Η φωτογραφία που σόκαρε τον πλανήτη: Δεν διανοείστε πού κοιμάται αυτό το αγοράκι

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, καθώς εκτιμάται πως σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαφεύγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο.

Τουλάχιστον το 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή απόβλητο, ενώ τουλάχιστον το 1/3 από αυτά τα απόβλητα έχουν καταλήξει στη φύση, στο πόσιμο νερό και στις θάλασσες, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ocean Conservancy το 2017, για το 55-60% της «πλαστικής» μόλυνσης των ωκεανών, οφείλονται πέντε κράτη: η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Το 2018 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε το θέμα των πλαστικών στους ωκεανούς ανάμεσα στα έξι πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στην εν λόγω φωτογραφία, απαθανατίζεται ένα παιδί να κοιμάται μέσα σε κάποια χωματερή, ενώ στην πραγματικότητα επιπλέει σε ένα στρώμα ανάμεσα σε πλαστικά και σκουπίδια μέσα στον ποταμό.

Ο ποταμός Pasig χαρακτηρίστηκε βιολογικά νεκρός στη δεκαετία του 1990, λόγω συνδυασμού της βιομηχανικής ρύπανσης και των αποβλήτων που καταλήγουν εκεί από τις γύρω κοινότητες που ζουν χωρίς επαρκή υποδομή αποχέτευσης.

Το 2017 η Nature Communications χαρακτήρισε τον ποταμό Pasig ως έναν από τους 20 πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο. Έχει εκτιμηθεί πως ο Pasig δέχεται έως 63.000 τόνους πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν στον ωκεανό, επιβαρύνοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες για τον καθαρισμό του Pasig, οι οποίες αναγνωρίστηκαν με διεθνές βραβείο το 2018, αλλά σε τμήματα του ποταμού τα απόβλητα εξακολουθούν να είναι τόσο πυκνά ώστε παιδιά να μπορούν να περπατούν πάνω στα σκουπίδια που επιπλέουν.

CNN

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.