Ο Σαμαράς δείχνει στον Τσίπρα τον τριπλό Γολγοθά

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Δεν χρειαζόταν μια νέα συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά για να πιστοποιηθεί η πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς έναν τριπλό Γολγοθά δίχως προοπτική Ανάστασης. Τα λεγόμενα του πρ. Πρωθυπουργού αποτέλεσαν απλά την επιβεβαίωση όλων όσων γνωρίζαμε και ο ίδιος έχει επανειλημμένα επισημάνει.

Η διαδρομή του τωρινού επικεφαλής της κυβέρνησης δεν ολοκληρώνεται με την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το βιβλίο της “πρώτης φοράς Αριστεράς” θα έχει “διαβαστεί” στο σύνολο του όταν κάθε κεφάλαιο της ιστορίας της κλείσει με τον τρόπο που του αρμόζει.

Ο Τσίπρας θα πρέπει να βιώσει την πολιτική ντροπή και τον εξευτελισμό, πέρα από την εκλογική αποτύπωση της φθοράς της εξουσίας. Η λάσπη που εκτόξευσε σε αγαστή συνεργασία με φιλικά του ΜΜΕ και συγκεκριμένα όργανα της δικαστικής λειτουργίας θα ξεκολλήσει αμετάκλητα από τον πολιτικό καμβά όταν λογοδοτήσει για τις ποταπές επικοινωνιακές τακτικές του.

Ο Σαμαράς το έχει πάρει απόφαση και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. Αυτή την φορά δεν θα ξεχαστούν όλα μέσα σε πνεύμα δημοκρατικής τρυφηλότητας και επίπλαστης ομόνοιας. Όσοι σχεδίασαν κι εκτέλεσαν το ποταπό πλάνο σπίλωσης δεν θα κρυφτούν στην εκλογική λήθη. Θα δώσουν εξηγήσεις, θα αναγκαστούν να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη.

Ήθος στην πολιτική δεν σημαίνει να κρύβεσαι πίσω από ευνοϊκές διατάξεις για να αποφύγεις την αντιπαράθεση με τις συνέπειες των επιλογών σου. Ήθος στην πολιτική σημαίνει να διεκδικείς έως το τέλος το μερίδιο της ευθύνης αλλά και της δόξας που σου αναλογεί. Με πολιτικό κόστος. Με προσωπικό κόστος.

Όμως ο Τσίπρας θα βαδίσει και προς τον εθνικό Γολγοθά. Τα μέτωπα που άνοιξε με τον πιο αφελή και ανώριμο διπλωματικά τρόπο τον έχουν εγκλωβίσει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την σταύρωση.

Αν οι διεθνιστικές προσεγγίσεις, – διαχρονικά αρεστές στο μέτωπο του “ρεαλισμού” που προς το παρόν κρατά στάση αναμονής με ανάχωμα από τη μια τις συνταγματικές αλλαγές σε ζητήματα Μακεδονικού αλυτρωτισμού κι από την άλλη την επιθετικότητα του Ερντογάν -, έχουν… Gorna κατάληξη, ο Σαμαράς θα βρίσκεται εκεί για να τους θυμίζει ότι η εθνική συνείδηση δεν χωράει σε “επιχειρηματικά” πλάνα και δεν προσαρμόζεται στην περιπτωσιολογία.

Το ίδιο βασανιστικός θα αποδειχθεί κι ο οικονομικός Γολγοθάς. Μια κυβέρνηση που έπραξε ότι μπορούσε για να κρατήσει την χώρα μακριά από την άμεση ανάκαμψη όπως δρομολογούνταν επί Σαμαρά, απαξίωσε το τραπεζικό σύστημα και ψήφισε προκαταβολικά νέα μέτρα, επιχειρεί “ηρωική” έξοδο από την πραγματικότητα αφήνοντας την ευθύνη της ουσιαστικής σταθεροποίησης στην επόμενη.

Έχω αναφερθεί εδώ και πολύ καιρό στο ότι ο Ευρωπαϊκός Βορράς μην αντέχοντας, κυρίως λόγω εθνικών πιέσεων,. νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα θα στηρίξει την δημιουργία ενός στιγμιαίου περιβάλλοντος εξόδου στις αγορές. Τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας παραμένουν όπως για παράδειγμα η ελλιπής χρηματοδότηση της αγοράς, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η διαφθορά, η υπερφορολόγηση. Όπως παραμένουν και εντείνονται οι διεθνείς αρνητικές εξελίξεις για τις οποίες προειδοποιούσα από το φθινόπωρο όπως η αύξηση των επιτοκίων, η ανατίμηση του ευρώ κι οι σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Με εξασφαλισμένη την αναχρηματοδότηση του χρέους έως τις εκλογές, από ακριβές εκδόσεις ομολόγων και μέρους των αδιάθετων κεφαλαίων του ESM, από καθαρά μικροπολιτικό εγωισμό θα οδηγήσουν την χώρα σε έναν πιθανό τρίτο Γολγοθά. Την στιγμή που όλοι θα ισορροπούν μετά την περίοδο ανάκαμψης, εμείς θα βρεθούμε μεσοπέλαγα στην καινούρια κάτω πλευρά του κύματος με αβέβαιο το αν θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των νέων τριγμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.