Δεν ΔΕΘήκαμε με τις νέες υποσχέσεις Τσίπρα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Θα έπρεπε να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που η ΔΕΘ λειτουργούσε ως εφαλτήριο υποσχεσιολογίας και παροχών για κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους. Ο ίδιος ο Τσίπρας θα έπρεπε να είχε διδαχθεί από την περίοδο του “Προγράμματος της Θεσσαλονίκης” ότι όσο λιγότερο φειδωλός είσαι σε μεγαλοστομίες τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς λαοπλάνος και αναξιόπιστος.

Αυτή τη χρονιά το μενού περιείχε έναν συνδυασμό υποσχέσεων για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, μπόλικη επενδυτική ρητορική και μια εσάνς μελλοντικών παροχών και φοροελαφρύνσεων. Μόνο που πλέον είναι δύσκολο να ΔΕΘούμε με ένα αφήγημα που έχει αποδειχθεί πως το μόνο που πρόσφερε στην χώρα ήταν η ανατροπή της αναπτυξιακής πορείας, η διπλωματική απομόνωση, οι εισοδηματικές και η πολλαπλή φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η προοπτική απαλλαγής από τα μνημόνια, όταν υπάρχουν ψηφισμένα νέα δημοσιονομικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Μόνο ως κοροϊδία λογίζεται η διαβεβαίωση για μόνιμη έξοδο στις αγορές, δίχως πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την στιγμή που τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν σταθερά υψηλά παρά τις επιμέρους αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας επειδή ο φόβος για την συνέπεια εκτέλεσης του προγράμματος παραμένει ισχυρός.

Ο επενδυτικός μαρασμός των τελευταίων ετών, όσο κι αν παρουσιάζεται ως… αναπτυξιακό όργιο, δεν αποκρύπτεται, ούτε καλλωπίζεται. Σε ένα περιβάλλον με επιβαρυμένους όλους τους παράγοντες που συντείνουν στην δημιουργία οικονομικών ευκαιριών, ο Τσίπρας προσπάθησε να μας πείσει για το ότι τα ακόλουθα αποτελούν επενδυτικό οργασμό. Μόλις μια μέρα μετά η Eldorado Gold παγώνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Η καθυστερημένη, κι εν πολλοίς… ταλαιπωρημένη, συνέχεια κάποιων ιδιωτικοποιήσεων προωθημένων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η εγκαινίαση δημοσίων έργων που όταν άλλοι τα ξεκινούσαν αυτός τα αντιμάχονταν σφόδρα. Ακόμη κι οι σποραδικές επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού, που με βάση το εξαιρετικό προϊόν που διαθέτουμε και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων και της ασφάλειας που προσφέρει η χώρα μας θα έπρεπε να είναι ήδη πολλαπλάσιες.

Κι ως απαραίτητο κερασάκι στην τούρτα δεν θα μπορούσε να λείπουν κι οι υποσχέσεις για ελαφρύνσεις σε.. σχεδόν όλους και επιμέρους παροχές στους… περισσότερους. Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούνταν με μιας,θα μειωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον κατά 10%. Εάν κι εφόσον υπάρχει δημοσιονομική… υπεραπόδοση θα δει το θέμα των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων (τους ιδιώτες του κανονίσαμε, δεν χρειάζεται κάτι άλλο!). Τα αντίμετρα των… 7.5 δισ. τα ξεχάσαμε;

Όλα καλά κι όλα ωραία λοιπόν! Το μόνο που δεν είπε είναι ότι παρέλαβαν καμμένη γη και θα παραδώσουν… αναδασωμένο δάσος. Μάλλον το κρατάει για την επερχόμενη προεκλογική περίοδο μαζί με το επόμενο πακέτο φρούδων υποσχέσεων. Γιατί πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το ιδεολογικό χούι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.