Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και οι Κοινωνικές Επιστήμες

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Bαριές ποινές σηματοδοτεί η απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Τι σηματοδοτεί όμως αυτή η καταδίκη; Πρόκειται για καταδικαστική απόφαση ενός ακόμη ποινικού δικαστηρίου ή σηματοδοτεί μία πολιτική νίκη; Πρόκειται αναμφίβολα για μια νίκη της δημοκρατίας! Πρόκειται για ηθική δικαίωση για μία μάνα, για ένα πολιτικό σύστημα, για μια ολόκληρη χώρα!

Ποιοι όμως παράγοντες συντέλεσαν στο να φτάσουμε σε αυτή την νίκη και δικαίωση; Πέραν των άλλων, κύριος παράγοντας συνιστούν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά που από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους ανέκαθεν διατηρούσε ευτυχώς η ελληνική πολιτεία. Οι κοινωνικές επιστήμες είναι αυτές που ενεργοποιούν αυτά τα αντανακλαστικά και δείχνουν τον δρόμο της αντίστασης στον φασισμό και σε κάθε αυταρχικό καθεστώς είτε πολιτικό, είτε στρατιωτικό είτε ακόμη και οικονομικό. Χάρη στην διδασκαλία των κοινωνικών επιστημών ο πολίτης από τη σχολική ηλικία αποκτά τα κατάλληλα εφόδια που τον βοηθούν να αντισταθεί απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχικής εξουσίας, είτε πολιτικής, είτε στρατιωτικής, είτε οικονομικής όπως πολλάκις βιώνουμε σήμερα.

Για αυτό τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών έχουν και οφείλουν να έχουν πρωτεύουσα θέση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση σήμερα. Γιατί απλά ο νέος καθίσταται ικανός να αντιλαμβάνεται κάθε νέα μορφή δικτατορίας, όταν από μικρός διδάσκεται στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος, ιστορία κοινωνικών επιστημών, κοινωνιολογία κλπ.

Γιατί, λοιπόν, κ.α Κεραμέως καταργείτε σε μία μάλιστα νύχτα τις κοινωνικές επιστήμες αφαιρώντας με θράσος και αναιτιολόγητα το σύνολο των μαθημάτων αυτών από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Έχετε γνώση τι πράττετε αλήθεια ή εξυπηρετείτε αλλότρια συμφέροντα; Αλλά και εσείς κύριοι Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι των κοινωνικών επιστημών ως πνευματικό ταγοί γιατί δεν εγείρεσθε ; Γιατί δεν αντιδράτε απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα μεθόδευση απαξίωσης των κοινωνικών επιστημών που ξεκινά από τα σχολεία; Αν αυτή η απαξίωση ξεκινήσει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση μήπως επεκταθεί και στην τριτοβάθμια στο μέλλον; Καθόλου απίθανο…

Σε γενικές γραμμές η καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι μια νίκη της δημοκρατίας. Αυτή βέβαια η νίκη της δημοκρατίας επέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τη διδασκαλία των κοινωνικών, πολιτικών και νομικών επιστημών στα σχολεία. Δώστε κ.α Υπουργέ Παιδείας την δυνατότητα να εξακολουθούν τα παιδιά μας να διδάσκονται αυτές τις επιστήμες στα σχολεία και μην στερείτε προοπτική στην κοινωνία με την αφαίρεση τους. Μόνο έτσι έχουμε την ελπίδα ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος και καλύτερος. Γιατί η ελπίδα έρχεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.