Η αξιοπιστία των κρατικών λειτουργών

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Πριν το κράτος δικαίου, υπήρξε το αστυνομικό κράτος, όπου ισχύει το legibus solutus για τον ηγεμόνα, η εξαίρεση του από το Νόμο. Σήμερα ο Νόμος είναι καθολικός και γενικός, απόρροια της δυναμικής αστικής τάξης να μη υπάρχει αυθαίρετη φορολόγηση . Ο Νόμος, το Δίκαιο είναι ίσο για όλους και όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Το Δίκαιο θέτει όρια στην κρατική εξουσία, ώστε να δρα με βάση αυτό .

Με το κραχ του 1929 το κράτος δικαίου συνδέεται με το κοινωνικό κράτος , ως κοινωνικό κράτος δικαίου με την υποχρέωση να προστατεύονται από το κράτος οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και με την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων για την κοινωνία , τους εργαζομένους , τους ασθενείς ,τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η διάκριση των εξουσιών ως διάκριση της παραγωγής, της εφαρμογής και της ερμηνείας του Δικαίου υπηρετεί την ίδια την αρχή του δικαίου στον αφηρημένο και γενικό χαρακτήρα της, ώστε να προσδίδει ουδετερότητα και άρα αξιοπιστία. Γιατί η εμπιστοσύνη χτίζεται και είναι πολύτιμη όταν αυτή είναι γνήσια και απευθύνεται προς τους δικαστικούς , εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς.

Η νομιμότητα στη διοίκηση εξασφαλίζεται με τη επιφύλαξη του νόμο , με την δυνατότητα του κάθε πολίτη να ακυρώσει διοικητική πράξη (απόφαση ΣτΕ για τα θρησκευτικά) , με την ανάγκη συμμόρφωσης της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις την αρχή της διαφάνειας που εγγυάται την αξιοπιστία των θεσμών και πολεμά τη διαφθορά, αλλά και με τον δικαστικό έλεγχο των συμβάσεων άνω ενός σημαντικού ποσού και με τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων .

Η δημοσιότητα τέλος, των συνεδριάσεων της Βουλής και των Δικαστηρίων επιστρέφει στο κράτος δικαίου το πραγματικό του νόημα , αυτό της επιστημονικής τεκμηρίωσης των κρατικών αποφάσεων, ως πόλος αξιοπιστίας και νομιμοποίησης ενώπιον της κοινωνίας της κατακερματισμένης και πολυτασικής. Όταν κλονισθεί η εμπιστοσύνη στους δικαστές και την πολιτική λειτουργία τότε κάτι πολύ σημαντικό έχει χαθεί και αυτό είναι η ουσία του κράτους δικαίου , όπως συντίθεται από τις παραπάνω αναφερόμενες πτυχές του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.