μέρες, καθοδηγούσε τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στον αμετανόητο δολοφόνο. Καλούσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους, αποδεχόμενος το ρίσκο, να αρρωστήσουν οι… «άλλοι». Γιατί ο ίδιος είναι από τους προνομιούχους οι οποίοι εμβολιάστηκαν πρώτοι πρώτοι. Και ο ίδιος ήταν που διατράνωνε σε όλους τους τόνους, μέσω των στελεχών του και των κομματικών φερεφώνων, ότι με την αντιμετώπιση της ανομίας «δημιουργείται θέμα Δημοκρατίας».

ΑΜΕΡΙΜΝΟΣ, άνετος και κάνοντας ότι είναι κάποιος άλλος και όχι ο αδιαμφισβήτητος κήρυκας του διχασμού στη χώρα, μίλησε σαν συστήνεται για πρώτη φορά στην ελληνική κοινωνία. Θέλει τέχνη και ταλέντο, ενώ έχεις πει τις περίφημες «6 λέξεις», να ομνύεις αίφνης στην «ενότητα» και την «κοινωνική ομοψυχία». Θέλει και θράσος βέβαια. Αλλά κι αυτό διαπιστωμένα το διαθέτει ο «κουρασμένος ηγέτης». Πιστός ακόλουθος του καθεστωτικού δόγματος «διαφωνεί μαζί μας η πραγματικότητα; Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», αλλάζει την πραγματικότητα. Επενδύει στο διχασμό εκείνος που προσπαθεί να τηρήσει τη νομιμότητα. Είναι διχαστικός εκείνος που δεν υποκύπτει στον ωμό εκβιασμό του κάθε Κουφοντίνα. Είναι διχαστικός εκείνος που λέει ναι στην τήρηση των μέτρων και όχι εκείνος που καλεί τους πολίτες σε Covid συγκεντρώσεις. «Eτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», έλεγε ο Πιραντέλο, αλλά προφανώς είχε στο νου του κατώτερου επιπέδου καιροσκόπους.

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι ο Α. Τσίπρας μπορεί να πει τα πάντα και όλα τα αντίθετά τους. Με την ίδια άνεση. Πέρασε όμως ο καιρός. Κι όλα τα αντίθετα των πάντων που έχει πει και κάνει υποσκάπτουν την προσπάθειά του. Οχι μόνο γιατί ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, αλλά γιατί τα έργα και οι πράξεις κυριαρχούν πάντοτε των ανέξοδων λόγων. Αν ο Α. Τσίπρας εννοούσε έστω κατ’ ελάχιστον αυτά που είπε, θα έπρεπε τουλάχιστον να μιλήσει και γι’ αυτό που απέφυγε επιμελώς να πει έστω μια λέξη: Να σταματήσουν οι διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας ή όχι; Γιατί οι διαδηλώσεις έχουν αποδειχθεί η πηγή του κακού για την έξαρση της βίας και του διχασμού, αλλά και εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.